Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο λόγος είναι ότι οι διεργασίες στην Κουμουνδούρου για την ολική επαναφορά του βουλευτή Χανίων ξεκίνησαν αμέσως μετά την επιστολή «συγγνώμης» του βουλευτή που εξομάλυνε τις σχέσεις του με την Κουμουνδούρου, ενώ τον δρόμο της επιστροφής έδωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του, σημείωσε πως «ενώ η ημερήσια διάταξη δεν είχε θέματα εσωτερικής λειτουργίας, η επιστολή του συντρόφου Πολάκη μας καλέι να τα συζητήσουμε και μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξεκαθάρισε» ότι «για να διαβούμε τον Ρουβίκωνα της νίκης και της αλλαγής είναι αναγκαία τα διαπιστευτήρια που απαιτεί η πραγματικότητα, που απαιτεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και η δημοκρατική παράταξη». Μίλησε για «διαπιστευτήρια σοβαρότητας όλων μας και του καθενός, διαπιστευτήρια ενότητας στον καθημερινό αγώνα, αφοσίωσης στο κοινό καλό και τη συλλογική δουλειά, συντροφικής αλληλεγγύης που προσυπογράφει την ηθική της πολιτικής μας». Λίγη ώρα αργότερα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προχώρησε στην απόφαση για την παραμονή Πολάκη στα ψηφοδέλτια.

Η επιστολή μετάνοιας του Παύλου Πολάκη 

Η επιστολή – με την οποία επί της ουσίας παραδέχθηκε τα λάθη του – ήρθε μία ημέρα πριν την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (σ.σ έχει προγραμματιστεί για σήμερα στη 1 το μεσημέρι) με τον Παύλο Πολάκη να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί για τις ενέργειες που οδήγησαν στην παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά από απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή του βουλευτή διέρρευσε τεχνηέντως στον Τύπο από το απόγευμα της Παρασκευής, μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ο Πολάκης εκλήθη ως μέλος. Το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η τραγωδία στα Τέμπη, ωστόσο η «μετάνοια» Πολάκη, έβαλε στην ατζέντα το ζήτημα της τύχης του Σφακιανού.


Πριν από τη συνεδρίαση βέβαια προηγήθηκε η αποχώρηση του Μιχάλη Χαιρετάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, η μη περίληψη του συγκεκριμένου στελέχους στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τα Χανιά ήταν και ο αρχικός λόγος για τον εμφύλιο που ξέσπασε μεταξύ Πολάκη και Κουμουνδούρου.

Η επιστολή του Μιχάλη Χαιρετάκη

«Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και τον τραγικό θάνατο τόσων αθώων νέων ψυχών και την βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των πολιτών σε μια δημοκρατική και ανεπτυγμένη χώρα,την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος για ένα κράτος δικαίου,αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών,όπου αυτοί που κάνουν πλιάτσικο στον ιδρώτα,τις αγωνίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού χωρίς να αποδίδεται η δικαιοσύνη που αρμόζει,κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη από ποτέ να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν χρειάζονται μικροπολιτικές, εγωισμοί, θέσεις, καρέκλες και μηχανισμοί.

Με αυτές τις σκέψεις και μη προερχόμενος από κομματικούς σωλήνες ή πολιτικά τζάκια αλλά από την ψυχή της κοινωνίας και κερδίζοντας με κόπο, ήθος και αξιοπρέπεια τον σεβασμό της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

Αποσύρω την υποψηφιότητα μου η οποία είχε την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής γραμματείας για να στηρίξω ένα πραγματικό αγωνιστή,να διευκολύνω αυτούς οι οποίοι νομίζουν οτι θα κερδίσουν από την μη υποψηφιότητα μου,να βοηθήσω όσο μου είναι δυνατό στην ηρεμία και ομοψυχία για το μεγάλο διακύβευμα που είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Στεφ.Χαιρετάκης
Πρόεδρος Ελαιουργών Ν.Χανίων
Μέλος ΔΣ ΕΒΕΧανίων
Μέλος Ν.Ε. Ν.Χανίων»

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα να επιστρέψει ο Παύλος Πολάκης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, καθώς «το όργανο έλαβε υπόψη του την επιστολή που κοινοποίησε ο Παύλος Πολάκης, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες και επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας γίνεται λόγος για την ανάγκη σεβασμού «στη συλλογική λειτουργία και στις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις». Στο πλαίσιο αυτό, «η δημόσια στάση, οι παρεμβάσεις και δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, οφείλουν να υπηρετούν τον κοινό στόχο για τη νίκη στις εκλογές και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η πρώτη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας 

ΜΑΖΙ για τη μεγάλη ΝΙΚΗ! Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Για να ΑΝΑΣΑΝΕΙ Η ΧΩΡΑ! Για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ! ΥΓ1: Σιγά μην τους κάναμε το χατίρι... ΥΓ2: Η Κρήτη δείχνει πάντα τον δρόμο...

Δημοσιεύτηκε από Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis στις Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023


Οι αντιδράσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στο «κόκκινο» ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο μετά την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Ο πολακισμός ταυτισμένος με τον Τσίπρα

«Με τα όσα τραγελαφικά έγιναν με τον κ. Πολάκη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, ότι ο “πολακισμός” είναι ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μία από τις γνωστές κωλοτούμπες του, πήρε πίσω τα περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια του κ. Πολάκη, δίχως ο βουλευτής να πάρει πίσω τις αθλιότητες που είχε αναρτήσει για δημοσιογράφους και δικαστές. Πρόκειται για την πιο τρανταχτή διάψευση κάποιων που διαφήμιζαν υποτιθέμενη στροφή του κ. Τσίπρα προς το κέντρο, αφού κέντρο και Πολάκης δεν χωρούν στην ίδια πρόταση. Ο κ. Πολάκης ήταν και παραμένει το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα», προσθέτει το κυβερνών κόμμα.

ΠΑΣΟΚ: Άδοξο τέλος στη δήθεν μετριοπαθή στροφή του Τσίπρα

Με αιχμές σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια ο Παύλος Πολάκης.

«Ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του για την επιστροφή Πολάκη δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “το κόμμα των διαγραφών και των προγραφών”. Προφανώς η παρατήρηση αυτή αφορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιστροφή Πολάκη σημαίνει και ανοχή των προγραφών που εξαπέλυσε προ 20 ημερών εναντίον δημοσιογράφων και δικαστών», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον σκωπτικά τονίζει ότι «η δήθεν μετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λήγει άδοξα, είχε ξεκινήσει υπό ημερολογιακά δυσοίωνους όρους, καθώς είχε συμπέσει με την Κυριακή της Αποκριάς».