«Ρετάλι» έκανε το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην ευρωβουλευτής του Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, κατηγορείται από τη στενή συνεργάτιδα του Νίκου Ανδρουλάκη Ελένη Χρονοπούλου για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ τον σφυροκοπεί, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να το «γλεντάει».

Τα όσα ακολούθησαν μετά τη Δευτέρα του Πάσχα γύρω από την υπόθεση Γεωργούλη έφεραν μια νέα πραγματικότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται να αναζητά νέο εκλογικό αφήγημα, αφού το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης μοιάζει πλέον αδύνατο.

Εκτός κι αν τα αποτελέσματα της κάλπης με την απλή αναλογική είναι τέτοια που να αναγκάσουν τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Για την ώρα, πάντως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ενοχλημένα από τους εν δυνάμει εταίρους τους, καθώς, όπως λένε, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να θέλουν να εμπλέξουν άμεσα στην υπόθεση την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στόχος η αποδυνάμωση»

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι, παρά τα όσα λέγονται επισήμως από τη Χαριλάου Τρικούπη -ότι το θέμα δεν θα πρέπει να κινηθεί στη σφαίρα της παραπολιτικής-, στην πραγματικότητα το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θέλει μέσα από αυτή την υπόθεση να αποδυναμώσει όσο περισσότερο γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «επαναπατρίζοντας» κάποιους ψηφοφόρους.

Κατηγορίες

Κατ’ αρχάς, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς στοιχεία, ότι αυτός άφησε να διαρρεύσουν τα στοιχεία της Ελένης Χρονοπούλου. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζουν, μάλιστα, ότι οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη κάνουν ότι δεν ακούνε, όταν από την πλευρά της Κουμουνδούρου η απάντηση είναι πως τα sites στα οποία δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία του θύματος μόνο φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν.  Το δεύτερο θέμα στο οποίο δίνουν μεγάλη βάση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. έχει να κάνει με το εάν γνώριζε ή όχι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα. 

Η απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ είναι σαφής -λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα-, αλλά, παρ’ όλα αυτά, στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. «Πώς μπορεί να ήξερε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ίδια η κ. Χρονοπούλου είπε ότι δεν γνώριζε κανείς; Ούτε η οικογένειά της ούτε το κόμμα της ούτε οι στενοί της φίλοι. Θα ήταν παράδοξο να ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα θέμα για το οποίο επίσημα δεν είχε γίνει καταγγελία στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά στη Δικαιοσύνη». 

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Γεωργούλης είχε κληθεί από τον Δημήτρη Παπαδημούλη να δώσει απαντήσεις όταν υπήρξαν φήμες για κακή συμπεριφορά του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση είχε αντιδράσει έντονα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη συμπεριφορά του. Όλα αυτά, πάντως, δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων βρίσκονται στα Τάρταρα, με την καχυποψία να είναι κυρίαρχη και από τις δύο πλευρές.

Η επόμενη μέρα

Άρα η επόμενη μέρα της πρώτης κάλπης μοιάζει να είναι πολύ δύσκολη, παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται, κόντρα σε όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, να βάζουν το θέμα της «κυβέρνησης των ηττημένων». Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησαν γι’ αυτό το σενάριο, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγουν οι αριθμοί (εφόσον μιλάμε για 47%-49% αθροιστικά με τρία κόμματα).

Συζήτηση

Ωστόσο, τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν να εννοηθεί ότι την επομένη των δεύτερων εκλογών, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τα πρόσωπα που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια -ελέω διεύρυνσης- στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το γιατί αποδομήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της απλής αναλογικής μέσα από το αφήγημα της «κυβέρνησης των ηττημένων».

Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ειδικά για την περίπτωση Γεωργούλη από την πρώτη στιγμή υπήρχαν ενστάσεις -ειδικά από την εσωκομματική αντιπολίτευση-, καθώς, σύμφωνα με τις τότε διακινούμενες πληροφορίες, έλεγαν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά είχε απευθυνθεί στη Ν.Δ., η οποία τον απέρριψε. Την εποχή εκείνη υπήρξαν, μάλιστα, σκληροί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπο του Αλέξη Γεωργούλη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως επισκιάστηκαν από τη λάμψη του τηλεοπτικού αστέρα...

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά (22/04/23).