Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν πως την ίδια στάση κρατούσε ο «αψύς Κρητικός» τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως η «ομιλία του στο συνέδριο ήταν ακριβώς στο ίδιο πνεύμα με τις πρόσφατες αναρτήσεις του».

Κάποιοι ενισχύοντας τη κριτική τους προς την ηγεσία του κόμματος έκαναν λόγο και για τακτικισμό, εκτιμώντας πως η όλη υπόθεση Πολάκη ενδέχεται να αποτελέσει και «μια απόλυτη δικαιολογία της αξιοπρεπούς ήττας για την επόμενη ημέρα».

Θεωρούν, δηλαδή, πως σε πιθανότητα εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωστρέφεια και ο εσωτερικός πόλεμος θα αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης εκ μέρους της ηγεσίας για την απόδοση ευθυνών. «Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν τη Κυριακή των εκλογών», όπως σημείωνε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Αναδιάταξη

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι εσωκομματικές ερμηνείες είναι πολλών και διαφορετικών επιπέδων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακρίνουν και μια αναδιάταξη στελεχών στην προεκλογική περίοδο. Εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δοθείσης της συγκεκριμένης ευκαιρίας-κρίσης, θα θελήσει να αναδείξει τη δική του στελεχική γενιά (κάτι που δεν το έχει κρύψει στο παρελθόν), φωτογραφίζοντας και την επόμενη ημέρα και σε κοινοβουλευτικό και σε κομματικό πεδίο.

Κύκλος εσωστρέφειας

Πολλοί πάντως φοβούνται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου κύκλου εσωστρέφειας με αμφίβολες συνέπειες και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι γεγονός πως πολλοί εκ των στελεχών δεν ανέμεναν τις φιλικές αντιδράσεις χιλιάδων μελών και ψηφοφόρων στις σχετικές αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη.

Λέγεται πως για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα δεν έπεσε ως κεραυνός «εν αιθρία». Θρυλείται πως εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει δημοσκοπικές μετρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν γίνει γνωστά σε κλειστό κύκλο του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου, για τις επιπτώσεις πιθανής απουσίας του Κρητικού βουλευτή από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Μέσω τρίτων

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει και μέσω τρίτων προς τον Παύλο Πολάκη να «αυτοσυγκρατηθεί» στην προεκλογική περίοδο. Πολλοί είναι εκείνοι που διακρίνουν τον κίνδυνο της εκλογικής ήττας στην Κρήτη από την απουσία του. Μια περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει ψηλά τον πήχη των εκλογικών ποσοστών, τόσο για πολιτικούς όσο και για συμβολικούς λόγους.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 28 Φεβρουαρίου 2023.