Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι αυτή την Κυριακή περίπου σαν τη γάτα του Σρέντιγκερ: Ταυτόχρονα θα είναι υποψήφιος βουλευτής και δεν θα είναι!

Πώς εξηγείται αυτό; Ο ίδιος έγραψε στο Twitter το εξής: «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη». Ωστόσο, το ποιοι συμμετέχουν στην εκάστοτε εκλογική μάχη κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον Άρειο Πάγο. Την Τρίτη 2 Μαΐου και αφού όλα τα κόμματα είχαν καταθέσει τους συνδυασμούς τους, το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακήρυξε τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ουδεμία αλλαγή μπορεί να γίνει στη συνέχεια, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, αφού έχουν τυπωθεί πλέον τα δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια κάθε κόμματος. Ο νόμος έχει για παράδειγμα ειδική πρόβλεψη ακόμα κι αν φύγει από τη ζωή κάποιος υποψήφιος, αλλά ακόμα και εκεί δίνει το δικαίωμα για αλλαγή στο ψηφοδέλτιο «οκτώ τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία».

Συνεπώς, ο κ. Κατρούγκαλος θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών την Κυριακή, αλλά ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη δική του δήλωση, δεν θα είναι υποψήφιος! Κάτι σαν τη γάτα του Σρέντιγκερ, από το διάσημο πείραμα…

Εφόσον εκλεγεί βουλευτής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος την 1η Ιουνίου θα ορκιστεί βουλευτής στην προγραμματισμένη ορκωμοσία της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει το πιθανότερο, στις 3 Ιουνίου η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν οι εκλογές για την Κυριακή 2 Ιουλίου. Άρα είτε παραιτηθεί μετά την ορκωμοσία είτε όχι, μικρή σημασία θα έχει, αφού έτσι κι αλλιώς η θητεία και των 300 βουλευτών θα έχει διάρκεια 48 ωρών.

Από εκεί και πέρα, εφόσον πάντα εκλεγεί βουλευτής ο κ. Κατρούγκαλος, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εκλογές της 2ας Ιουλίου, που θα γίνουν με λίστα. Θα τον κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο, σε εκλόγιμη θέση, ή θα τον αντικαταστήσει; Μέχρι τότε, βέβαια, μεσολαβεί η εκλογική αναμέτρηση και μείζονες στη συνέχεια πολιτικές εξελίξεις.