Θύελλα με βαρύτατες ποινικές διαστάσεις αλλά και προεκτάσεις στο πολιτικό πεδίο εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων κυρίως ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ να «σιγοντάρει», προκαλεί η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Η καταγγελία σόκαρε το πανελλήνιο, ενώ η όλη υπόθεση αναμένεται να έχει προσεχώς πολλές και συνταρακτικές συνέχειες. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νομική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατήγγειλε άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό από τον ηθοποιό, μάλιστα, η ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ που γνωρίζει την κυρία Χρονοπούλου αποκάλυψε ότι η κοπέλα χτυπήθηκε τόσο πολύ, ώστε έκανε έξι μήνες να δει ή να μιλήσει με κάποιον.

Η είδηση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία έγινε γνωστή τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, όταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενημέρωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι υπάρχει αίτημα των βελγικών Αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή.

«Κεραυνός»

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση και στην Κουμουνδούρου: ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά θέτοντας μέσα σε 15 λεπτά τον ευρωβουλευτή εκτός κόμματος και ευρωομάδας, μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η καταγγελία, εμμένοντας αποκλειστικά στο ποινικό σκέλος χωρίς να δίνει την παραμικρή πολιτική διάσταση. Αντιθέτως με τον ευρωβουλευτή ο οποίος από την αρχή μέχρι σήμερα επιμένει πως υποκρύπτονται σκοπιμότητες, προφανώς, ως μέρος μιας υπερασπιστικής γραμμής όπως αποτυπώθηκε σε ανάρτησή του μετά την αναγγελία της κυρίας Μέτσολα.

«Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, αιτούμενος ο ίδιος την άρση ασυλίας», έγραψε ο ηθοποιός στα social media επιχειρώντας να δώσει πολιτικές προεκτάσεις στην καταγγελία.

Ανοίγουν στόματα

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των βελγικών Αρχών από το 2020, οπότε και έγινε η καταγγελία η οποία αφορά βιασμό και ξυλοδαρμό, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητά της. Τουλάχιστον δύο φορές έχει καταθέσει η Ελένη Χρονοπούλου για την υπόθεση, η πρώτη τον Ιανουάριο 2020, όταν κατήγγειλε τον βιασμό και τις σωματικές βλάβες, με την καταγγέλλουσα να αναφέρει μόνο την ιδιότητα αλλά όχι το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη. Αν έδινε το όνομα εκείνη τη στιγμή, τότε θα έπρεπε να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ακολουθεί η δεύτερη κατάθεση τέσσερις μήνες μετά, τον Μάιο του 2020, οπότε αναφέρει το όνομά του όμως ο ευρωβουλευτής δεν συλλαμβάνεται, καθώς είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα του αυτοφώρου. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, τρεις νέες καταγγελίες πέφτουν σαν σκιές στην ήδη βαριά περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εάν, βεβαίως, αποδειχθούν με στοιχεία. Οι δύο έχουν να κάνουν με εργασιακό εκφοβισμό και η τρίτη (και πιο σοβαρή) αφορά περίπτωση κακοποιητικής συμπεριφοράς και ξυλοδαρμού.

Από το γραφείο του

Οι καταγγελίες έγιναν από δύο γυναίκες και έναν άνδρα, όλοι εργαζόμενοι στο γραφείο του ευρωβουλευτή, ωστόσο και οι τρεις μπήκαν στο αρχείο καθώς όταν εξετάστηκαν δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία. Πάντως, μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και θεωρείται βέβαιο ότι και οι τρεις αυτές περιπτώσεις θα ξαναμπούν στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών. Η δικαστική εξέλιξη πάντως της υπόθεσης καθυστερεί, κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, και θα χρειαστεί να αναμένουμε μέχρι τις 8 Μαΐου, οπότε θα οριστεί ο εισηγητής στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει το αίτημα των βελγικών Αρχών για να τρέξει η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή.

Αποστάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύς εξαρχής πήρε αποστάσεις από τον πρώην ευρωβουλευτή του ζητώντας παράλληλα να παραδώσει την έδρα στο κόμμα του, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει. Γεννάται, ωστόσο, το εξής ερώτημα: Τι ακριβώς γνώριζαν στα κεντρικά γραφεία για τον βίο και τις δραστηριότητες Γεωργούλη στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου κυκλοφορούσαν πολλές φήμες περί κακών συμπεριφορών.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Δημήτρης Παπαδημούλης, διευκρίνισε ότι μόλις υπέπεσε στην αντίληψη των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ η σχετική φημολογία κάλεσε τον ηθοποιό να δώσει εξηγήσεις, με τον Γεωργούλη να διαψεύδει τα πάντα. Ανάλογες κινήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε να ψαχτεί η υπόθεση, ενώ παράλληλα σε δήλωσή του έδωσε το στίγμα λέγοντας «καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, όσο ψηλά κι αν είναι κάποιος, να μάθουμε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται».

Η αντίδραση της ΝΔ

Η ΝΔ από την πλευρά της απέφυγε επίσης οποιαδήποτε άλλη διάσταση ή γενίκευση εκτός των αναφορών στο ποινικό σκέλος. Αφήνοντας πάντως αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του σε παρόμοιες περιπτώσεις βίας και σεξουαλικής κακοποίησης (λ.χ. στην περίπτωση Λιγνάδη), όταν επιχείρησε να ταυτίσει τον κατηγορούμενο με την κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αποκαλύψεις βάλλοντας κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δηκτικά

Κάπως έτσι εξηγείται η «μπηχτή» του πρωθυπουργού που με δηκτικό τρόπο δήλωσε πως «ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους». Πλήρη άγνοια για την υπόθεση της καταγγελίας είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά δήλωσή του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως ενημερώθηκε από δημοσιογράφους για τα καθέκαστα, οι οποίοι του τηλεφωνούσαν για να μάθουν πληροφορίες, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από διάφορες φήμες στον κόσμο του ίντερνετ και των social media και πρωτοσέλιδα περιθωριακών εφημερίδων. O κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας τα δύο κόμματα εξουσίας πως ευθύνονται γι’ αυτό που ονόμασε «ψηφιακό παρακράτος» και «ψηφιακές συμμορίες».

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι απολύτως υπεύθυνοι για τη λειτουργία ενός ψηφιακού παρακράτους «κουκουλοφόρων», ψηφιακών συμμοριών, που στοχοποιούν προσωπικότητες ανθρώπων, που είτε θεωρούν ότι μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους είτε για άλλους δικούς τους λόγους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την τοξικότητα των σχολίων στο διαδίκτυο στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής (23/04)