Με βάση τα στοιχεία της συμφωνίας που ήδη έχει γίνει, οι υπογραφές για την αγορά των στρατιωτικών ελικοπτέρων Black Hawk και των F-35 από τις ΗΠΑ δεν έπρεπε να έχουν πέσει ακόμη, πάντως στο ζήτημα είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες αλίευσε το in.gr, στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα εξεταστούν οι εξελίξεις γύρω από τα Letter of Request for Price and Availability (Επιστολή Ενδιαφέροντος για Τιμή και Διαθεσιμότητα) που έχει απευθύνει η Ελλάδα στις ΗΠΑ για τα στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk και τα πολεμικά αεροσκάφη F-35.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται πως έχουν βρει στο κύριο ελικόπτερο μάχης του αμερικανικού στρατού το ιδανικό εργαλείο για την Άμυνα της χώρας, με το LoR να ζητά ενημέρωση για την απόκτηση 24+11 στρατιωτικών ελικοπτέρων Black Hawk από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται, όμως, πως υπάρχει αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, Γρηγόρης Κουτσογιάννης, τόνισε: «Επί του παρόντος, τα Black Hawk παράγονται στο πλαίσιο της πολυετούς σύμβασης 10 (MY-X) που έχει υπογραφεί μεταξύ του αμερικανικού στρατού και της Sikorsky. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων MY-X, η απόκτηση γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Οι τιμές για το MY-X είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2027». 

Οι απαντήσεις και οι υπογραφές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα Black Hawk δεν θα είναι άμεσες, αλλά με χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2023.

Άλλωστε, η παραλαβή τους υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027.

Ωστόσο, τις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να λάβει μια κρίσιμη απάντηση, που ενδεχομένως να αλλάξει κατά πολύ τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Η αμερικανική πλευρά θα απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35, με την προοπτική απόκτησης άλλων 20 στο μέλλον.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρεί βέβαιη την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών. «Έχει κλείσει» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.