«Νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε» είπε ο Μάκης Βορίδης για το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η λίστα στις επόμενες ευρωεκλογές. Η δήλωση αυτή του Υπουργού Εσωτερικών μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από την Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης που πλέον έχει αφήσει την θέση του στο ευρωκοινοβούλιο για να εισέλθει στη Βουλή ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα αντικατασταθεί από τον Νίκο Παπανδρέου.

Η ευρωβουλή ωστόσο αποτελεί μετά το Qatar Gate και την φυλάκιση της Εύας Καϊλή που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση, τραυματική υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό, μόνο αρνητικοί δεν είναι στην Χαριλάου Τρικούπη σε συζητήσεις για την επαναφορά της λίστας. Με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να επιλέξει για την εκπροσώπηση του κόμματος πρόσωπο της επιλογής του, κάτι που θα τον έκανε να αποφύγει πονοκεφάλους. «Είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε», απαντούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την ενδεχόμενη αλλαγή, δείχνοντας ότι βλέπουν θετικά την όποια σχετική διαβούλευση.

Στην περίπτωση επαναφοράς της λίστας ένα πρόσωπο που θα είχε αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στην πρώτη εκλόγιμη θέση, είναι ο γραμματέας του κόμματος και ο πιο στενός συνεργατής του Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και καθώς ο γραμματέας είναι καθοριστικός στην λειτουργία του κόμματος, ο ίδιος δεν μπαίνει στην εκλογική κούρσα του σταυρού, μετά τις εκλογές όμως και με τις νέες ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα μπορούσε να βρεθεί στις Βρυξέλλες ακολουθώντας τα χνάρια του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν επίσης θετικά την σχετική συζήτηση, λέγοντας μάλιστα ότι πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές οι ίδιοι είχαν ανοίξει την συζήτηση για λίστα, όλα δείχνουν ότι το πράσινο φως θα δινόταν άνετα με τους Προέδρους των τριών μεγαλύτερων κομμάτων να συμφωνούν.

Λιγότεροι πονοκέφαλοι, περισσότερα πρόσωπα της επιλογής τους, γιατί να πουν όχι άλλωστε… Οι λίστες φαίνεται να αποτελούν το μόνο πραγματικό στοιχείο συναίνεσης ενόψει μιας σκληρής εκλογικής αναμέτρησης.