Μικρή διαφορά στην Α' Θεσσαλονίκης, πολύ μεγάλη στη Β', ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό της Voria.gr για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει εικόνα ανάλογη των αποτελεσμάτων του 2019, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Αντιθέτως, ακόμη και στην τελική ευθεία, η δημοσκόπηση δείχνει ότι πολλά μπορούν να ανατραπούν και πολλά είναι ακόμη προς διεκδίκηση για όλα τα κόμματα.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η δημοσκόπηση της GPO πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9 με 12 Μαΐου 2023, σε σχεδιασμένο δείγμα 800 ατόμων στην Α' και άλλων 800 ατόμων στη Β' Θεσσαλονίκης. Αφορούσε στο σύνολο του πληθυσμού των δύο εκλογικών περιφερειών και σε ψηφοφόρους 17 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση.

Και όπως πάντα πρέπει να επισημανθεί ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Η μέθοδος συλλογής των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές και on-line συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι 2,9%.



Πρόθεση ψήφου Α' Θεσσαλονίκης

Τη ΝΔ προτίθεται να ψηφίσει το 31% του δείγματος, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 27,7%, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το 7%, το ΚΚΕ το 6%, την Ελληνική Λύση το 5,7%, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη το 5,1%, ενώ από τα μικρότερα κόμματα ξεχωρίζει η Εθνική Δημιουργία με 1,3%. Άλλο κόμμα προτίθενται να ψηφίσουν 7,7% των ερωτηθέντων του δείγματος, ενώ μόλις 1,2% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει και 6,6% είναι οι αναποφάσιστοι. Οι τελευταίες δυο προτιμήσεις συγκεντρώνουν συνολικά 7,8%, που θεωρείται σχετικά μικρό ποσοστό.

Τα ευρήματα για την πρόθεση ψήφου στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης καθιστούν τη Νέα Δημοκρατία φαβορί για την πρωτιά, ωστόσο η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, στο 3,3%, και περίπου στο μισό της διαφοράς που έδωσε η τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για το σύνολο της χώρας (6,1%) - εικόνα δηλαδή αντίστοιχη του 2019 (8,3% πανελλαδικά, 4,2% στη Θεσσαλονίκη).

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να είναι ενισχυμένο στην Α' Θεσσαλονίκης σε σχέση με το 2019, όμως απέχει πολύ από το να πιάσει διψήφιο ποσοστό, που είναι ένα από τα στοιχήματα του κόμματος, ειδικά σε πληθυσμιακά μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Α' Θεσσαλονίκης.

Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του και μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα τις αυξήσει, δύσκολα όμως θα απειλήσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την τρίτη θέση.

Η Ελληνική Λύση επίσης δείχνει να απολαμβάνει της προτίμησης περισσότερων ψηφοφόρων στην Α' Θεσσαλονίκης σε σχέση με το 2019, ενώ δείχνει ικανή να πάει ακόμη πιο ψηλά από την πέμπτη θέση του 2019, χωρίς να αποκλείεται και ενδεχόμενη έκπληξη, που θα την έφερνε οριακά ακόμη και στην τρίτη θέση, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλές ταυτόχρονες προϋποθέσεις.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη φαίνεται να έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες για να τα πάει ακόμη καλύτερα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, σε σχέση με του Ιουλίου του 2019.

Η διαφορά με το 2019

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης συγκριτικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Αυτή αφορά στα μικρότερα κόμματα. Πλέον υπάρχει ένα ποσοστό 9% (1,3% της Εθνικής Δημιουργίας και 7,7% των άλλων κομμάτων) το οποίο μένει εκτός Βουλής, αλλά αφενός δεν ξεχωρίζει κάποιο κόμμα, που να διεκδικεί ποσοστό εισόδου στη Βουλή, αφετέρου το 9% είναι μικρότερο συγκριτικά με το ποσοστό που πήραν στην Α' Θεσσαλονίκης τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής το 2019. Τότε τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν περίπου 11,7%, ενώ ξεπέρασε το ποσοστό εισόδου στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και ήταν πολύ κοντά η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας, με την Εθνική Δημιουργία να είναι στο ποσοστό που δίνει και η δημοσκόπηση της GPO, στο 1,4%.

