Το «συμβόλαιο για την αλλαγή» μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται οι 11 προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποτελέσουν τη βάση για συζήτηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. 

Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν μία πρώτη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά  με τις προγραμματικές προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία χθες τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με το κράτος των κολλητών, με τις γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στον δημόσιο πλούτο, με το παρακράτος, με την οικογενειοκρατία, με τη γενικευμένη αδικία».

Παραφράζοντας, μάλιστα, το γνωστό σλόγκαν του Ανδρέα Παπανδρέου, εμφάνισε ως βασική δέσμευση το «η Ελλάδα να ανήκει σε όλους τους Έλληνες» και όχι «σε λίγες οικογένειες που διαμοιράζουν τον πλούτο και τα ιμάτιά της».

Οι 11 δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα

Τα έντεκα σημεία τα οποία δεσμεύθηκε ότι θα κάνει πράξη ο πρώην πρωθυπουργός εφόσον συγκροτήσει την προοδευτική διακυβέρνηση μεταξύ άλλων είναι:

  1. Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης θα νομοθετηθεί η αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

- Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, από 1.07.2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θα θεσμοθετηθεί η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

- Θα ξεπαγώσουν οι τριετίες ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού,

- Θα αυξηθεί ο μισθός στον δημόσιο τομέα, από 01.07.23, κατά 10%.

  1. Θα νομοθετήσει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών. Μεταξύ άλλων θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στον μηδενικό συντελεστή. Θα μειώσει τον ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα καταργήσει την απόδοση ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.                                                                         
  2. Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης θα προχωρήσουν γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

- Θα υπάρξει ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

- Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

- Θα ανασταλούν οι πλειστηριασμοί  πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ. 

  1. Θα αποκατασταθούν η δικαιοσύνη και η κανονικότητα στην εργασία.

- Θα καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις Ν.Δ. (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ).

   5. Θα ανακτήσει το κράτος τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό και θα συγκροτηθεί δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

- Δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).

  1. Νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους.

-Αποκατάσταση του δημόσιου  χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

  1. Στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

- Κατάργηση της  Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, με άμεση επαναφορά του ν.4610/2019.

- Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

  1. Στήριξη των νέων και των γυναικών . Αλλαγή της πολιτικής ένταξης για να μπει φρένο στη δημογραφική γήρανση τους πληθυσμού.

- Θα αποδοθεί σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.


9. Ενίσχυση του πολιτισμού και των ανθρώπων της πολιτισμικής δημιουργίας.

10. Στήριξη των ανθρώπων με αναπηρία.

- Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικίας.

11. Μεταρρύθμιση του κράτους για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη.

- Κατάργηση του επιτελικού κράτους.