Η επόµενη µέρα της εκλογικής αναµέτρησης της 21ης Μαΐου -φυσικά άµεσα επηρεαζόµενη από τα εκλογικά αποτελέσµατα - θα ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η εσωκοµµατική αντιπολίτευση «βράζει» µε τις κινήσεις και τις επιλογές που κάνει ο πρόεδρος του κόµµατος, Αλέξης Τσίπρας.

Η ένταξη του Ευάγγελου Αντώναρου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς πολλά στελέχη της «Οµπρέλας» θεωρούν ότι ένα τέτοιο άνοιγµα προς τα κεντροδεξιά θα αποθαρρύνει κάποιους ψηφοφόρους οι οποίοι βλέπουν τα ανοίγµατα του προέδρου µε καχυποψία. Εάν πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κάλπη δεν πάρει το ποσοστό που είχε πάρει το 2019 (31,4%), θεωρείται δεδοµένο ότι θα µπει και πάλι σε κατάσταση εσωστρέφειας.

Ακόµα κι αν εξαιτίας της δεύτερης κάλπης τα στόµατα δεν ανοίξουν αµέσως, πολλοί πιστεύουν ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερµό για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιµέτωπος µε τις επιλογές του.

Τρία σκέλη

Τα στελέχη της «Οµπρέλας» -Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης- έχουν διαµηνύσει άλλωστε µε τον τρόπο τους ότι δεν πρόκειται µέσα στην προεκλογική περίοδο να δηµιουργήσουν πρόβληµα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, µε τη λογική ότι δεν θέλουν στη συνέχεια, εάν τα πράγµατα δεν πάνε καλά για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, να τους κατηγορήσει ότι ναρκοθέτησαν την προσπάθειά του. 

Η κριτική που εξελίσσεται στον Αλέξη Τσίπρα στηρίζεται, ωστόσο, σε τρία σκέλη:

Κατ' αρχάς, τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι απέφυγε µε κάθε τρόπο να µπει το κόµµα σε µια συζήτηση γιατί έχασε τις εκλογές του 2019. Και µπορεί οι προηγούµενες κάλπες να φαντάζουν µακριά τη συγκεκριµένη στιγµή, όσοι ωστόσο εµφανίζονται να επικρίνουν τον πρόεδρο λένε ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται εκεί: στη συνεργασία µε τον Πάνο Καµµένο και στις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να ικανοποιήσει τον κυβερνητικό του εταίρο. Η αιχµή αυτή έχει τη βάση της στην αποποµπή του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, προκειµένου να µη διαταραχθούν οι σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα µε την Εκκλησία.

Το δεύτερο θέµα έχει να κάνει µε την στρατηγική πολιτική επιλογή του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να επικεντρωθεί στο άνοιγµα στον «κεντρώο χώρο» και όχι προς τα αριστερά. Η επιλογή αυτή έγινε πιο σαφής στον δρόµο για το Συνέδριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέµεινε να εκλεγεί από την κοινωνία, ανοίγοντας παράλληλα τις διαδικασίες του Συνεδρίου. Τα στελέχη της «Οµπρέλας» θεωρούν ότι έτσι κατάφερε να συρρικνώσει την εσωκοµµατική αντιπολίτευση στο 20%. Οσο για το άνοιγµα στον κεντρώο χώρο, οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν θα δώσει την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως σε ό,τι αφορά τη µετεκλογική συνεργασία της Κουµουνδούρου µε τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εµφανίζονται διχασµένοι. Αλλοι τη θεωρούν αυτονόητη, λέγοντας µάλιστα ότι τα στελέχη του ΜέΡΑ25 θα πρέπει να µετάσχουν και σε ένα ενδεχόµενο Υπουργικό Συµβούλιο, παρά τις απόψεις του πρώην υπουργού Οικονοµικών, ο οποίος εµφανίζεται και σήµερα να τάσσεται υπέρ της δραχµής, ενώ άλλοι δεν τη συζητούν. Οσοι επικρίνουν ακόµα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγµά του στην Κεντροαριστερά θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εµµονή µε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ θα έπρεπε να είχαν επενδύσει εξαρχής και προς την πλευρά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το τρίτο θέµα έχει να κάνει µε τα πρόσωπα µε τα οποία επέλεξε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να συνεργαστεί. Τα στελέχη της «Οµπρέλας» τον κατηγορούν ότι µέσω των εσωκοµµατικών διαδικασιών κατάφερε να θέσει όσους του ασκούσαν κριτική εκτός οργάνων και να αντικατασταθούν από τους προερχόµενους από το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, σε όλο αυτό το αφήγηµα της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης υπάρχει µια πτυχή που κανείς δεν µπορεί να αρνηθεί: ότι µετά τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ξεχωρίσει κανένα άλλο στέλεχος, το οποίο µελλοντικά θα µπορούσε να τον αντικαταστήσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι επικριτές του- είναι η προσωπικότητα που κατάφερε µέσα από τις συγκυρίες να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ενώ η απήχησή του στο εκλογικό σώµα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 15/4