Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Ραγκούση. Μετά τις συγκλονιστικές χθεσινές αποκαλύψεις, που έμμεσα με την ανακοίνωσή του αποδέχτηκε και ο ίδιος, καθώς παραδέχτηκε ότι στην ατομική του επιχείρηση που διαχειρίζεται την υπερπολυτελή του βίλα στην Πάρο προσέλαβε ως εποχικούς υπαλλήλους τα δύο παιδιά του, τα οποία στη συνέχεια αιτήθηκαν και λαμβάνουν μέχρι και σήμερα επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αποκαλύπτουμε κάτι επίσης συγκλονιστικό, που εγείρει ερωτήματα γύρω από την αμαρτωλή βίλα. Με έναν απλό έλεγχο στον ιστότοπο www.sorefsis.gr και αναζήτηση με τον ΑΦΜ του κ. Ραγκούση για τις ενισχύσεις που έχει λάβει, θα διαπιστώσει κανείς ότι, εκτός των άλλων, κατά τη χρήση 2020 και 2021 ο κ. Ραγκούσης έλαβε και επιστρεπτέα προκαταβολή, γεγονός που δημιουργεί νέα ερωτήματα.

Σύμφωνα με το δημοσιευθέν «πόθεν έσχες» του για τη χρήση 2020, ο κ. Ραγκούσης δεν έχει δηλώσει καθόλου εισόδημα από το ακίνητό του, ενώ έχει εισπράξει ποσά που ταιριάζουν με αυτά που έχει λάβει από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Με βάση την εικόνα αυτή, προκύπτει ότι το εν λόγω διάστημα, το καλοκαίρι του 2020, που θυμίζουμε ότι λόγω COVID οι επισκέπτες επέλεγαν παρόμοιες βίλες εξαιτίας των περιορισμών που είχαν τεθεί, είτε δεν δούλεψε καθόλου είτε η βίλα δούλεψε, χωρίς όμως να έχουν «σηκωθεί» έσοδα.

12
Η βίλα του Γιάννη Ραγκούση και τα δύο αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα της «Α» για το δάνειο του ΟΕΚ και τις εικονικές προσλήψεις των παιδιών του

Νέα στοιχεία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, σε σχέση με τη χρυσοτόκο βίλα του στις δημοφιλείς Ψαρόγες της Πάρου, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». Η ατομική επιχείρηση του τομεάρχη Διαφάνειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα έχει λάβει κονδύλια περίπου 20.000 ευρώ, πέραν των 145.000 ευρώ που είχε εξασφαλίσει παλαιότερα ως τρίτεκνος για την οικοδόμηση της έπαυλής του και τις εικονικές προσλήψεις που έκανε στα παιδιά του, τα οποία απασχολεί ως εποχικούς «υπαλλήλους γραφείου», με αποτέλεσμα να τους παρέχεται και επίδομα ανεργίας.

Νέες αποκαλύψεις για τον τομεάρχη Διαφάνειας: Έχει λάβει 20.490 € από κρατικές ενισχύσεις και Ν επιστρεπτέα προκαταβολή


Συγκεκριμένα, η «ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» έλαβε τρεις διαδοχικές επιστρεπτέες προκαταβολές από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, συνολικού ύψους 11.829,90 ευρώ, στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης των πληγεισών από την υγειονομική καραντίνα επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τους πίνακες του «Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευση», το οποίο παρακολουθεί τις επιδοτήσεις αυτές, ώστε να εξασφαλίζει τη νομιμότητα της παροχής τους

● το πρώτο ποσό, των 4.000 ευρώ, εγκρίθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020
● το δεύτερο, των 5.890.92 ευρώ, έναν περίπου μήνα αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου 2020 και
● το τρίτο, των 2.000 ευρώ, στις 29 Ιανουαρίου 2021.

