«Οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη», δήλωσε στα «Π» ο Θάνος Πλεύρης. «Το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς και στις διαδικασίες αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης από εδώ και πέρα και φυσικά δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Σε αυτή την τραγωδία είδαμε γονείς να χάνουν τα παιδιά τους και η Πολιτεία είναι αρωγός σε όλη αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, οποιοσδήποτε ήταν επιβάτης στο συγκεκριμένο τρένο, ακόμα και αν δεν έχει τραυματιστεί, είμαστε δίπλα για να έχει την απαιτούμενη ψυχολογική υποστήριξη. Ως υπουργείο Υγείας, στο κομμάτι των θεραπειών, της αποκατάστασης και της ψυχολογικής υποστήριξης θα προσπαθήσουμε να συνδράμουμε, ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή τους από εδώ και πέρα, για να ξεπεράσουν την τραγωδία που έζησαν».

pleuris
Εμπλεος ενσυναίσθησης, ανθρωπιάς και ειλικρίνειας, έκδηλα σοκαρισμένος, αλλά απολύτως ψύχραιμος ως προς τα καθήκοντά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έφτασε στη Λάρισα από την Αθήνα περίπου στις 03.30 της Τετάρτης 1ης Μαρτίου και λίγο αργότερα, περίπου στις 04.00, στο σημείο του τρομακτικού, πολύνεκρου δυστυχήματος, στη θέση Ευαγγελισμός των Τεμπών.

Εως εκείνη την ώρα είχε ανοίξει το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, από τις 00.30 της Τετάρτης, και είχαν φτάσει σταδιακά, αλλά άμεσα 33 ασθενοφόρα και επτά κινητές μονάδες του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) με γιατρούς στο σημείο της τραγωδίας. Κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπήρχαν σε επάρκεια, ενώ σε επιφυλακή είχαν ήδη τεθεί το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων του νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», οι δύο μονάδες εγκαυμάτων του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Κατερίνης, το οποίο εφημέρευε.

Ο κ. Πλεύρης ήταν ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης που προέβη νωρίς το πρωί της Τετάρτης 1ης Μαρτίου σε μια αναγκαία και απολύτως λιτή δήλωση, ενδεικτική της έκτασης και του βάθους της καταστροφής: «Οι τραυματίες στα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε καλή κατάσταση. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς».

Λίγο αργότερα, στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας συγκεντρώθηκαν οι συγγενείς των τραυματιών και των θυμάτων και ο ίδιος ο κ. Πλεύρης διάβαζε τη λίστα με τους τραυματίες, για να γνωρίζουν οι συγγενείς και οι οικείοι τους εάν οι άνθρωποί τους είναι ζωντανοί.

Επίσης, από τις πρώτες ώρες συγκροτήθηκαν κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που μετέβησαν στα νοσοκομεία διακομιδής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος για την υποστήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους. Μάλιστα, με εντολή του κ. Πλεύρη ζητήθηκε, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, η διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στο Νοσοκομείο Βόλου, για να διακριβωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια, διάρκειας... ενός μηνός, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα, στον προϊστάμενο του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας, καθώς και για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν.

Ο ίδιος διάβαζε τη λίστα με τους τραυματίες, για να γνωρίζουν οι συγγενείς και οι οικείοι εάν οι άνθρωποί τους είναι ζωντανοί


Μετά το πέρας της ΕΔΕ, με εντολή του κ. Πλεύρη ο φάκελος διαβιβάστηκε αμελλητί, την Τρίτη 7 Μαρτίου, από τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), Φώτη Σερέτη, στην ανακρίτρια, ενώ ο ίδιος ο κ. Πλεύρης έθεσε επίσης σε αναστολή καθηκόντων τους δύο εμπλεκόμενους νευροχειρουργούς, οι οποίοι παραπέμφθηκαν και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υ.ΠΕ. με το ερώτημα της οριστικής απόλυσής τους από το ΕΣΥ.

Οι τοποθετήσεις

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που βρέθηκε στο σημείο της ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Ως υπουργείο Υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία (Hellenic Train). Ολα έγιναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες. Δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει».

«Από εκεί και πέρα, ήθελαν να μάθουν σε ποιο σημείο του τρένου ήταν οι δικοί τους, γιατί τους είχαμε πληροφορήσει ότι τα μπροστινά βαγόνια είχαν διαλυθεί. Εκεί η εταιρεία ήταν απούσα και εμείς αυτή την ενημέρωση δεν μπορούσαμε να τη δώσουμε».
«Πρέπει να διερευνηθούν όλα. Αρχικά, προφανώς φαίνεται ότι έχει γίνει ένα ανθρώπινο λάθος. Το δεύτερο είναι αν υπάρχουν αυτά που πρέπει να υπάρχουν, ώστε είτε να αποτρέπεται το ανθρώπινο λάθος είτε να μπορεί να προλαμβάνεται».

«Προφανώς δεν κάναμε όσα έπρεπε για να έχει αποτραπεί». «Αισθάνομαι ντροπή απέναντι στους γονείς των θυμάτων».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/3/23