Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο όχι μόνο για τον νικητή τους αλλά και για τους διεκδικητές της αύξησης των ποσοστών τους, ειδικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα προς το κέντρο με την αποπομπή Πολάκη κράτησε μόλις 20 ημέρες και πλέον έχει επιστρέψει δυναμικά, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να συνομιλήσει με το ακροατήριο αυτό και μπαίνουν δυναμικά στη διεκδίκηση της δεξαμενής αυτής που διεκδικεί εξίσου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθοριστικά πρόσωπα και σημεία αναφοράς του ΠΑΣΟΚ για το άνοιγμα στο κεντρώο κοινό των ψηφοφόρων αποτελούν ο πρώην πρωθυπουργός και σημαία του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που συνδέθηκε με τη δημιουργία των ΚΕΠ Σταύρος Μπένος.

Μάλιστα, ο τελευταίος, που αποτέλεσε και επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (Master Plan) για τη Βόρεια Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματος ανασυγκρότησης της περιοχής, εξέφρασε με δήλωσή του τη στήριξή του στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου. «Η ιστορική μας παράταξη ήταν πάντα παρούσα και έδινε λύσεις σε πολύ κρίσιμες στιγμές, ενίοτε με όρους αυτοθυσίας. Έτσι και τώρα είναι η μεγάλη ελπίδα για να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας και καθαρής ματιάς στο μέλλον, που είναι ο μεγάλος πόθος του λαού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Η περίπτωση Μπένου που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και της Ν.Δ. μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια, καθώς το θετικό αποτύπωμα του έργου του για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς διατηρείται έως σήμερα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και συμβολικά προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ξανά, ειδικά ψηφοφόρους από το εκσυγχρονιστικό του ρεύμα που κοιτάζει και προς τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.

Εμβληματικά πρόσωπα για το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική μάχη είναι ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και οι δύο συνεχίζουν να αποτελούν δεξαμενές σκέψεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και με τις τοποθετήσεις τους υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη δίνουν κρίσιμη ώθηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φροντίζει να διατηρεί την επικοινωνία και με τους δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ τους συμβουλεύεται συχνά. Στην τελική ευθεία για τις κάλπες στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξουν να τονιστεί ακόμα περισσότερο η στήριξή τους στην παράταξη με τοποθετήσεις.

Η μάχη των συμβολισμών, άλλωστε, συνδέεται με αυτή των ποσοστών, στο εκκρεμές του κέντρου που κρίνει τα αποτελέσματα της κάλπης.