Επτακοµµατική Βουλή αναµένεται να προκύψει µετά την εκλογική αναµέτρηση της 25ης Ιουνίου, σύµφωνα µε τις µετρήσεις που διενεργούνται, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κόµµατα Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη, που βρέθηκαν στο κατώφλι του Κοινοβουλίου στις προηγούµενες εκλογές, θα πετύχουν τελικά την είσοδό τους. Οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.∆. να διατηρεί τη δύναµή της και να ενισχύει το ποσοστό της στον δρόµο προς τις κάλπες, προσεγγίζοντας το 42%, τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται γύρω στο 22%, το ΠΑΣΟΚ στο 12%, ενώ ανοδική τάση παρουσιάζουν τα κόµµατα Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη (4%). Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 7%, ενώ το κόµµα του Κυριάκου Βελόπουλου ανιχνεύεται στο 4,5%.

Με βάση τα παραπάνω δεδοµένα, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν το σενάριο κατανοµής των κοινοβουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες, όπου τα δύο µικρότερα κόµµατα είναι εξαιρετικά πιθανόν να εκλέξουν από δέκα βουλευτές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Οµάδων των κοµµάτων Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη, όπως θα µπορούσε να προκύψει από τη σταυροδοσία της εκλογικής αναµέτρησης της 21ης Μαΐου.

Αρχικά τα κόµµατα Πλεύση Ελευθερίας και «Νίκη» αναµένεται να εκλέξουν από έναν βουλευτή Επικρατείας. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόµµατος της Ζ. Κωνσταντοπούλου στις προηγούµενες εκλογές ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο του Κόβεντρι, στη Μ. Βρετανία, Αλέξανδρος Καζαµίας, ενώ στη Νίκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης. 

Τα δύο µικρότερα κόµµατα είναι πιθανόν να εκλέξουν από δέκα βουλευτές, ενώ µεγάλο ποσοστό από τους υποψηφίους είναι γυναίκες

 

Στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών το κόµµα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εφόσον περάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχοµένως καταλάβει µία κοινοβουλευτική έδρα, µε την ίδια την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να είναι υποψήφια στην Α' Αθήνας. Εφόσον η κ. Κωνσταντοπούλου δεν κρατήσει την έδρα της, πρώτη σε σταυρούς προτίµησης έρχεται ο ηθοποιός και σύντροφός της Διαμαντής Καραναστάσης. Στη συγκεκριµένη περιφέρεια από µία έδρα φαίνεται να χάνουν Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας από την Πλεύση Ελευθερίας μια θέση κάτω από την Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος που κατείχε την τελευταία τιμητική θέση του επικρατείας, ενώ από το κόµµα «Νίκη» πρώτη σε σταυρούς ήταν η βιολόγος Ασπασία Κουρουπάκη. Στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας, µε το σενάριο κατανοµής που εξετάζουµε, από µία κοινοβουλευτική έδρα χάνουν η Ν.∆. και το ΚΚΕ, τις οποίες πιθανόν να πάρουν τα δύο κόµµατα που βρέθηκαν µια ανάσα πριν από την είσοδο στη Βουλή. Η τραγουδίστρια των ΜΠΛΕ Τζώρτζια Κεφαλά, πρώτη στη λίστα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενδέχεται να είναι βουλευτής στην επόµενη κοινοβουλευτική περίοδο, όπως και ο επιχειρηµατίας Ανδρέας Βορύλλας από το κόµµα «Νίκη».

Στην εκλογική περιφέρεια Νότιου Τοµέα της Αθήνας η Ν.∆. ενδέχεται να απολέσει δύο έδρες, τις οποίες θα µοιραστούν η Πλεύση Ελευθερίας και η «Νίκη». Από το κόµµα της Ζωής Κωνσταντοπούλου πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής συγκεντρώνει ο Σπύρος Μπιμπίλας, που τοποθετήθηκε πρώτος στη λίστα, και από τη «Νίκη» ο µηχανολόγος Νικόλαος Βρεττός. ∆ύο έδρες χάνει, σύµφωνα µε το σενάριο κατανοµής, η Ν.∆. στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, µε την Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας και από τη «Νίκη» ο Τάσος Οικονομόπουλος να είναι εξαιρετικά πιθανόν να συµµετέχουν στην επόµενη εθνική αντιπροσωπεία.

Ισχυρή πιθανότητα να εκλέξει βουλευτή στη Β’ Πειραιά

Το κόµµα της Ζωής Κωνσταντοπούλου σηµειώνει ισχυρή πιθανότητα να εκλέξει βουλευτή στη Β’ Πειραιά -πιθανόν να χάσει την έδρα του το ΠΑΣΟΚ-, όπου ο Χρήστος Αρίδας είναι ο επικρατέστερος να ορκιστεί βουλευτής.

Στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση φαίνεται να χάνουν από µία έδρα, τις οποίες παίρνουν τα δύο µικρά κόµµατα. Από την Πλεύση Ελευθερίας πιθανότητες να μπει στην επόμενη Βουλή έχει ο Ανδρέας Ρέγκλης, ενώ από το κόµµα Νίκη πρωτιά σε σταυρούς κατέκτησε ο δρ Φυσικοθεραπείας Σπυρίδων Τσιρώνης (2.170).

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, Νέα ∆ηµοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ χάνουν από µία κοινοβουλευτική έδρα και τα κόµµατα Πλεύση Ελευθερίας και «Νίκη» εκλέγουν από έναν βουλευτή. Στη συγκεκριµένη περιφέρεια πρώτος στη λίστα της «Πλεύσης» είναι ο Μιχαήλ Χουρδάκης. Την Α’ Θεσσαλονίκης επέλεξε ως µια από τις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της «Νίκης», ο θεολόγος ∆ηµήτρης Νατσιός, ενώ, εάν δεν κρατήσει την έδρα, θα εκπροσωπήσει το κόµµα στο Κοινοβούλιο η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου, την οποία «σταύρωσαν» 3.094 Θεσσαλονικείς.

Από µία έδρα ενδέχεται να εξασφαλίσουν τα δύο κόµµατα στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης. Εκεί υποψήφια είναι η αρχηγός της «Πλεύσης Ελευθερίας» και δεύτερη η Αρετή Παπαΐωάννου. Ο θωρακοκαρδιοχειρουργός Νικόλαος Παπαδόπουλος, υποψήφιος µε το κόµµα «Νίκη», που συγκέντρωσε 4.908 σταυρούς έχει πιθανότητα επίσης να συμμετάσχει ως βουλευτής της νέας Βουλής. 

Στον Νοµό Πέλλας, σύµφωνα µε το σενάριο κατανοµής εδρών που παρουσιάζουµε, η «Νίκη» µπορεί να κερδίσει µία έδρα, την οποία χάνει το ΠΑΣΟΚ, και στα έδρανα της Ολοµέλειας να βρεθεί ο επιχειρηµατίας ∆ηµήτριος Γαλαντάρης, ενώ στην Πιερία ο ΣΥΡΙΖΑ φαινεται να χάνει µία κοινοβουλευτική έδρα, την οποία παίρνει η «Νίκη», µε πρώτο σε σταυρούς στον νοµό τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Κοµνηνό ∆ελβερούδη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 10/6