Με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φαίνεται μάλιστα να μην υπάρχει και αλλαγή στην κατανομή των εδρών στην Α' Θεσσαλονίκης και εφόσον ισχύσουν οι ισορροπίες της δημοσκόπησης η επιπλέον έδρα λόγω απογραφής στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια θα πάει πιθανότατα στο τρίτο κόμμα.

Πρόθεση ψήφου Β' Θεσσαλονίκης

Το προβάδισμα που δίνουν στη Νέα Δημοκρατία με την πρόθεση ψήφου τους οι ερωτηθέντες στη Β' Θεσσαλονίκης είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η ΝΔ όχι μόνο αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα, αλλά φτάνει να διεκδικήσει και την τεράστια διαφορά του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη Β' Θεσσαλονίκης τη ΝΔ δήλωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει το 37,2% των ερωτηθέντων, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 21,1%. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτιμά το 7,8% του δείγματος, το ΚΚΕ το 5,5%, την Ελληνική Λύση το 6,1% και το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη το 4,2%. Και στη Β' Θεσσαλονίκης το ποσοστό των «άλλων κομμάτων» στη δημοσκόπηση είναι στο 8,9%, με την Εθνική Δημιουργία να ξεχωρίζει με ποσοστό 1,3%. Λίγοι περισσότεροι οι αναποφάσιστοι σε σύγκριση με την Α' Θεσσαλονίκης, φτάνουν στο 8,6%, με μόλις το 2,1% να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Οι 16 μονάδες διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Β' Θεσσαλονίκης δείχνουν πιθανή την επανάληψη των αποτελεσμάτων των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Τότε η διαφορά στην κάλπη ήταν λίγο κάτω από τις 18 μονάδες, στόχο που πιθανώς μπορεί να πιάσει εκ νέου η ΝΔ τέσσερα χρόνια μετά.

Η πρωτιά της δεν αμφισβητείται, βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, ενώ εξαιρετικά δύσκολος μοιάζει ο στόχος να ξεπεράσει το ποσοστό του 2019, στο βαθμό που θα της έδινε έναν επιπλέον βουλευτή στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, από την πρώτη κατανομή.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ενισχυμένο σε σύγκριση με το 2019, όμως η «κόντρα» του με την Ελληνική Λύση για την τρίτη θέση καλά κρατεί. Η Ελληνική Λύση αναδεικνύεται στη δημοσκόπηση τέταρτο κόμμα, όπως και το 2019, όμως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει δημοσκοπικά αυξημένη διαφορά και εφόσον ισχύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας της GPO, θα «καπαρώσει» την τρίτη θέση στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Το ΚΚΕ αυξάνει σημαντικά το ποσοστό που είχε πάρει στις κάλπες του 2019 στη δημοσκόπηση, ενώ και το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό του και να ξεπερνά με άνεση στη Β' Θεσσαλονίκης το ποσοστό εισόδου του στη Βουλή.

Επίσης και στη Β' Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά δεν υπάρχει κόμμα, όπως η Χρυσή Αυγή το 2019, που να προτίθενται να δώσουν την ψήφο του σε ένα αξιοπρόσεχτο ποσοστό οι ψηφοφόροι. Το 4,2% της Χρυσής Αυγής τον Ιούλιο του 2019 στην εκλογική περιφέρεια, την είχε φέρει πάνω από το ΜέΡΑ25 και λίγο κάτω από το ΚΚΕ...



Τα κριτήρια

Στη δημοσκόπηση της GPO για τη Voria.gr, αποτυπώνονται τα κριτήρια με τα οποία προτίθενται να κάνουν τις επιλογές τους στις κάλπες της 21ης Μαΐου οι Θεσσαλονικείς. Προκύπτουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο αστικό κομμάτι (Α' Θεσσαλονίκης) και την ύπαιθρο του νομού (Β' Θεσσαλονίκης).

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι στις προσεχείς εκλογές οι Θεσσαλονικείς θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο την τσέπη. Τα ζητήματα της οικονομίας αναδεικνύονται σε καταλυτικό παράγοντα και στις φετινές εκλογές.

Στην ερώτηση για τα ζητήματα που θα επηρεάσουν την ψήφο τους, οι ερωτηθέντες στην Α' Θεσσαλονίκης επιλέγουν τα θέματα οικονομίας σε σχεδόν απόλυτη προτεραιότητα. Μακράν πρώτο κριτήριο είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Σχεδόν οι μισοί το έχουν ως βασικό κριτήριο για την επιλογή τους στις κάλπες (47,7%). Ισχυρά αναδεικνύονται και τα κριτήρια της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (23,6%), αλλά και της ανεργίας και των εργασιακών ζητημάτων (16,1%).