Είναι η περίοδος μεγάλης ασάφειας, της παρατεταμένης αναστολής της κοινωνικής δραστηριότητας, των καθολικών lockdowns και φυσικά της πλήρους καθίζησης του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου. Πλήγματα δέχτηκαν φυσικά και όσοι, όπως ο κ. Ραγκούσης, ενοικίαζαν διαμερίσματα και πολυτελείς κατοικίες με βραχυχρόνιες.

1_2
2_2
1_2
2_2
3
4

✱ Όπως φαίνεται στον πίνακα του «Συστήματος Σώρευση», ο Γιάννης Ραγκούσης εισπράττει τρεις επιστρεπτέες προκαταβολές (4.000 ευρώ, 5.890 ευρώ και 2.000 ευρώ), καθώς και άλλα κονδύλια από διάφορα προγράμματα, όπως το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ» του ΕΣΠΑ, επιδότηση τόκων ΜΜΕ και άλλα.

Φωνάζει και απειλεί ο υπόλογος

Ο Γιάννης Ραγκούσης σε ανάρτησή του στο Facebook απάντησε στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Α» με κατηγορίες για «δολιότητα», ισχυριζόμενος ότι πρόκειται «για βρώμικη και πλαστογραφημένη πολιτική επίθεση από “το σύστημα Μητσοτάκη”», ενώ προανήγγειλε αγωγές. Στην ανάρτησή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Αποτολμούν να με κατηγορήσουν για πλασματική πρόσληψη των παιδιών μου στην ατομική μου επιχείρηση. Αποκορύφωμα της δολιότητάς τους είναι ότι καταφεύγουν σε παραποίηση και πλαστογράφηση του νοήματος εγγράφων ως εξής: (…) εμφανίζουν έγγραφο του ΟΑΕΔ (δεν είναι του ΕΦΚΑ) που έχει υπογραμμισμένο τον όρο “πλασματική αναγγελία”, θέλοντας να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ότι αυτό παραπέμπει σε εμένα, σε πλαστή πρόσληψη των παιδιών μου, επομένως και σε δήθεν “απάτη” που ισχυρίζονται πως έχω διαπράξει. Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται από επίσημο έγγραφο του ΟΑΕΔ, ο όρος “πλασματική αναγγελία σε περίπτωση πρώτης επιδότησης” έχει εντελώς άλλο νόημα, είναι καθαρά υπηρεσιακός και αφορά τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ».

1
2

Σε άλλο σημείο, ο υπεύθυνος του τομέα Διαφάνειας ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Τολμούν και με κατηγορούν ότι τα παιδιά μου, αντί να εργαστούν σε άλλες επιχειρήσεις, τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκαν με πλήρη ασφάλιση στην επιχείρησή μου, δίνοντάς μου τη δυνατότητα για πρώτη φορά από το 2014 να μην απασχοληθώ εγώ με τις πολλαπλές εργασίες που απαιτούνται κάθε σεζόν. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, τα παιδιά μου, επειδή είναι συγγενείς πρώτου βαθμού, δεν θα μπορούσαν να εγγραφούν ως μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι, έτσι ώστε εγώ να καταβάλω μόνο το 50% των εργοδοτικών εισφορών, ενώ τα παιδιά μου να απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματα του ΟΑΕΔ από το ταμείο ανεργίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ως συγγενείς πρώτου βαθμού, υποχρεωτικά από την εργατική νομοθεσία ενεγράφησαν στον ΕΦΚΑ ως πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι κι εγώ επιβαρύνθηκα με το 100% των εργοδοτικών εισφορών. Μάλιστα, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία, και πάλι σωστά, για τη σεζόν 2021, επειδή εργάστηκαν για πρώτη φορά, μολονότι εγώ επιβαρύνθηκα με πλήρεις εργοδοτικές εισφορές, τα παιδιά μου δεν δικαιούνταν και δεν έλαβαν το επίδομα ανεργίας. Ο δε μισθός τους, που καταχωρίστηκε στα έξοδα της επιχείρησης, ήταν ο ελάχιστος που επιτάσσει ο νόμος».

