«Βόμβες» προαναγγέλλει η τρίτη διαθήκη του Άκη Τσοχατζόπουλου που ανοίχτηκε πριν από λίγες ημέρες και έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τελευταίας επιθυμίας τού επί πολλά έτη ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ.

Ο δικηγόρος του Άκη Τσοχατζόπουλου και της χήρας του, Βίκυς Σταμάτη, Νίκος Αλεξανδρής, μιλώντας στο iefimerida.gr αναφέρεται στη συναισθηματική φόρτιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν συνέταξε την τρίτη διαθήκη του λίγο πριν από το τέλος της ζωής του. Έγραψε, όπως λέει, αυτό το κείμενο όχι μόνο για να ρυθμίσει τις κληρονομικές του υποθέσεις, αλλά και για να προβεί σε ηχηρές αποκαλύψεις τόσο για την οικογένειά του όσο και για πολιτικά πρόσωπα που κρατούσαν στα χέρια τους την τύχη του τόπου τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αυτή η τρίτη διαθήκη, σύμφωνα με τον συνήγορό του, όχι απλώς ανατρέπει τις άλλες δύο αλλά ορίζεται μέσα σε αυτή ότι ακυρώνονται οι δύο προηγούμενες, παρότι κάποια εδάφιά τους ενσωματώνονται στην τελευταία.

Στις 25 σελίδες της τρίτης διαθήκης του Άκη Τσοχατζόπουλου υπάρχουν αναφορές σε λογαριασμούς και θυρίδες σημαντικών προσώπων, που σύμφωνα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο πλούτισαν παράνομα χωρίς να φτάσει στα χνάρια τους η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τον ίδιο τον οποίο «πέταξαν στον Καιάδα», όπως φέρεται να λέει, κατηγορώντας μάλιστα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο αναφέρει ως «G.A.P.» χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες.

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γιος ιερέα εκ Θεσσαλονίκης (θα αποφύγω να κάνω αναφορές στον βίο και την πολιτεία του ως καθηγητή), ανέλαβε τον βρόμικο ρόλο εκβιάζοντάς με να αναγκαστώ να δεχτώ να γίνω ο αποδιοπομπαίος τράγος μετά τη διαγραφή μου από το ΠΑΣΟΚ. Η Ιφιγένεια για να επέλθει η κάθαρση όλων των υπολοίπων», φέρεται να περιγράφει στην τελευταία του διαθήκη.

Τα «βέλη» του στρέφει και στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας: «Ο G.A.P. μαζί με τον Βενιζέλο επιθυμούσαν να με οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη και στη φυλακή, αφού πρώτα δημιούργησαν κλίμα κοινωνικής οργής με τυφλές εκρήξεις, συλλήβδην και κατά εμού και της οικογένειάς μου καθώς και του σπιτιού μου. Ο νόμος Καστανίδη και η ψήφισή του προέβλεπε σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου από δικαστικούς που θα αποφάσιζε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες και συνεπώς σύστασης της προανακριτικής επιτροπής».

«Έχω πλήρη επίγνωση πλέον των όσων γράφω - αναφέρω - καταγγέλλω και έχουν λάβει χώρα από όλους αυτούς που εμφανίζονται υπεράνω. Έχω βιώσει την ασέβεια, τον φθόνο, το μίσος, την ασπλαχνία και την κακία των ανθρώπων. Έχω βεβαιότητα για τον λόγο που βασανίστηκα και αιχμαλωτίστηκα και εγώ και η οικογένειά μου. Χρησιμοποιηθήκαμε για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες πολλών. Ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά μου», αναφέρει στη χειρόγραφη διαθήκη του ο πρώην κραταιός υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Στο έγγραφο φέρεται να αποκαλύπτει και την τελευταία του επιθυμία που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία ενός ιδρύματος με το όνομά του. Το «Ίδρυμα Άκης Τσοχατζόπουλος» θα έχει πρόεδρο τη σύζυγό του, Βίκυ, αντιπρόεδρο τον ανήλικο γιο του και έδρα το ιστορικό νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σε αυτό θα εκτίθεται το αρχείο του, που περιλαμβάνει επιστολές, και αντικείμενα που περιήλθαν στην κατοχή του όλο το διάστημα που διετέλεσε βουλευτής και υπουργός.

Αποκληρώνει τα παιδιά του, Αλέξανδρο και Αρετή, που δεν τον σεβάστηκαν

Στην τελευταία του διαθήκη αποκληρώνει και τα δύο του παιδιά από τον πρώτο του γάμο, Αλέξανδρο και Αρετή, και όλους τους συγγενείς του, ενώ όποιο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει θέλει να βρεθεί στα χέρια του ανήλικου γιου και της συζύγου του. «Αποκληρώνω και πάλι όλους μου τους συγγενείς και τα παιδιά μου από τον προηγούμενο γάμο. Μου φέρθηκαν ελεεινά, απέσπασαν θέσεις, περιουσία, επαφές, πολλά από εμένα με δόλιο τρόπο και με εγκατέλειψαν αβοήθητο. Δεν με σεβάστηκαν και λειτουργούσαν ως τύραννοι. Κυρίως η κόρη μου ενδιαφερόταν μόνο για αγαθά. Συμπεριφέρθηκαν με βαναυσότητα χαρακτήρος, ασπλαχνία που κληρονόμησαν από τη μητέρα τους. Μίσος για την επιλογή μου να παντρευτώ τη γυναίκα η οποία με στήριξε σε όλα έως το τέλος. Και κακία. Πλούτισαν χρησιμοποιώντας το όνομά μου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με έκλεψαν... Όλα όσα αναφέρω, για τα παιδιά μου Αλέξανδρο και Αρετή καθώς και για συγγενείς στις προηγούμενες διαθήκες, μηνυτήριες αναφορές, εξώδικα, ισχύουν στο ακέραιο και είναι λίγα σε σχέση με την πραγματικότητα και τα όσα υπέστην από αυτούς», υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως δεν δικαιούνται τίποτα από την περιουσία του, καλώντας τους να επιστρέψουν όσα κατέχουν στον γιο του, Άκη, και τη γυναίκα του.

Η Βίκυ δεν ασχολείται

«Πρόκειται για μια διαθήκη που συμπληρώνει τις προηγούμενες δύο και αποτυπώνει την τελευταία του βούληση. Υπάρχουν αριθμοί και ενδείξεις που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου για περαιτέρω έρευνα», ανάφερε ο δικηγόρος της Βίκυς Τσοχατζοπούλου Νίκος Αλεξανδρής.

Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το αν η χήρα του, Βίκυ Σταμάτη, προχωρήσει δικαστικά σε σχέση με οτιδήποτε αφορά τη διαθήκη του συζύγου της, ο δικηγόρος ξεκαθάρισε πως «η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με οτιδήποτε εκτός από το μεγάλωμα του παιδιού της».

Ρεπορτάζ: Έλλη Σολδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/4