Με συγκέντρωση σήμερα στο Αιγάλεω, περιοδεία αύριο, Τρίτη, σε Θήβα και Λειβαδιά και παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την τετραετία 2023-2027 την Τετάρτη στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη από τις τέσσερις εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου. Ακολουθεί την Πέμπτη η Καβάλα και η Ξάνθη και την Παρασκευή η παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ προτάσσει την αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 25% σε βάθος τετραετίας, την αναμόρφωση του κράτους, την ειδική μέριμνα για τους νέους για ζητήματα όπως η στέγαση και άλλα, καθώς και την αναβάθμιση του ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Από το Ηράκλειο

Χθες, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρωθυπουργός έθεσε άλλον ένα στόχο για την προσεχή τετραετία: Εφόσον τελικά οι έρευνες δείξουν πως υπάρχει φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης, τότε «να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη».

Το δίλημμα

Νωρίτερα, από το Ρέθυμνο, έβαλε εκ νέου το δίλημμα των εκλογών, με επίκεντρο το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα: «Διαρκώς αντιμετωπίζουμε κρίσεις, σε έναν κόσμο ο οποίος είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες να διαλέξουν ποιον θέλουν τελικά να έχουν στο τιμόνι της χώρας. Ποιος πρέπει να κάθεται στο Μέγαρο Μαξίμου, ποιος πρέπει να εκπροσωπεί τη χώρα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ποια παράταξη έχει αποδείξει, ότι αντέχει στα δύσκολα και ότι οι φουρτούνες τελικά θέλουν καλούς καπετάνιους και καλό πλήρωμα. Αυτό η Νέα Δημοκρατία το έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει», τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το χρονολόγιο

Με την προεκλογική περίοδο να έχει ξεκινήσει επισήμως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το χρονολόγιο και οι ημερομηνίες-κλειδιά στο εξής είναι οι ακόλουθες:

24 Απριλίου
Ξεκινά τη λειτουργία της η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών

26 Απριλίου
Καταληκτική προθεσμία για κάθε κόμμα να υποβάλει το όνομα και το έμβλημά του, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

30 Απριλίου
Καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση των συνδυασμών των κομμάτων στη νέα ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων

3 Μαΐου
Ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου

19 Μαΐου
Τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων

21 Μαΐου
Διεξαγωγή εθνικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής

22 Μαΐου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν διαπιστώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, καταθέτει την εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολουθούν κατά σειρά οι αρχηγοί του δεύτερου και του τρίτου κόμματος.