Ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στο τελευταίο δεκαπενθήμερο με στόχο να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα των δημοσκοπήσεων. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται μια μεγαλύτερη συσπείρωση και να ανεβαίνουν τα ποσοστά, αλλά, όπως ομολογούν και στην Κουμουνδούρου, «είμαστε ακόμη δεύτεροι».

Στον έβδομο όροφο του προεδρικού γραφείου έχουν λιγοστέψει οι κλειστές συσκέψεις λόγω των προεκλογικών υποχρεώσεων του Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι αναλύσεις συνεχίζονται. Η ενίσχυση των ποσοστών έχει αναθαρρήσει τους υπεύθυνους του κόμματος, που καθημερινά μελετούν και αναλύουν τα τελευταία δεδομένα.

«Προοδευτικό προσκλητήριο»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, έστω και με καθυστέρηση, ότι το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις ηγεσίες των κομμάτων -για «προοδευτική διακυβέρνηση» και «κυβέρνηση ανοχής»- «και θολό ήταν και αποτυχημένο εν τη γενέσει του», λένε με νόημα και με διάθεση κριτικής απέναντι στην ηγεσία.

Απέναντι στο δυσμενές κλίμα των δημοσκοπικών καταγραφών τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία σημαντική αλλαγή προκειμένου να δοθεί η μάχη της πρωτιάς ή της μικρής διαφοράς. Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στους πολίτες και όχι στις ηγεσίες. Στους ψηφοφόρους των κομμάτων. «Προοδευτικό προσκλητήριο» το αποκαλούν. «Απευθυνόμαστε λοιπόν πρώτα και κύρια στους πολίτες αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις. Και τους λέμε: Πείτε μας με ποιο από αυτά τα 11 άρθρα διαφωνείτε; Τι ακριβώς θα θέλατε να προσθέσετε, κάποιο 12ο, 13ο; Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια και θέλουμε σοβαρές απαντήσεις», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη, ενώ παρατήρησε πως «δεν μπορεί η απάντηση να είναι ένας ανιστόρητος διμέτωπος». 

Αντισυστημική ψήφος

Αυτό που διακρίνουν, επίσης, οι αναλυτές της Κουμουνδούρου είναι η ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου, ειδικά στον χώρο της νεολαίας, αλλά και οι «βουβές» εκλογές, όπως τις αποκάλεσε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρας, μιλώντας σε στενό κύκλο υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων. Θέλοντας να εξηγήσει τις ερμηνείες του, αφού παρατήρησε πως «υπάρχει μια υπερβολή από τις δημοσκοπήσεις», παραδέχθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με απόσταση περίπου στον ποσοστιαίο χώρο των + μονάδων». Μια απόσταση που, κατά τη γνώμη του, δεν είναι καταδικαστική και δύναται να μειωθεί και να αλλάξει με την επίλυση των δύο άγνωστων ομάδων ψηφοφόρων: της νέας γενιάς και της αντισυστημικής ψήφου
Θεωρεί επίσης ότι και η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές, το αποτέλεσμα των οποίων δύναται να επηρεάσει σοβαρά και το πανελλαδικό ποσοστό.

Οι κρίσιμες ημέρες

Ο ίδιος θεωρείται ο «νονός» της φράσης «βουβές» εκλογές, καθώς από το σύνολο των δημοσκοπήσεων εξάγεται μια πρωτιά της ΝΔ, όμως, σύμφωνα με την εμπειρία του, οι τελευταίες δέκα ημέρες θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηρίζουν ως «πολιτική» τη σιωπή των πολιτών και εκτιμούν ότι το τελευταίο δεκαήμερο θα είναι εμφανής η αποκωδικοποίηση της εκλογικής προτίμησης. Οι μπαρουτοκαπνισμένοι πάντως λένε με νόημα πως «τις τελευταίες τέσσερις ημέρες τα ψηφοδέλτια αλλάζουν χέρια»...

Σημαντικές για τους υψηλόβαθμους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι τελευταίες συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και η «υπόθεση debate». Εκτιμούν πως η άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου για τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής έχει προκαλέσει φθορά στον κύκλο των μετριοπαθών ψηφοφόρων και κυρίως εκείνων που αναζητούν διάλογο για τα σοβαρά προβλήματα. Θέτουν επίσης ψηλά τον πήχη της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα, ανεξάρτητα από το «κυνήγι μαγισσών» που εξαπολύουν οι αντίπαλοί του. Αναγνωρίζουν πως οι μεγάλες συγκεντρώσεις έχουν ξεπεραστεί, αλλά «μόνος του τραβάει τον κόσμο πάνω του». «Τα πρόσωπα μετράνε στην πολιτική, ακόμα και στη συλλογική Αριστερά», λένε με δηκτικό τρόπο...

Τούτων δοθέντων, στην Κουμουνδούρου έχουν την πεποίθηση πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου μπορούν να αναδείξουν κυβέρνηση συνεργασίας, είτε το πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. Ελάχιστοι είναι (σχεδόν κανείς) εκείνοι που βλέπουν τη ΝΔ να καταγράφει ποσοστά στον ποσοστιαίο χώρο του 35%, αναγνωρίζοντας πως αν αυτό συμβεί, τότε είναι δεδομένες οι δεύτερες κάλπες της 2ας Ιουλίου.

Όλοι πάντως εκτιμούν πως η μόνη περίπτωση «προοδευτικής κυβέρνησης» είναι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ασχέτως με τα προεκλογικά πυρά που εξαπολύονται από τη Χαριλάου Τρικούπη. Για να γίνει όμως εφικτή, είναι «απαραίτητη η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ» και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Αν και οι δύο έχουν περίπου την ίδια κοιτίδα ψηφοφόρων...

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»