Οριστικό μπλόκο βάζει ο Άρειος Πάγιος στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ δίνει το πράσινο φως για να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα του Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Η απαγγελία της απόφασης έγινε σε ανοιχτή διαδικασία με τη συμμετοχή και των δέκα μελών που απαρτίζουν τη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Η προεδρεύουσα της σύνθεσης, Ευδοξία Κιουπτσίδου, απήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ΕΡΤ και το ρεπορτάζ της Ντίνας Τσουκαλά,  το κόμμα Κασιδιάρη «κόπηκε» με πλειοψηφία 9 προς 1, ενώ μειοψήφησε ο Φώτιος Μουζάκης.

 Από συνολικά 50 κόμματα, δεν επετράπη η συμμετοχή στις εκλογές σε 14 κόμματα (συμπεριλαμβανομένου αυτού του Ηλία Κασιδιάρη κι ενός ακόμη μεμονωμένου υποψηφίου).

Η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε μετά από την απαγγελία της απόφασης: «Μου ζητήθηκε από τον ιδρυτή του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, δεδομένου ότι ο ίδιος όπως γνωρίζετε πολύ καλά έχει απαγορεύσει τη μετάδοση μηνυμάτων μέσα από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, να σας διαβάσω την κάτωθι ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη: “Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται του εκλογικού τους δικαιώματος να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής του. Το Εθνικό Κόμμα Έλληνες στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής (…)».

 ΠΑΣΟΚ: Και σε αυτήν την προσπάθεια υπεράσπισης των θεσμών ήμασταν μόνοι

 Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι ο Άρειος Πάγος έκοψε το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, κατεβαίνει όμως το κόμμα του Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

  «Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα "Έλληνες" όσο και το κόμμα "ΕΑΝ", όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος "ΕΑΝ" να ήταν πολύ πιο ισχυρή».

   «Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος "ΕΑΝ", ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα».

 ΜέΡα25: «Όχι» στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη με τον αποκλεισμό του από τις εκλογές

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡα25,  Έρικ Έντμαν, τονίζει πως «η ύπαρξη και η πιθανή είσοδος στη Βουλή ναζιστικού κόμματοςαποτελεί εφιάλτη για την κοινωνία, οι δημοκράτες έχουμε ιερή υποχρέωση να εξαφανίσουμε τέτοια κόμματα.

 Όχι βέβαια πέφτοντας στην παγίδα τους να τους ηρωοποιήσουμε μέσω απαγόρευσης, αλλά μέσω συνεχούς δουλειάς, ώστε η ίδια κοινωνία να τους καταψηφίσει στις κάλπες και να τους απομονώσει».

 Ολόκληρη η δήλωση του Έρικ Έντμαν:

 Η στάση του ΜέΡΑ25 απέναντι στην απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη προκύπτει από τη βασικότερη αρχή της Δημοκρατίας, όχι από εφήμερους τακτικισμούς: Την αρχή ότι την Δημοκρατία δεν μπορείς να την προστατεύσεις από εκείνους που θέλουν να την ακρωτηριάσουν ακρωτηριάζοντάς την εσύ ο ίδιος.

 Η ύπαρξη και η πιθανή είσοδος στη Βουλή ναζιστικού κόμματος αποτελεί εφιάλτη για την κοινωνία. Οι δημοκράτες έχουμε ιερή υποχρέωση να εξαφανίσουμε τέτοια κόμματα. Όχι βέβαια πέφτοντας στην παγίδα τους να τους ηρωοποιήσουμε μέσω απαγόρευσης, αλλά μέσω συνεχούς δουλειάς, ώστε η ίδια κοινωνία να τους καταψηφίσει στις κάλπες και να τους απομονώσει.

 Σε μια ανιστόρητη ΕΕ, που κάθε Αύγουστο τσουβαλιάζει τους κομμουνιστές με τους ναζί (λησμονώντας ότι χωρίς τους κομμουνιστές οι ναζί θα είχαν κερδίσει τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο), η σημερινή μέρα θέτει ερωτήματα για την επικίνδυνη συνέχεια που μπορεί να έχει η σημερινή απόφαση η οποία, μπορεί να βγάζει εκτός αυτών των εκλογών το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά, δυστυχώς, λειτουργεί ενισχυτικά για ναζιστικά κόμματα στο μέλλον. Ταυτόχρονα ανοίγει την όρεξη σε εκείνους που βλέπουν τα δικαστήρια ως εργαλείο απαγόρευσης άλλων πολιτικών τους αντιπάλων – κάτι που ήδη είδαμε με απαγόρευση δεξιών κομμάτων, ανταγωνιστικών στη Νέα Δημοκρατία, για τυπικούς λόγους.

 Όσο για τον κ. Μητσοτάκη που άφησε υπονοούμενα ότι το ΜέΡΑ25 «κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά», την ώρα που εκείνος φωτογραφίζεται μπροστά στον απάνθρωπο φράχτη στον Έβρο κλείνοντας και τα δυο μάτια στην ακροδεξιά, του συνιστούμε να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, εκεί που φύονται τα παρακλάδια της ακροδεξιάς και οι θεωρητικοί της «σοβαρής» Χρυσής Αυγής. 

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές

1) ΣΥΡΙΖΑ

 2) ΚΚΕ (μ-λ) 

3) ΟΚΔΕ 

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 

7)  ΚΙΝΗΜΑ 21 

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ 

9) ΝΙΚΗ 

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ 

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ 

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ 

13) ΟΑΚΚΕ 

14) Μ-Λ ΚΚΕ 

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

 17) ΤΟΛΜΑ 

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

 20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

21) ΚΟΤΕΣ

 22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

 23) SOCIAL

 24)  ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

 26) ΕΑΝ 

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 Συνασπισμοί κομμάτων

 1)  ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 2)  ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 3)  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

 4)  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 

 5)  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 

 6)  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

 7)  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 8)  ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

 Μεμονωμένοι  υποψήφιοι

 1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΠΡΟΪΤΣΗΣ 

 Οι συνδυασμοί που μένουν εκτός εκλογών

Εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί:

 ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»

 ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ

 ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

 ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

 ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)

 ΕΛΛΗΝΕΣ 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

 Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ

 ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

 ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ 

Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου 

Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου 

Πράσινο και Μωβ

 Μαζί

 Υπενθυμίζεται ότι εκτός εκλογικής διαδικασίας φαίνεται ότι τίθεται το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου, αφού όπως ανακοίνωσε ο ίδιος δεν κατάφερε να υποβάλει εμπρόθεσμα τα ψηφοδέλτια ηλεκτρονικά μέχρι την καταληκτική προθεσμία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Τυπικά είναι ακόμη υποψήφιο. Όταν όμως οι δικαστές εξετάσουν τον φάκελό του και δουν ότι λείπουν από μέσα τα ψηφοδέλτια, τότε αυτομάτως θα το αποκλείσουν από τις επικείμενες εκλογές.