Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου το Σάββατο, ξεκίνησε και επίσηµα η προεκλογική εκστρατεία.

Έτσι, τα επιτελεία των κοµµάτων βρίσκονται µε το πόδι στο γκάζι, προκειµένου να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, καθώς, πέρα από τη δυναµική που πρέπει να έχουν, τα πρόσωπα που θα συµµετέχουν σε αυτά θα έχουν, σε αντίθεση µε τους υπόλοιπους υποψηφίους, και απεριόριστες εµφανίσεις στα ΜΜΕ. Ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός την προεκλογική περίοδο. Ετσι, στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται διαρκώς σε διαβουλεύσεις, προκειµένου να κλειδώσουν πρώτα από όλα τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στις εκλόγιµες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόµµατος. Με τα δηµοσκοπικά δεδοµένα να δείχνουν ότι θα εκλέξει δύο βουλευτές Επικρατείας, η συζήτηση στρέφεται γύρω από επιλογές που θα δίνουν τον αέρα της ανανέωσης, χαρακτηριστικό το οποίο τονίζει διαρκώς ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ηµέρες στις συζητήσεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη παίζουν «ψηλά» δύο ονόµατα, του εκπροσώπου Τύπου του κόµµατος, ηµήτρη Μάντζου, και της Ελένης Χρονοπούλου, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας µετά την καταγγελία της για βιασµό και κακοποίηση σε βάρος του πρώην, πλέον, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Γεωργούλη. Το όνοµά της βρισκόταν στις βασικές επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη πολύ πριν γίνει γνωστή η υπόθεση που προκάλεσε σάλο, καθώς, πέρα από στενή του συνεργάτιδα, είναι πρόσωπο που εκπροσωπεί τους αποδήµους, καθώς ζει στις Βρυξέλλες, ενώ µε τη δική του στήριξη βρέθηκε και στην τέταρτη θέση του Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος. Σε ανάλογες συζητήσεις έχει πέσει στο τραπέζι και το όνοµα του συνταγµατολόγου και γραµµατέα Πολιτικού Σχεδιασµού του κόµµατος, Παναγιώτη ∆ουδωνή, που έχει και το κύριο βάρος για την επιχειρηµατολογία του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Γεωργούλη, τόσο νοµικά όσο και πολιτικά.

Με κύρος

Πέρα από τα στελέχη της νέας γενιάς για το µήνυµα της ανανέωσης, στο ΠΑΣΟΚ διερευνούν και ένα πρόσωπο µε ειδικό πολιτικό βάρος και κύρος. Ετσι, βρίσκεται στο επίκεντρο το όνοµα του συνταγµατολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. Αξίζει, ωστόσο, να σηµειωθεί ότι οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις για τη συγκεκριµένη επιλογή στο εσωτερικό του κόµµατος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για πρόσωπο - σηµείο αναφοράς του ΠΑΣΟΚ, ειδικά για ζητήµατα όπως η τροπολογία-µπλόκο στο κόµµα Κασιδιάρη, και έχει την ιδιαίτερη εκτίµηση και στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη, οπότε το σενάριο για συµµετοχή του στο Επικρατείας παραµένει ανοιχτό. Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν και τις ανησυχίες τους για τα ανοίγµατα Μητσοτάκη στον χώρο τους µε πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

∆εν είναι, άλλωστε, µόνο οι µεταγραφές στελεχών που προβληµατίζουν, αλλά και το ενδεχόµενο να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης στην κυβέρνηση, µε υπογραφές ονοµάτων που έχουν ισχυρό αποτύπωµα στην Κεντροαριστερά. Τις προηγούµενες ηµέρες χτύπησε συναγερµός για ενδεχόµενη δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.∆., καθώς στα δηµοσιογραφικά πηγαδάκια συζητιόταν έντονα ένα τέτοιο σενάριο. Ανάλογη ανησυχία και φήµες έχουν ακουστεί και για τον Γιάννη Μανιάτη αλλά και για την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μέχρι στιγµής, ωστόσο, τα σενάρια αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί και κανένα από τα παραπάνω πρόσωπα δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του.

Η δεξαμενή

Με δεδοµένο ότι η µάχη για τη δεξαµενή ψηφοφόρων του Κέντρου θα παιχθεί κυρίως µε τη Ν.Δ., καθώς οι επιλογές Τσίπρα µε την επιστροφή Πολάκη και την ένταξη του Ευάγγελου Αντώναρου στα ψηφοδέλτια του κόµµατος µόνο στροφή του προς το Κέντρο δεν δείχνουν, στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν προσεκτικά τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δηλώσεις του περί «ευρύχωρης» Νέας ∆ηµοκρατίας µόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν από τα «ραντάρ» της Χαριλάου Τρικούπη. Προκειµένου να αναχαιτίσουν την προσπάθεια επέκτασης της Ν.∆. στην Κεντροαριστερά, στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν στις παρεµβάσεις τριών προσώπων που αποτελούν σηµεία αναφοράς στο κεντρώο ακροατήριο, και αυτά δεν είναι άλλα από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και το ιστορικό στέλεχος της παράταξης που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας µετά τις πυρκαγιές, Σταύρο Μπένο.

Η δυναµική του ψηφοδελτίου Επικρατείας σε συνδυασµό µε τις ενδεχόµενες εισροές από το Κ έντρο θα κρίνουν το στοίχηµα Ανδρουλάκη.