Στη «μάχη» της τηλεμαχίας ρίχνεται η Νέα Δημοκρατία την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, η οποία αναμένεται να κρίνει πολλά στην «κούρσα» προς την κάλπη της απλής αναλογικής της 21ης Μαΐου.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει σε αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυβέρνηση επιθυμούν και θα επιδιώξουν, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Διακομματικής Επιτροπής, τη διεξαγωγή ενός debate με τους επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά το χθεσινό πρώτο briefing του, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημά του να διεξαχθεί τηλεμαχία ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο πρώτων κομμάτων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι δημοκρατικά επιβεβλημένο το debate να γίνει με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων» και χαρακτήρισε πολιτικά ανακόλουθο να ζητεί η Κουμουνδούρου τηλεμαχία των δύο, όταν ο πυρήνας της προεκλογικής της στρατηγικής είναι ο σχηματισμός μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης.

Όπως έχει γράψει εδώ και ημέρες η «Απογευματινή», στο Μέγαρο Μαξίμου τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής μιας τηλεμαχίας ανάμεσα στους έξι πολιτικούς αρχηγούς την προτελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Μάλιστα, επισημαίνουν πως μια τέτοια πολιτική αναμέτρηση θα είναι εξόχως διαφωτιστική, αφενός, για να αντιληφθούν αλλά και για να «οπτικοποιήσουν» οι ψηφοφόροι τι εστί η προοδευτική διακυβέρνηση που ευαγγελίζεται η Κουμουνδούρου με Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάνη Βαρουφάκη, αφετέρου, για να «δοκιμαστεί» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ένα διαφορετικό από το ασφαλές περιβάλλον των ομιλιών στα κομματικά όργανα της Χαριλάου Τρικούπη.

Το «γαλάζιο» Επικρατείας

Την ερχόμενη Παρασκευή είναι, όπως όλα δείχνουν, η D Day για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και θα κλείσει τις εκκρεμότητες της «γαλάζιας» προεκλογικής στρατηγικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ως επτασφράγιστο μυστικό τη σύνθεση του Επικρατείας που, όπως είναι εύλογο, χειρίζεται αποκλειστικά και μόνο ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα, πάντως, με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, τις 15 θέσεις του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας θα επανδρώσουν ως επί το πλείστον νέοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με επαγγελματική καταξίωση και διακριτό κοινωνικό στίγμα και όχι celebrities, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αλλά και γυναίκες.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τρεις από τις έξι εκλόγιμες θέσεις θα καταλάβουν γυναίκες, ενώ επί συνόλου 15 πλέον θέσεων οι γυναικείες υποψηφιότητες θα είναι οκτώ.

Η ίδια γραμμή πληροφόρησης επισημαίνει στην «Απογευματινή» ότι στις εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκονται δύο εν ενεργεία πολιτικοί και ακόμη τέσσερα πρόσωπα, προερχόμενα από χώρους και τομείς που συμβολίζουν τις εμβληματικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι η Υγεία, το αποτελεσματικό κράτος και η ισχυρή θέση της Ελλάδος στο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον.

Σκυλακάκης, Στυλιανίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης διατηρούν πολλές πιθανότητες να βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εσχάτως ακούγεται έντονα και το όνομα της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ενώ εδώ και μήνες ακούγεται και αυτό της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη.

Τέλος, σε μη εκλόγιμη θέση αναμένεται να βρεθεί μία από τις πρόσφατες μεταγραφές της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, ο Σπύρος Καρανικόλας, συμβολίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος σε όμορους πολιτικούς χώρους.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/4