Την ψήφο των Θεσσαλονικέων διεκδικεί για ακόμη μια φορά η Έλενα Ράπτη ως υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’Θεσσαλονίκης. Στον δρόμο προς τις κάλπες η κ.Ράπτη μιλά στo «Κάλπη23» για την αναγκαιότητα να επιτευχθεί αυτοδυναμία της ΝΔ, τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, αλλά και για το έργο της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη με έμφαση στο Εθνικό Σχεδίο Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οποίο εισηγήθηκε στη Βουλή.

Κυρία Ράπτη ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Θα κρίνουν δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν και την ειλικρίνεια και τη διαρκή προσπάθεια. Το εκλογικό δίλημμα είναι τόσο σαφές: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θέλουμε αλήθεια ή ψέματα; Θέλουμε αυξήσεις ή φόρους; Και τελικά θέλουμε σιγουριά ή εκλογικούς πειραματισμούς; 

Για πιο λόγο πιστεύετε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ και από πολιτική σταθερότητα, αλλά και από δυναμική προοπτική.

Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμη και καθοριστική. Το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και αυτό το αποτέλεσμα σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα εξασφαλίσει μια Κυβέρνηση σταθερή, με ενιαίο λόγο, γρήγορα αντανακλαστικά και σαφή προσανατολισμό, για να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει μπροστά. Η κάλπη είναι μία, η 21η Μαΐου. Είναι μία ενιαία διαδικασία. Δεν χωρούν επιπολαιότητες. Δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα για Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.
1
 

Ποιες είναι οι κεντρικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία;

Οι πέντε προτεραιότητες της νέας τετραετίας: Αύξηση μισθών κατά 25% στην τετραετία, αξιοπρεπής δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, στήριξη της νέας γενιάς, συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.


Προ λίγων μηνών αναλάβατε τον συντονισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Ποια είναι η βασική στόχευση του σχεδίου;

Ευχαριστώ θερμά, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την τιμή να μου αναθέσει καθήκοντα Εθνικής Συντονίστριας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων. Τον ευχαριστώ για την αμέριστη στήριξή του όλα τα χρόνια στον αγώνα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης καθώς και για την πρωτοβουλία του να δρομολογήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία τους. Είναι ένα «συλλογικό» έργο 12 Υπουργείων υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ένα πολυσχιδές σχέδιο με 11 οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις. Το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων και αρκετές από αυτές υλοποιούνται ήδη.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών, στη μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων με την δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τέλος, στην αύξηση αναφοράς κρουσμάτων στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.

rapti
 Κυρία Ράπτη, εισηγηθήκατε ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που κάνει πράξη τα όνειρα χιλιάδων ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά. Τι ακριβώς προβλέπει;

Ο νόμος 4958/2022 φέρνει επαναστατικές αλλαγές για τις γυναίκες κάθε ηλικίας που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Εκσυγχρονίζει το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της γυναίκας. Αυξάνει το όριο ηλικίας στα 54 έτη, επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, προβλέπει και επώνυμο δότη καθώς και άλλες ευεργετικές διατάξεις. Ο νέος νόμος ρυθμίζει ίσως το ομορφότερο δικαίωμα. Το δικαίωμα στο να μπορείς να αποκτήσεις ένα παιδί.

Είστε συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μιλήστε μας για το έργο αυτής της καμπάνιας.

Στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης μου ανατέθηκε ο συντονισμός της πανευρωπαϊκής καμπάνιας στην Ελλάδα πριν από περίπου 10 χρόνια. Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Εννιά στους δέκα δράστες βρίσκονται στο στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, στον κύκλο εμπιστοσύνης του. Λόγω της οικειότητας της σχέσης του παιδιού με το δράστη το παιδί δεν βρίσκει τη δύναμη να σπάσει τη σιωπή του και μόλις 2 στα 100 περιστατικά φτάνουν στις αρχές.

Μέσα σε αυτό το διάστημα διοργανώσαμε πάνω από 850 δράσεις σε όλη τη χώρα, με σκοπό να ενημερωθούν τα παιδιά και οι γονείς, μέσα από τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας, που διδάσκουν τον κανόνα του εσώρουχου δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά. Και συνεχίζουμε με την ίδια ένταση.

*Δημοσιεύθηκε στο ενθετο «Κάλπη 23» της εφημερίδας Παραπολιτικά