Έβρος, Α ́ Θεσσαλονίκης, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Β ́ Πειραιώς, Αχαΐα, Κρήτη και πιο συγκεκριμένα το Ηράκλειο είναι οι περιοχές που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μεγάλο στοίχημα. Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών. Είναι κυρίως οι μεταστροφές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα το 2022-23. 

Γεγονότα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, το δυστύχημα στα Τέμπη, η δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως το κλίμα των δημοσκοπικών καταγραφών της τελευταίας περιόδου αποτελούν για την Κουμουνδούρου βαρόμετρο.

Στόχος το 30%-32%

Από την κόλαση στο παράδεισο, λένε τα στελέχη του κόμματος, καθώς θεωρούν πως στις συγκεκριμένες περιοχές το αποτέλεσμα θα ακτινογραφεί το συνολικό πανελλαδικό ποσοστό. Με αυτή την εκτίμηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να κερδίσει τις περισσότερες από τις συγκεκριμένες Περιφέρειες θα βρίσκεται κοντά στον ποσοστιαίο κύκλο του 30%-32%, καθώς η επικράτηση σημαίνει ταυτόχρονα και τη μείωση των ποσοστών της ΝΔ. Αν, όμως, τα ποσοστά γυρίσουν σαν μπούμερανγκ, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα επαναλάβει και την επόμενη τετραετία τον ρόλο της, αφού η επικράτηση στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θεωρείται αδύνατη. 

Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά να κερδίσει την Άρτα, όπου ήταν οριακή η επικράτηση το 2019, την Κεφαλονιά, την Ανατολική Αττική (500.000 πληθυσμός) όπου καταγράφεται μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, επίσης, στον Νότιο Τομέα Αθηνών, που παρά την επικράτηση της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρό ψηφοδέλτιο.

Ένα από τα στοιχήματα, επίσης, που θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το ποσοστό του κόμματος είναι και η Α ́ Αθηνών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται με βαριά ονόματα και στοχεύει να κρατηθεί ψηλά, έτσι ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του και στα επόμενα χρόνια, σε μια Εκλογική Περιφέρεια που θεωρείται «κάστρο» της ΝΔ. Στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι και οι Σέρρες. Η υποψηφιότητά του εκεί καταδεικνύει και τους στόχους του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προκαλέσει ρήγμα στην έδρα του καραμανλισμού. Μέγα στοίχημα με αδυναμίες...

Έβρος. Χαμένη περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν θα στοιχημάτιζε υπέρ του, καθώς καταγράφεται μια μεγάλη άνοδο της Άκρας Δεξιάς. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν, όμως, πως αν καταφέρουν να καταγράψουν ποσοστά του ευρύτερου πεδίου της Μακεδονίας (το 2019 ήταν περίπου στο 32%) εκτιμάται πως αυτό θα συνεπάγεται εκτίναξη του ποσοστού και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο στόχος δείχνει ανέφικτος...

Α ́ Θεσσαλονίκης. Στην Κουμουνδούρου λένε πως ο στόχος για πρωτιά είναι εφικτός για πρώτη φορά στην αστική περιοχή της πόλης. Αν συμβεί αυτό θα αποτελέσει βαρόμετρο με θετικές συνέπειες για όλη την περιοχή. Αν αποτύχει, θα ισχυροποιήσει, μεν τη θέση του αλλά θα αποτελέσει ήττα. Έξι δήμοι σύνολο, εκ των οποίων στoυς τρεις παρουσιάζει μεγάλη άνοδο. Στον κεντρικό δήμο ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να καλύψει τις 14.000 ψήφων διαφορά με τη ΝΔ από τις προηγούμενες εκλογές.

Δυτικός Τομέας Αθηνών. Με σχεδόν 10 μονάδες μπροστά από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει απλώς να τις διατηρήσει αλλά να τις αυξήσει.

Αν, όμως, γυρίσουν ανάποδα τα ποσοστά και η ΝΔ καταφέρει να μειώσει δραματικά τη διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα μεγάλο «κάστρο» και ισχυρό ποσοστό σε όλη την Αθήνα. Μια μάχη που έχει αξιολογηθεί ανάλογα αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει υποψηφιότητα στην περιοχή, όπως και το 2019...

Β ́ Πειραιώς. Μια μεγάλη εκλογική μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με διαφορά. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται συχνά την περιοχή. Αν καταφέρει η ΝΔ να μειώσει τη διαφορά, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει συνολικά στον Νόμο Αττικής.

Ηράκλειο. Ο τέταρτος δήμος της χώρας ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση που είχε επικρατήσει με 13 μονάδες διαφορά (43%). Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να κόψει σημαντικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν χαθεί μεγάλη εκλογική δύναμη, τότε κινδυνεύει ολόκληρη η Κρήτη. Κάτι που ισοδυναμεί με καταστροφή και πανελλαδικά και σε συμβολικό επίπεδο.

Αχαΐα. Με ποσοστό 41% ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται του νομού που παραδοσιακά ήταν στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να κάνει ηχηρή την εμφάνισή του. Μια προοπτική δυσοίωνη για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς ακόμη και μείωση των ποσοστών από τη ΝΔ (33% το 2019) θα μεταφραστεί ως μια μεγαλειώδης ήττα. Που θα σημαίνει γεωμετρική κάθοδο σε όλη την Πελοπόννησο. Ήδη πραγματοποιείται μια από τι μεγαλύτερες προεκλογικές μάχες.