Και καταλήγει ο κ. Ραγκούσης: «Τίποτε και κανείς δεν θα με εμπόδιζε, αντί να καταχωρίσω τα παιδιά μου με τον βασικό μισθό 713€, να τα είχα καταχωρίσει με μισθό 2.000€, εάν είχα την πρόθεση, που συκοφαντικά μου αποδίδουν, να φουσκώσω τα έξοδα της ατομικής μου επιχείρησης».

Τα (νέα) κρίσιμα ερωτήματα

Ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ραγκούσης, σε μια μακροσκελή απάντηση επί του θέματος, επιχειρεί να διαφύγει από τις «σκιές» που τον βαρύνουν μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Α». Χωρίς ίχνος εμπάθειας, αξίζει να του τεθούν μια σειρά από ερωτήματα, που δεν σχετίζονται τόσο με το νόμιμο των επιλογών του όσο με την πολιτική ηθική και ευθιξία των πεπραγμένων του.

Ας θυμίσουμε κρίσιμες παραμέτρους. Την τελευταία διετία εργάσθηκαν τα δύο από τα τρία ενήλικα παιδιά του στην ατομική, οικογενειακού τύπου επιχείρηση, δομώντας δικαίωμα επιδόματος ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο. Ερωτήματα:

■ Στην πρώτη του ανακοίνωση για το σπίτι, ο κ. Ραγκούσης μιλούσε για «ξεσπίτωμα» της οικογένειας τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να νοικιασθεί η βίλα. Το «ξεσπίτωμα» σήμερα μήπως έγινε απασχόληση και δικαίωμα για επίδομα ανεργίας για τα δύο παιδιά;

■ Στη δήλωση πρόσληψης ως προς την ειδικότητα, ο γιος και η κόρη του (23 και 25 ετών) εντάσσονται στην κατηγορία «υπάλληλοι γραφείου». Μια τέτοια βίλα χρειάζεται συντηρητές, κηπουρούς, μάγειρες, καμαριέρες, υπηρετικό προσωπικό (κ.λπ.), αλλά όχι υπαλλήλους γραφείου. Γιατί δύο υπάλληλοι γραφείου; Πώς εξυπηρετούν τις «πολλαπλές εργασίες καθημερινά» για τη βίλα, όπως ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης αναφέρει; Μπορεί να ήταν χρήσιμοι στην προβολή και την εμπορική εκμετάλλευση, αλλά αυτή είναι δουλειά των ιστοσελίδων που διαφημίζουν διεθνώς τη βίλα.

■ Με την πρόσληψη των δύο παιδιών αυξάνονται οι δαπάνες της επιχείρησης, τα «έξοδα», άρα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση. Όσο για το ύψος του μισθού, αν ήταν 2.000 αντί για 713 ευρώ, όπως λέει στην ανακοίνωσή του, θα ήταν ανάλογα υψηλές και οι εργοδοτικές εισφορές. Οπότε δεν θα μειωνόταν το όφελος;

■ Δεν ενδιαφέρεται, άραγε, ο κ. Ραγκούσης, ως πρώην υπουργός και νυν βουλευτής, να εξηγήσει την πάγια πρακτική του να καρπώνεται από τον «κρατικό κορβανά» κονδύλια υπέρ των ευάλωτων, για να ενισχύσει τα προσωπικά-οικογενειακά του εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία; Ας δούμε την πραγματικότητα κατάματα στην περίπτωση του κ. Ραγκούση. Ακολούθησε την κλασική «ελληνική συνταγή». Τακτοποίησε τα παιδιά του και βολεύτηκε οικογενειακώς με τα «παραθυράκια» ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ευάλωτους από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν είναι ζήτημα για δικαστήρια, αλλά για πολιτικό σχολιασμό...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4/5/23