Για τη στελέχωση των νοσοκομείων, τις ελλείψεις στο προσωπικό και την ανάγκη πάγιων μεταρρυθμίσεων τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Τα χρήματα στο νοσοκομείο, και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 1,5 δισ. ευρώ που υπάρχει και αφορά 80 νοσοκομεία που θα ανακαινιστούν πλήρως έως το τέλος του 2025, ήδη έχουν γίνει διαγωνισμοί και 156 Κέντρα Υγείας είναι σμηγματικό, ωστόσο εάν βασικό μειονέκτημα του ΕΣΥ είναι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός του, γιατί, διαχρονικά, χρήματα για μηχανήματα στο ΕΣΥ υπήρχαν. Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, επειδή απευθυνόμαστε σε κτίρια πολύ παλιά, είναι ακριβώς που πρέπει να αναβαθμιστεί», ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να μπουν με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ»

Για τις ελλείψεις στο προσωπικό ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Γι’ αυτόν τον λόγο ψηφίσαμε αυτοί που θα πάνε στα νησιά, επειδή λέμε για οικονομικά κίνητρα, να λαμβάνουν επιπλέον 1.800 ευρώ και στέγη. Είναι κάθε μήνα συν τον μισθό τους και στη στέγη, παρ' όλα αυτά υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, έχουμε προβεί σε αύξηση μισθών που δεν είναι αρκετή. Δίνουμε αυτό το κίνητρο, είμαστε 7.000 παραπάνω οι υγειονομικοί από το 2019. Ωστόσο, ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό παρουσιάζεται πρόβλημα σε συγκεκριμένες ειδικότητες, είναι πρόβλημα που υπάρχει και στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επίταση σε σημεία στα οποία παρόλο που υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, δεν πάει ο κόσμος. Υπάρχει μία διαφορά με την αντιπολίτευση, είναι ότι θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα λύνεται όταν θα δώσεις δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση να μπουν. Στην Κω για παράδειγμα, που έκανε ρεπορτάζ και το MEGA, υπάρχουν 10 παθολόγοι ιδιώτες εκτός νοσοκομείου και αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε παθολόγο από το Ασκληπιείο, από το Τζάνειο. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να μπουν με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ. Πιστεύουμε ότι ο γιατρός που είναι ιδιώτης έξω, δεν θέλει να γίνει δημόσιος υπάλληλος, εάν του δώσεις τη δυνατότητα με μερική απασχόληση να καλύψει θέσεις».

«Έχουμε έλλειμμα σε ειδικότητες»

«Έχουμε έλλειμμα σε ειδικότητες. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει ένα δυναμικό στη χώρα που δεν θέλει να μπει στο ΕΣΥ, με σχέση πλήρους και αποκλειστικής. Δίνοντας στους ιδιώτες γιατρούς, κατά βάση στα νησιά, γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αυτή τη δυνατότητα, γεμίζουν οι θέσεις. Εάν είναι ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, που υπάρχει πρόβλημα στα νησιά, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, που υπάρχει με έναν ''άναρχο'' τρόπο, το μπλοκάκι υπάρχει από το 2012, αλλά αυτό πρέπει να γίνει πιο θεσμοθετημένα με οργανωμένες προκηρύξεις που βγαίνουν τώρα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.