Ενόσω το πολιτικό εκκρεμές αναζητά νέα ισορροπία τρεις εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο Μέγαρο Μαξίμου οριοθετούν την προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας έχοντας πλέον σε πρώτο πλάνο το πρόταγμα μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης απαλλαγμένης από τα «βαρίδια» του κομματισμού και του συντεχνιασμού.

Κεντρικό ζητούμενο αναδεικνύεται το πολιτικό υποκείμενο που θα εγγυηθεί την ταχύτερη δυνατή δρομολόγηση των επιβεβλημένων αλλαγών στο Δημόσιο. Όπως εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει τη βούληση, τα αντανακλαστικά και την τεχνογνωσία να ηγηθεί της «σταυροφορίας» για ένα καλύτερο Δημόσιο, επιβεβαιώνοντας πως ο πρωθυπουργός θα είναι σε κάθε περίπτωση το κεντρικό πρόσωπο της «γαλάζιας» καμπάνιας.

Κρίσιμο 15νθήμερο

Σχεδόν 20 ημέρες μετά την αποφράδα νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να εκτιμήσουν το βάθος και τα ποιοτικά στοιχεία της ζημίας, που έχει προκληθεί στο προφίλ της κυβέρνησης. Πηγή με άμεση γνώση των δημοσκοπήσεων, κρυφών και φανερών, αλλά και των focus groups, που καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, επιμένει πως το ποτήρι είναι μισογεμάτο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προσθέτοντας ότι ο επαναπατρισμός του μεγαλύτερου μέρους των δυνητικών ψηφοφόρων της ΝΔ, που προσώρας βρίσκουν καταφύγιο στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, είναι εφικτός στόχος. Μάλιστα, η αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσουν την κυβερνητική φθορά, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ενισχύει τη συγκρατημένη αισιοδοξία των κυβερνώντων και αναπτερώνει τις ελπίδες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Ωστόσο, η κατεύθυνση μέρους της οργής σε αντισυστημικούς σχηματισμούς φαίνεται προς το παρόν να περιπλέκει τους υπολογισμούς του κυβερνώντος κόμματος για το μετεκλογικό τοπίο. Πηγή προβληματισμού αποτελεί το δημοσκοπικό «φούσκωμα» του ΜέΡΑ25, που εμφανίζεται πλέον εντός της επόμενης Βουλής, και συνυπολογίζουν πως εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την εκλογική κάθοδο ή μη του μορφώματος Κασιδιάρη.

Πάντως, κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν -στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή- ότι κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να αποτυπώσουν με σχετική ασφάλεια τους προεκλογικούς συσχετισμούς. Τότε, εξάλλου, υπολογίζεται και η οριστικοποίηση των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών.

Το επικρατέστερο σενάριο παραμένει οι εκλογές της απλής αναλογικής να διενεργηθούν στις 21 Μαΐου και οι επαναληπτικές στις 2 Ιουλίου, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται να επιλεγεί η 28η Μαΐου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αφήνουν να εννοηθεί στην εφημερίδα πως ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις, καθώς η αμφιταλάντευσή του σχετίζεται περισσότερο με εξωγενείς παρά με ενδογενείς παράγοντες.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκδοχή της 21ης Μαΐου, κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως η Βουλή θα κλείσει οριστικά πριν από το Πάσχα. Ακολούθως, η προκήρυξη των εκλογών προσδιορίζεται αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά και εν προκειμένω τη Δευτέρα 24 Απριλίου, πιθανώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση μία προεκλογική περίοδος κοντά στα κατώτατα χρονικά όρια των συνταγματικών προθεσμιών είναι απολύτως συμβατή με το πλαίσιο για μία «σφιχτή» προεκλογική εκστρατεία, που εξαρχής σχεδίαζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Το προεκλογικό μοτό

Εφεξής, το κεντρικό προεκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιστρέφεται γύρω από τις αλληλένδετες για το Μέγαρο Μαξίμου έννοιες της σταθερότητας και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στο κράτος. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως ο πρωθυπουργός θα προβάλλει στο εξής τη δική του φερεγγυότητα, αλλά και τη δεδομένη βούλησή του να επιφέρει τομές στο κράτος, ώστε μετά τους μισθούς και τις συντάξεις, που παραμένουν βασικό πρόταγμα, να υπάρξει σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη και στη λειτουργία του κράτους.

Όπως το θέτει σε στενούς του συνεργάτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η προώθηση των βαθιών αλλαγών στο κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να καθυστερήσει». Αξιοκρατία, ενδελεχέστερη αξιολόγηση και ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις μετατάξεις εντός του Δημοσίου θα είναι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής