Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, έδωσε διευκρινίσεις για το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% από το 2024 για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει το ή τα ακίνητά τους από φυσική καταστροφή, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα αφορά και υφιστάμενα συμβόλαια ασφάλισης ακινήτων για φυσικές καταστροφές. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές κοστολογήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ και θα ισχύσει από το 2024.

Στο ευρύτερο σχέδιο

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (όπως πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ), αλλά και των σεισμικών φαινομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, μόλις 1 στις 6 κατοικίες και 1 στις 5 επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις για φωτιά και πλημμύρα -κυρίως όσες αναγκάζονται να το κάνουν ως συμβατική υποχρέωση για λήψη στεγαστικού δανείου.