Πολύ σημαντικό κριτήριο (το δεύτερο πιο σημαντικό) για τους ψηφοφόρους της Α' Θεσσαλονίκης είναι η δημόσια υγεία (33,9%), αλλά και η δικαιοσύνη – διαφάνεια, που αναδεικνύεται τρίτο ισχυρότερο κριτήριο με 24,1%.

Λιγότερο απασχολούν τους ψηφοφόρους του πολεοδομικού συγκροτήματος η εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά (13,8%), ενώ χαμηλότερες από το αναμενόμενο είναι οι «πτήσεις» της ασφάλειας ως κριτηρίου για την ψήφο (12,5%) και θεαματικά χαμηλό το θέμα των υποδομών (4,4%).



Στη Β' Θεσσαλονίκης αντιστοίχως ισχυρό κριτήριο για την επιλογή των ψηφοφόρων στην κάλπη είναι το ζήτημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού (44,3%). Όμως οι κάτοικοι της Β' Θεσσαλονίκης προτεραιοποιούν ακόμη περισσότερο από εκείνους της Α' τα άλλα δύο ζητήματα ευρύτερης οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύοντας μάλιστα ως πολύ ισχυρό το κριτήριο της ανάπτυξης, που το βγάζουν τρίτο ισχυρότερο, με ποσοστό 25,3% και μεγάλο είναι και το ποσοστό της ανεργίας και των εργασιακών ζητημάτων (τέταρτο στη σειρά), με ποσοστό 21,2%.

Δεύτερο ισχυρότερο κριτήριο, όπως και για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος, αναδεικνύεται εκείνο της δημόσιας υγείας στη Β' Θεσσαλονίκης και μάλιστα με αντίστοιχο ποσοστό σπουδαιότητας (32,1%).

Όμως τα ζητήματα δικαιοσύνης και διαφάνειας στη Β' Θεσσαλονίκης υποχωρούν ως κριτήριο διαμόρφωσης της ψήφου των πολιτών, καθώς το ποσοστό που δηλώνουν ότι θα κρίνουν την επιλογή τους βάσει των συγκεκριμένων θεμάτων είναι μόλις 14,3% στη Β' Θεσσαλονίκης. Έτσι το συγκεκριμένο κριτήριο, που στην Α' Θεσσαλονίκης είναι τρίτο στη σειρά, στη Β' Θεσσαλονίκης έρχεται έβδομο...

Ισχυρότερο στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης είναι το κριτήριο της ασφάλειας, που συγκεντρώνει ποσοστό 21% και ανησυχεί τους ψηφοφόρους της περιοχής όσο και η ανεργία και τα εργασιακά θέματα.

Ελάχιστα πιο ισχυροποιημένο είναι το κριτήριο της εξωτερικής πολιτικής και των ελληνοτουρκικών (16,8%), ενώ και στη Β' Θεσσαλονίκης μόλις το 3,5% θεωρούν τις υποδομές εκ των βασικών κριτηρίων, που θα καθορίσουν την ψήφο τους.



Αυτοδυναμία ή συνεργασία;

Ξεκάθαρη είναι η προτίμηση των Θεσσαλονικέων ψηφοφόρων σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε σχέση με μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, οι ψηφοφόροι και των δυο εκλογικών περιφερειών του νομού απαντούν σε μεγάλο ποσοστό μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σχεδόν ένας στους δύο συνολικά και στις δυο εκλογικές περιφέρειες.

Συγκεκριμένα οι ερωτηθέντες του δείγματος από την Α' Θεσσαλονίκης προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 47,8%, κυβέρνηση συνεργασίας 44,7%, ενώ στη Β' Θεσσαλονίκης η αυτοδύναμη κυβέρνηση συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 51,9% του δείγματος και οι κυβερνήσεις συνεργασίας το 40,1%.

Η επόμενη μέρα χωρίς αυτοδυναμία

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και στην Α' Θεσσαλονίκης (περισσότερο) και στη Β' Θεσσαλονίκης περισσότεροι ερωτηθέντες προτιμούν να γίνουν νέες εκλογές σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής την 21η Μαΐου. Συνολικά ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα ήθελε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, προφανώς για να προκύψει η αυτοδυναμία που είναι άπιαστος στόχος για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Στο ερώτημα «σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποιο ενδεχόμενο θεωρείτε καλύτερο για την επόμενη μέρα της χώρας», οι ερωτηθέντες από την Α' Θεσσαλονίκης δήλωσαν σε ποσοστό 31,7% να γίνουν ξανά εκλογές, ενώ οι ερωτηθέντες από τη Β' Θεσσαλονίκης δήλωσαν το ίδιο σε ποσοστό 35,5%. Η μεγάλη διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στους ψηφοφόρους του πολεοδομικού συγκροτήματος και της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη καλύτερη λύση...

Οι πιο δημοφιλείς κυβερνήσεις συνεργασίας για τους ψηφοφόρους της Α' Θεσσαλονίκης στη δημοσκόπηση είναι: η τρικομματική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 σε ποσοστό 19,3%, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε κοντινό ποσοστό 18,9% και ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με 15,8% και πολύ χαμηλά η προοπτική κυβερνητικού συνασπισμού των δυο μεγαλύτερων κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4,6%. Μόλις 3,6% των ερωτηθέντων στην Α' Θεσσαλονίκης θα προτιμούσαν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – Ελληνικής Λύσης.

Η μεγάλη διαφοροποίηση στις επιλογές των κυβερνήσεων συνεργασίας στη Β' Θεσσαλονίκης σε σχέση με την Α' είναι η σαφής προτίμηση σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που αναδεικνύεται η δεύτερη καλύτερη λύση μετά την αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 21%. Τρίτη καλύτερη προοπτική για τους ψηφοφόρους της Β' Θεσσαλονίκης στη δημοσκόπηση είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (17,3%), ενώ πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των συγκεκριμένων ψηφοφόρων είναι η τρικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 με μόλις 8,3%. Χαμηλό και ίσο ποσοστό (5,4%) συγκεντρώνουν οι λύσεις των κυβερνητικών συνεργασιών ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Ελληνικής Λύσης.





Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δίνουν την προτίμησή τους σε μεγάλο ποσοστό στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα στη Β' Θεσσαλονίκης πάνω από τους μισούς που απάντησαν στην έρευνα θεωρούν καταλληλότερο τον κ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό έναντι του κ. Τσίπρα, δίνοντάς του ποσοστό 51,3%, ενώ ο κ. Τσίπρας υποχωρεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Β' Θεσσαλονίκης κάτω ακόμη κι από τον «Κανένα», καθώς τον θεωρεί καταλληλότερο το 22,2%, όταν κανένας από τους δυο απαντά το 25,4%.

Στην Α' Θεσσαλονίκης το ποσοστό που θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη διαμορφώνεται στο 42,4%, ενώ ο κ. Τσίπρας θεωρείται πιο κατάλληλος για το 31,3% των ερωτηθέντων. Η καλύτερη εικόνα του κ. Τσίπρα στο πολεοδομικό συγκρότημα φαίνεται κι από το ποσοστό του «Κανένα», που είναι σχεδόν ίδιο με τη Β' Θεσσαλονίκης, στο 25,6%.




Παράσταση νίκης

Συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι η παράσταση νίκης στη δημοσκόπηση και στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Κι εδώ περισσότεροι βλέπουν ως σίγουρο νικητή των εκλογών της 21ης Μαΐου τη ΝΔ, με το ποσοστό της Β' Θεσσαλονίκης να είναι δέκα μονάδες μεγαλύτερο εκείνου της Α' (υπέρ της ΝΔ).

Στην Α' Θεσσαλονίκης πρώτο κόμμα τη ΝΔ βλέπει το 61,2% των ερωτηθέντων, ενώ πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βλέπει το 23,2% (λιγότεροι κι από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα). Αμφιβολία για την πρωτιά πάντως στην Α' Θεσσαλονίκης εκφράζει ένα σημαντικό ποσοστό (15,1%).



Στη Β' Θεσσαλονίκης πρωτιά της ΝΔ στις προσεχείς εθνικές εκλογές βλέπει το 71% των ερωτηθέντων, ενώ πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βλέπει μόλις το 15,5% και αμφιβολία για την πρωτιά εκφράζει μικρότερο ποσοστό, 12,5%.



