Δυναμικά στη μάχη για τις εκλογές της 21ης Μαΐου μπαίνει η Πέγκυ Νίκα, ως υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία. Η επιχειρηματίας και καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας μιλά στο «Κάλπη 23» για την απόφασή της να ασχοληθεί με την πολιτική, για το διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ενώ περιγράφει το όραμά της για την αγαπημένη της Μεσσηνία.

Κυρία Νίκα τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε ώστε να θέσετε υποψηφιότητα;

Είμαι ενεργός πολίτης και συμμετέχω στα κοινά από παιδί, πάντα με τη Νέα Δημοκρατία. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν την πορεία μου. Όταν μου έγινε πρόταση από το κόμμα να κατέβω υποψηφία στη Μεσσηνία, δεν αρνήθηκα διότι πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμαζόμαστε στον πολιτικό στίβο, να μην είμαστε διαρκώς κριτές στους πάντες και τα πάντα αλλά, να αναλαμβάνουμε ευθύνες.

Η Μεσσηνία στην οποία θα δοκιμαστείτε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τι σημαίνει για εσάς;

Ολόκληρη η Ελλάδα είναι κάτι ιδιαίτερο για εμένα. Αγαπάω τη χώρα μου και όλα όσα προσφέρει και αντιπροσωπεύει. Πρώτα τη γλώσσα, άλλωστε είμαι φιλόλογος, το ελληνικό φως, τον πνευματικό πλούτο του ελληνισμού, τη φύση, τις παραδόσεις μας, την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά μας.

Κατάγομαι από το ορεινό και πανέμορφο χωριό των Γαϊτσών της Μεσσηνιακής ή Έξω Μάνης. Λατρεύω τη Μάνη και τη Μεσσηνία. Πιστεύω ότι ο τόπος μου έχει πάρα πολλές δυνατότητες αρκεί να επενδύσει σε σχεδιασμένες ενέργειες, στην εκπαίδευση και τη γνώση, στη συνεργασία μεταξύ ομάδων ανθρώπων και των φορέων. Είμαι βέβαιη ότι μπορούν να γίνουν θαύματα, διότι οι προϋποθέσεις ήδη υπάρχουν.

Σε ποιους τομείς μπορεί να υπάρξει θεαματική πρόοδος

Κατ’ αρχήν στον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και κτηνοτροφία. Έχουν γίνει βήματα , όμως χρειάζονται και άλλα ώστε τα προϊόντα μας να γίνουν ακόμη ποιοτικότερα, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, με δική τους εμπορική ταυτότητα. Να επενδύσουμε στη γνώση, στη σύγχρονη τεχνολογία και στις υποδομές.

Δεύτερον, στον τομέα του τουρισμού, όπου σημειώνεται μεν μεγάλη ανάπτυξή, αλλά υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και προσέλκυσης επενδύσεων με σχέδιο και συνέπεια, με γνώση και εκπαίδευση ώστε να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών η οποία θα φέρει ξανά τον επισκέπτη στη χώρα μας συμπαρασύροντας και άλλους.

Γιατί πιστεύετε ότι η εκλογή σας και μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτά;
MR5_0923___1_
 

Ας μην γελιόμαστε. Η Ελλάδα πέρασε μια περιπέτεια μεγάλη κατά τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καλαμάτα, «δυστυχώς δεν ήταν εφιάλτης αλλά πραγματικότητα». Κινδυνέψαμε να βγούμε εκτός Ευρώπης, έκλεισαν οι τράπεζες, χρεώθηκε κι άλλο η χώρα. Ποιος δεν θυμάται τις ουρές των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες; Και τώρα; Μπορούμε ακόμη και να ανατινάξουμε τις τράπεζες, είπε κάποιο στέλεχος της Αριστεράς. Μα είναι δυνατόν με τέτοιες λογικές να πορευτούμε; Από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση που αντιμετώπισε τόσες κρίσεις που δεν έχει ποτέ μέχρι τώρα αντιμετωπίσει καμία ελληνική κυβέρνηση, COVID, μεταναστευτικές ροες, πόλεμο στην Ουκρανία, εισαγόμενη ακρίβεια κλπ. Κι όμως η Ελλάδα παρέμεινε σταθερή, ενίσχυσε την άμυνά της και την διεθνή παρουσία της, απέδειξε ότι υπάρχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα που φυλάσσονται, έκανε τόσα θετικά. Είναι λοιπόν δυνατόν να υπάρξει πισωγύρισμα σε αυτή την πορεία προόδου και ν’ αρχίσουμε πάλι τους πειραματισμούς;

Υπάρχει και η άποψη ότι η πολιτική συνεργασία πιθανόν να προσφέρει περισσότερα στη χώρα. Τι απαντάτε;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με κάποιον που διατυπώνει διχαστικό λόγο «ή εμείς ή αυτοί». Είναι ανέφικτο να συνεργαστείς. Μιλάμε για διαφορετικές, δομικές πολιτικές αντιλήψεις. Η αυτοδυναμία είναι η μόνη επιλογή ώστε η χώρα μας να διαγράψει πορεία εξέλιξης και προόδου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις επερχόμενες εκλογές;

Τις πιο κρίσιμες από τη μεταπολίτευση και μετά. Ένα λάθος αποτέλεσμα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, μπορεί αντιστρέψει όλα όσα έχουμε πετύχει οι Έλληνες ως σήμερα. Κάθε ψηφοφόρος έχει μια μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του και συνάμα και στη χώρα μας: Γυρίζουμε πίσω ή Προχωράμε μπροστά. Έχω βαθιά πίστη ότι στο τέλος θα επιλέξουμε την πρόοδο από την καταστροφική οπισθοδρόμηση.

*Δημοσιεύθηκε στο ενθετο «Κάλπη 23» της εφημερίδας Παραπολιτικά