Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς η σχέση των νέων με την πολιτική έχει αποκτήσει εκτός από ψηφιακά χαρακτηριστικά και μια οπτική διαφορετική προς την παραδοσιακή, αυτή που γνωρίζαμε εμείς από τους παλαιότερους ως πολιτικά ορθή.

Άνθρωποι με έντονες αναζητήσεις, με προβληματισμούς και ανησυχίες που εκφράζονται εντελώς διαφορετικά από ότι οι προηγούμενες γενιές. Είναι τόσα πολλά τα εργαλεία που τους προσφέρει η τεχνολογία, είναι τέτοια η πρόσβασή τους στην πληροφόρηση και η έκθεσή τους στην αλήθεια και στα fake news, που αυτή η ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό, στο αληθινό και το ψεύτικο είναι ένας γρίφος. Είναι η γενιά που δεν είναι απλά εξοικειωμένη με το διαδίκτυο αλλά ταυτίζεται με αυτό.

Αυτοί οι 440.000 iGen, -ή γενιά «Ζ»- μια γενιά αλλεπάλληλων κρίσεων, γεννημένοι μεταξύ του 2003 και 2006 για πρώτη φορά θα κληθούν να αποφασίσουν για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και πίσω από αυτούς εμείς οι “millennials”, οι λίγο μεγαλύτεροι που διανύουμε την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής μας, ως έφηβοι της κρίσης και της ανασφάλειας της δεκαετίας που πέρασε.

Όλοι εμείς που έχουμε απομυθοποιήσει το εύκολο, το γρήγορο, το ιδεαλιστικό και πορευόμαστε ως πραγματιστές καλούμαστε να δώσουμε την απάντησή μας στις 21 Μαΐου. Με το δικό μας τρόπο, το δικό μας σκεπτικό και τις δικές μας εικόνες.

Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και αναγκαία για να γίνει ξεκάθαρα κατανοητό ποιος μπορεί στην ουσία των πραγμάτων να οδηγήσει αυτές τις γενιές στην επόμενη μέρα.

Από την μία έχουμε λόγια κενά, στείρα άρνηση και ανατροφοδότηση του θυμού και από την άλλη μελέτη, σχεδιασμό, προγραμματισμό, υλοποίηση, προοπτική. Το «πρώτο ένσημο», το «σπίτι μου», η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, η ψηφιοποίηση του κράτους, τα νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης της ΔΥΠΑ είναι έργα πραγματικά.

Καταρρίπτεται η λανθασμένη εντύπωση ότι οι νέοι αποτελούν προνομιακό ακροατήριο της αριστεράς. Απεναντίας γνωρίζουν τη σοβαρότητα της εκλογικής διαδικασίας και έχουν το μυαλό και την ωριμότητα να μην αφήσουν τους λίγους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριακός Μητσοτάκης τους δίνει ρόλο πρωταγωνιστή στη νέα Ελλάδα του αύριο.

*Δημοσιεύθηκε στο ενθετο «Κάλπη 23» της εφημερίδας Παραπολιτικά