Συμπεράσματα

Βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης της GPO για τη Voria.gr στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης είναι οι αναλογίες με τα αποτελέσματα του 2019.

Αυτή τη φορά βέβαια η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αποτελούν κεντρικό και το πιο ισχυρό κριτήριο για τις επιλογές των περισσότερων Θεσσαλονικέων ψηφοφόρων στις κάλπες της 21ης Μαΐου, ενώ οι υποδομές, που αποτελούν κεντρικό προεκλογικό ζήτημα για τα κόμματα, φαίνεται να μην έχουν την ίδια βαρύτητα για τους ψηφοφόρους. Τουλάχιστον για όσους απάντησαν στη δημοσκόπηση. Συντριπτικά οι ερωτηθέντες ζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της χώρας κι επειδή είναι μαθηματικά εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί την 21η Μαΐου, προτιμούν δεύτερες κάλπες στις αρχές Ιουλίου, παρά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την ακρίβεια που επιμένει, παρά την αναμενόμενη φθορά της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχουν τις δυνατότητα να επαναλάβουν στην κάλπη τα νικηφόρα αποτελέσματα του Ιουλίου του 2019 στον νομό.

Βέβαια, στην Α' Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες πριν τις κάλπες, η ΝΔ φαίνεται να έχει και φέτος τα ζητήματα του 2019 και είναι ένα ερώτημα εάν θα μπορέσει να πιάσει το ποσοστό προ τετραετίας, που και τότε ήταν κάτω από τον μέσο πανελλαδικό όρο. Στη Β' Θεσσαλονίκης η απόλυτη κυριαρχία φαίνεται δεδομένη. Η δε εικόνα του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού φαίνεται πολύ ισχυρή σε όλους τους Θεσσαλονικείς ψηφοφόρους συγκριτικά με την εικόνα του βασικού αντιπάλου του, Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται ότι δεν μπορεί να απειλήσει την πρωτιά της ΝΔ συνολικά στον νομό. Στην Α' Θεσσαλονίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι έχει κάποιες πιθανότητες να το παλέψει με αξιώσεις και να κάνει την 21η Μαΐου ντέρμπι. Θα είναι ένα μεγάλο κέρδος, με πανελλαδικό αντίκτυπο, καθώς η Α' Θεσσαλονίκης είναι πληθυσμιακά από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, εκλέγοντας συνολικά 17 βουλευτές. Στη Β' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χαμηλά στη δημοσκόπηση και βάσει των αποτελεσμάτων αναμένεται εκ νέου η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια να αναδειχθεί σε αχίλλειο πτέρνα του. Ο κ. Τσίπρας είναι χαμηλά στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων ψηφοφόρων της δημοσκόπησης ως πρωθυπουργός, ενώ με δυσκολία το κόμμα φαίνεται να μπορεί να πιάσει ή ακόμη περισσότερο να ξεπεράσει τα ποσοστά που πήρε το 2019, είτε στην Α', είτε στη Β' Θεσσαλονίκης.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ενισχυμένο εκλογικά και στις δυο περιφέρειες και φαίνεται ότι είναι φαβορί για να πιάσει την τρίτη θέση και στην Α' και στη Β' Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τα ποσοστά του μοιάζουν ελάχιστα αυξημένα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν και το διψήφιο θα είναι δύσκολο και στις κάλπες της 21ης Μαΐου, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Το ΚΚΕ επίσης διατηρεί τις δυνάμεις του και τις αυξάνει σε κάποιες περιπτώσεις. Όχι θεαματικά, για να μιλάμε για ανατροπή, αλλά είναι σε εμφανώς καλύτερη θέση σε σχέση με εκείνη προ τεσσάρων ετών.

Η Ελληνική Λύση φαίνεται επίσης να διατηρεί τα πολύ καλά ποσοστά του 2019 και στην Α' και κυρίως στη Β' Θεσσαλονίκης, όπου άλλωστε και στη δημοσκόπηση της GPO φαίνεται να λαμβάνει την τέταρτη θέση και να διεκδικεί κι ακόμη παραπάνω...

Ισχυροποιημένο είναι και το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, που εξασφαλίζει σημαντικά ποσοστά στις δυο εκλογικές περιφέρειες και με άνεση ξεπερνά το όριο εισόδου στη Βουλή, διεκδικώντας μάλιστα και μια καλύτερη θέση από την έκτη.