Μερικές ώρες μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε, από τη Θεσσαλονίκη, σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης αλλά και σε προσωπικό επίπεδο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια επίθεση που πολλοί εκτιμούν πως φωτογραφίζει με ακρίβεια την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση του Αλ. Τσίπρα κατά του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για «fake δημοσκοπήσεις», «fake ειδήσεις», αποστασίες, εκβιασμούς και προβοκάτσιες. Τόνισε, χαρακτηριστικά, πως «θα κάνει το παν για να αποτρέψει την πολιτική αλλαγή που έρχεται. Δεν θα τα καταφέρει αλλά, να ξέρετε, οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, τα fake news, οι fake δημοσκοπήσεις, οι αποστασίες θα επιστρατευτούν το επόμενο διάστημα από αυτό το καθεστώς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Άλλωστε, στις αποστασίες» (σημειώνοντας πως «μια τέτοια κατήγγειλε σήμερα και ο κ. Βελόπουλος) «η οικογένεια Μητσοτάκη γνωρίζει το know-how. Θα δούμε πολλά, θα τα κάνουν όλα, θα τα δώσουν όλα, δεν θα αποτρέψουν όμως το μοιραίο. Και αυτό φαίνεται, δεν χρειάζεται να δούμε εμείς τις μπάρες των δημοσκοπήσεων. Θα τις δούμε τις μπάρες το βράδυ της 21ης του Μάη, γιατί βλέπουμε το κλίμα μέσα στην ελληνική κοινωνία».

Το δίλημμα «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή»

Πολιτικοί αναλυτές διέκριναν, επίσης, μια διαφορετική αντιμετώπιση και σε επίπεδο των πολιτικών διλημμάτων.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας το δίλημμα των εκλογών τόνισε ότι «το δίλημμα στις 21 Μαΐου είναι Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή».
Ίσως για πρώτη φορά και με τον πιο επίσημο τρόπο θέτει εμμέσως πλην σαφώς την προοπτική διακυβέρνησης πριν από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το δίλημμα, λένε οι αναλυτές, δεν είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αλλά «Μητσοτάκης ή αλλαγή», λέξη που αποτελούσε και μια πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ τα παλαιότερα χρόνια. Μήνυμα ή προεκλογική τακτική; Ενισχυτικό των πολιτικών αναλύσεων, με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, είναι και η στοχοθέτησή του στις νεότερες ηλικίες και, κυρίως, εκείνους τους νέους που προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μία κυβέρνηση που εχθρεύεται τη νεότητα και τους νέους, τους έβαλε στο στόχαστρο. Σήμερα γνωρίζει ότι δεν μπορεί πια να τους κερδίσει, δεν προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί όμως να πείσει ότι όλοι το ίδιο είναι», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή