Της Εύας Παπαδάτου 

Τις πύλες του ανοίγει και επίσημα το εμβληματικό Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει το σπουδαίο ίδρυμα, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα, Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Εύβοιας.

 Το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο της ιστορικής Σχολής Πεζικού (στη λεωφόρο Θρασυβούλου Παπαστρατή 8).

 Ο επισκέπτης, κατά την ξενάγησή του στους εκθεσιακούς χώρους, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μοναδικής αξίας κειμήλια που χρονολογούνται από την Eνετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως τη Σύγχρονη Ιστορία, μέσα από συλλογές όπλων και στρατιωτικές στολές, ενώ θα μπορεί να απολαύσει σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, υπέροχους πίνακες, εξαίρετα έργα τέχνης, καθώς και εντυπωσιακά διοράματα σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Οι επισκέπτες θα πραγματοποιούν ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από «ζωντανές» αναπαραστάσεις μαχών, πολεμικών προετοιμασιών, καθώς και σκηνών από την καθημερινότητα των στρατιωτών στα πεδία της μάχης. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν «κούκλες» που δίνουν ζωή σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, είχαν μεταφερθεί στη Σχολή Πεζικού ακόμα και άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα.

 Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Πολεμικού Μουσείου, Αναστασίου Λιάσκου, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του και αποτελεί άλλο ένα παράρτημά του. Προβάλλει τη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων μέσα από αξιοθαύμαστα εκθέματα, αποδίδοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στους πολεμιστές προγόνους μας και σεβασμό στις θυσίες τους.

 Μιλώντας στην «Απογευματινή», η δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, τόνισε: «Το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου στη Χαλκίδα, ένα σύμβολο τιμής και ιστορικής μνήμης, αποτελεί έργο εμβληματικό για τον τόπο μας. Είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον πρόεδρο Αναστάσιο Λιάσκο, ο οποίος διέθεσε την προσωπική του συλλογή και ήταν ο πρωτεργάτης της ιδέας αυτής». Η κυρία Βάκα επισήμανε, επίσης, ότι η δημιουργία του Πολεμικού Μουσείου «θα συμβάλλει στην πολιτιστική κληρονομιά μας, θα αναδείξει την ιστορική συνέχεια και ενότητα και θα αναπτύξει την ευρύτερη περιοχή».

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή