Από το «ωσαννά» στη σταύρωση είναι ένας... γολγοθάς ανάβαση. Και στον ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα καθώς, για να φτάσει η αξιωματική αντιπολίτευση να διεκδικεί με όρους στατιστικού λάθους την πρωτιά στην εκλογική αναμέτρηση, χρειάστηκε να ανέβει έναν πολιτικό γολγοθά. Τουλάχιστον όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου.

Σημειωτέον πως το «ωσαννά» είναι θρησκευτική λέξη στον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Στον Ιουδαϊσμό αναφέρεται σε μια κραυγή που εκφράζει έκκληση για θεϊκή βοήθεια. Στον Χριστιανισμό χρησιμοποιείται ως ιαχή επαίνου.

Η μεσαία τάξη

Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης και όχι μόνο. Είναι γεγονός, όπως διακρίνουν και στην Κουμουνδούρου, πως η μάχη για την πρώτη θέση προϋποθέτει μεγαλύτερο κόπο από ό,τι χρειαζόταν το 2015. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του κόμματος γνωρίζει πως αναλαμβάνει τη μέγιστη ευθύνη. Η επικράτηση θα αποδεικνύει την επιβράβευση των επιλογών του, η ήττα θα ισοδυναμεί με μια εσωστρέφεια με ασύμμετρες ενδεχομένως απώλειες.

Οι επιλογές των υποψηφίων δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως, κατά κύριο λόγο, αποτελούν δικές του αποφάσεις στην πλειονότητα.

Οι τοπικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την άποψή τους, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του κόμματος έχουν προκληθεί αναστάτωση αλλά και έντονες διαφωνίες. Οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι και δημιουργούν κλίμα έντασης.

Η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αντώναρου δεν έχει γίνει αποδεκτή αβρόχοις ποσίν. Παρά το γεγονός πως στους... παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Κουμουνδούρου ήταν γνωστό πως είχε κλειδώσει εδώ και αρκετό καιρό, οι αντιδράσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Πολλοί πίστευαν πως δεν θα υπάρξουν πολλές αντίθετες φωνές. Κάτι που στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επιβεβαιώθηκε, αλλά με απόψεις που δεν έδειχναν και ενθουσιασμό. «Δεν είναι μόνο η διαφορετική εκτίμηση, αλλά κυρίως ο τρόπος που συμφωνήθηκε», λένε με νόημα στελέχη του κόμματος. Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι η περιοχή που θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Αντώναρος αφού, ως γνωστόν, η Α' Αθηνών θα ήταν ένα προνομιακό του πεδίο.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ήταν η μοναδική περίπτωση για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις. Μεγάλες αντιρρήσεις υπήρχαν και για την παραίτηση της Ειρήνης Αγαθοπούλου, που ενώ είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αρνήθηκε.

Λέγεται πως η διαφωνία της ήταν για υποψηφιότητα άλλου στελέχους για τον οποίον ακούγονται πολλά στην περιοχή του Κιλκίς για στενές σχέσεις με μεγαλοεπιχειρηματία του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή έχει κάνει έκκληση στην Κεντρική Επιτροπή και στην ίδια να επιστρέψει και να αποδεχθεί την υποψηφιότητά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Χάρις Ματσούκα, υποψήφια στην Α' Αθήνων και μέλος της «Ομπρέλας», ζήτησε να μη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση και να συζητηθεί το θέμα με μεγαλύτερη ψυχραιμία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Και ετέθη σε ψηφοφορία. Πολλοί υποστηρίζουν, πάντως, πως «το θέμα είναι ανοιχτό» παρά τις δημόσιες δηλώσεις της κ. Αγαθοπούλου.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και για την υποψηφιότητα του κ. Κουράκη στο Ηράκλειο. Λέγεται πως το σύνολο των τοπικών οργανώσεων και όλες οι τάσεις διαφωνούν με την εν λόγω υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί και σχετικό κείμενο προς την Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να μην κάνει αποδεκτή τη σχετική εισήγηση της ηγεσίας.

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γιάννας Κοντούλη, από τα σημαντικότερα στελέχη του περιβαλλοντικού χώρου και υποψήφια και στις προηγούμενες εκλογές. Η ίδια δήλωσε: «Πληροφορήθηκα ότι περιλαμβάνομαι στο ψηφοδέλτιο Βόρειου Τομέα της Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να ενημερώσω ότι δεν θα είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ήδη ενημέρωσα αρμοδίως και ζήτησα επανόρθωση». Μια άρνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ήδη γνωστή στην Κουμουνδούρου!

Ακόμη και για τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα -καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης έχουν ακουστεί αρνητικά σχόλια, καθώς κάποιοι θυμήθηκαν πως στην περίοδο της πανδημίας ο Έλληνας επιστήμονας είχε ταχθεί υπέρ του μαζικού εμβολιασμού. Αυτή ήταν, ειρήσθω εν παρόδω, και η κεντρική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκφραστεί δημοσίως από τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Ανδρέα Ξανθό.

Ένταση δημιουργήθηκε, επίσης, από την παρουσία υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, που είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών, και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, υποψήφιο στην Α' Αθήνας. Οι αντιδράσεις λέγεται ότι εντάσσονται σε συντροφικά μαχαιρώματα.

Οι δήμαρχοι

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν και οι ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για υποψήφιους δημάρχους.
«Τόσο νωρίς, τόσο απλά», έλεγαν οι υποστηρικτές της δημοσιοποίησης. Λέγεται πως πίσω από τις επιλογές και τις ανακοινώσεις βρίσκεται και η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να αναδείξει στοιχεία και πρόσωπα που μπορεί να γίνουν αποδεκτά και από το ΠΑΣΟΚ.

Διατηρώντας, όμως, την ίδια στιγμή την επαφή και την επικοινωνία με τη νέα γενιά. Πάντως, ο Νίκος Παππάς δύσκολα, όπως σημειώνουν και ευρύτεροι πολιτικοί κύκλοι, να είναι κοινός υποψήφιος. Οι οπαδικές προτιμήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη που είναι, επίσης, Παναθηναϊκός, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα έχουν σημασία...

*Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Απογευματινή» (M. Σάββατο 15/4 - Κυριακή του Πάσχα 16/4 2023)