Τα ρέστα του παίζει ο Αλέξης Τσίπρας επενδύοντας στα όνειρα των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ, προσδοκώντας βέβαια εκλογικά μπόνους στην κατηγορία των νέων ψηφοφόρων, μια δεξαμενή ψήφων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τα πηγαίνει καλύτερα από τη ΝΔ. Είναι η μοναδική άλλωστε, καθώς σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες βρίσκεται δεύτερος και με διαφορά.

Με αυτή τη στόχευση ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει εμφατικά πάνω στο τραπέζι την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ απευθυνόμενος στους 17άρηδες, εν μέρει και στους 18άρηδες που θα ξαναδώσουν εξετάσεις, αλλά και στους γονείς τους, ελπίζοντας στο προφανές: να αποκομίσει κέρδη στην κάλπη. Μιλάμε για 112.097 νέους εκλογείς 17 ετών (έτος γέννησης 2006) και 109.719 νέους εκλογείς 18 ετών (2005), διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός δηλαδή, ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υπολείπεται του κυβερνώντος στις δημοσκοπήσεις.

Υπό αυτή την έννοια η υψηλή ένταση με την οποία ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλει την κατάργηση της βάσης, όπως άλλωστε το έκανε και στο debate της Τετάρτης, όχι μόνο δεν ξενίζει, αλλά αντιθέτως θεωρείται αναμενόμενο. Όπως αναμενόμενο πρέπει να θεωρείται να συνεχίσει να παραμένει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα μέσα σε αυτή την τελευταία εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για εμπαιγμό των μαθητών και των οικογενειών τους από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάπου 20.000 περισσότεροι από όταν δεν ίσχυε η βάση. Οι μισοί περίπου από αυτούς -σύμφωνα πάντα με την αξιωματική αντιπολίτευση- εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση το 2021.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας κάνουν ευθέως λόγο για ψηφοθηρία και ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, καθώς μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 πριν από την εφαρμογή. Όχι 20.000 ή 25.000 περισσότεροι, που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να επιλέξουν τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση.

Κλασικός Αλέξης

Με σποτάκια στα social media ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που τον κατηγορεί για προεκλογικό κρεσέντο προς άγραν ψήφων, και όλο αυτό παίζοντας με τα όνειρα των παιδιών και των οικογενειών τους. Μία αφίσα δε που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με το ομολογουμένως αγοραίο ερώτημα «Θες από φέτος Πανελλαδικές χωρίς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;» ανέβασε την αντιπαράθεση στα ύψη.

Κυβερνητικά στελέχη καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει «βόμβα» στις Πανελλαδικές στο παρά πέντε της διεξαγωγής τους και ότι όχι μόνο δεν σέβεται αλλά και προσβάλλει τους υποψήφιους. «Η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης ήδη από φέτος έρχεται να βάλει βόμβα στις Πανελλαδικές λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Πρόκειται για μια ακόμα έκφανση της κεντρικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που πρεσβεύει την εξίσωση προς τα κάτω, το μπάχαλο και την αδιαφορία για την Παιδεία», ανέφερε σε δήλωση ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας τον τόνο από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να υπόσχεται. Και μάλλον ξεπέρασε τον εαυτό του στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με υποψήφιους της Αρχιτεκτονικής, καθώς δεν περιορίστηκε μόνο να τους τάξει την κατάργηση της βάσης, αν το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάρθει στην κυβέρνηση, αλλά δεσμεύτηκε ότι όλα τα παιδιά που σήμερα «κόβονται», αδίκως κατά την άποψή του, ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει, θα έχουν δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ.

Τι έγινε

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθιερώθηκε το 2021, καθώς θεωρήθηκε απαράδεκτο να εισάγονται στα πανεπιστήμια φοιτητές με βαθμολογίες 3, 4 και 5. Ακριβώς αυτό τον σκοπό υπηρετεί η ΕΒΕ, να αποκλείσει δηλαδή να γίνουν φοιτητές όσοι είχαν πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Ο συγκεκριμένος στόχος επιτεύχθηκε, ωστόσο είναι αλήθεια ότι αποκλείστηκαν και πολλά παιδιά άδικα, επειδή σημείωσαν σε κάποιο μάθημα πολύ χαμηλή βαθμολογία. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία για να βγει η βάση.

Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει τον μέσο όρο όλων των βαθμών σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Ακολούθως υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα κάθε πεδίου. Έτσι προκύπτει ο μέσος όρος κάθε πεδίου. Παράλληλα κάθε τμήμα ΑΕΙ επιλέγει έναν συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ (το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ότι το εύρος του συντελεστή πρέπει να είναι μεταξύ του 0,8 και του 1,2, ενώ για τα ειδικά μαθήματα μεταξύ του 0,7 και του 1,1). Ο συντελεστής κάθε τμήματος πολλαπλασιάζεται με τον μέσο όρο του πεδίου στο οποίο ανήκει το τμήμα και δίνει εντέλει την ΕΒΕ.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή