Τη Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην στενή συνεργάτιδά του, η οποία πέθανε σε ηλικία 74 ετών, αποχαιρέτησε με μια λιτή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«H Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια δυνατή και αισιόδοξη γυναίκα, που συνδύαζε σκέψη και δράση. Στενή μου συνεργάτρια για κάποια χρόνια, γνωστή μου ήδη από τα χρόνια του ΠΑΜ, αποδείκνυε καθημερινά τις πεποιθήσεις της και την αποτελεσματικότητά της. Το βιβλίο και τα παιδιά ήταν οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους οικοδομούσε μεθοδικά το ενδιαφέρον και τη δράση της.

Στον Αντώνη και την οικογένειά της τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Σημίτης.

Ποια ήταν Μυρσίνη Ζορμπά

Την τελευταία της πνοή άφησε χθες, στα 74 της χρόνια (γεννημένη το 1949), η Μυρσίνη Ζορμπά, που είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θήτευσε στην Ευρωβουλή από το 2000 έως το 2004.

Η Μυρσίνη Ζορμπά διετέλεσε συγκεκριμένα υπουργός Πολιτισμού (Αυγ. 2018-Ιουλ. 2019), ευρωβουλευτής (2000-2004), πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) και εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992).

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή μέσα από μία συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, ενώ την επιβεβαίωσε με ανάρτησή του και ο σύζυγός της, Αντώνης Λιάκος.

Στην ανάρτηση στη σελίδα της Μυρσίνης Ζορμπά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Μυρσίνη Ζορμπά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού (Αυγ. 2018-Ιουλ.2019), ευρωβουλευτής (2000-2004), πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) και εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1972) και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης ως υπότροφος της Ιταλικής Κυβέρνησης (1973-74). Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο «Η κρατική πολιτική για το βιβλίο» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1992). Δίδαξε θεωρία και πολιτική του πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1995 και 2005-2007) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2006-2012). Ίδρυσε την εθελοντική οργάνωση «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (2004) με ιδιαίτερη δραστηριότητα στα προσφυγόπουλα, για τα οποία δημιούργησε και το πρώτο σχολείο το καλοκαίρι του 2015. Το 2022 το Πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza την τίμησε ως διακεκριμένη απόφοιτό του και έδωσε το όνομά της στο Laboratorio di Studi Neogreci του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Αντιστάθηκε στη δικτατορία ως μέλος του ΠΑΜ, της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων και της πρώτης έκδοσης του Αντί. Υπήρξε συνιδρύτρια του εκδοτικού οίκου Οδυσσέας (1973), μετέφρασε και έκανε γνωστά στην Ελλάδα τα έργα του Γκράμσι. Στη Μεταπολίτευση ήταν μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, της Κ.Ε. της ΕΑΡ (1987) και της κίνησης «Πολιτεία». Το 2000-2004 εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το ΠΑΣΟΚ, και συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα και στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Το 2009-2015 διαδέχτηκε τον Νίκο Θέμελη ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το 2018 κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει υπουργός Πολιτισμού.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου Πολιτική του Πολιτισμού - Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα (Πατάκης 2014) και Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτισμικό πορτρέτο ( Πεδίο 2019). Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει άρθρα σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς επίσης στον ελληνικό περιοδικό και ημερήσιο Τύπο. Ετοιμάζεται για έκδοση: Σημειώσεις από την Εποχή των Προσδοκιών.

Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια γυναίκα που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, όπως πολλές και πολλοί της γενιάς της. Ήθελε όμως να τον αλλάξει με τα βιβλία, γιατί πίστευε ότι τα βιβλία είναι σαν τα ρόδια. Τα ανοίγεις και ξεπηδούν ιδέες και συναισθήματα. Τα βιβλία είναι πόρτες για να ανοίξεις και να δεις τον κόσμο. Όλη της η ζωή ήταν ευθυγραμμισμένη σε αυτή την ιδέα. Και ως εκδότρια, και ως δημιουργός του ΕΚΕΒΙ, την ενδιέφερε πώς τα βιβλία, η ανάγνωση, οι ιδέες και ο πολιτισμός θα φτάσουν εκεί που συνήθως δεν φτάνουν. Στις μειονεκτούσες περιοχές και στα ευάλωτα στρώματα. Πίστευε ότι οι κοινωνικές ανισότητες και το κοινωνικό στίγμα διευρύνονται και παγιώνονται εξαιτίας της άνισης πρόσβασης στον κόσμο των ιδεών και της τέχνης. Η διευρυμένη πρόσβαση και η συμμετοχή στα πολιτισμικά δρώμενα ήταν και η κεντρική ιδέα όλων των παρεμβάσεών της, από την Ευρωβουλή, το δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έως τη θητεία της στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το όραμά της διατυπώθηκε σε δυο λέξεις: Πολιτισμική Δημοκρατία. Αυτές οι δυο λέξεις θα συνοδεύουν το όνομά της στη μνήμη μας.


Το τελευταίο κείμενο της Μυρσίνης «Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία. Δεν...

Δημοσιεύτηκε από Myrsini Zorba στις Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023