To ποσοστό που θα καταγράψει η Ν.Δ. στις αυριανές εθνικές εκλογές, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το εν γένει πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί θα καθορίσουν το περιεχόμενο του μηνύματος που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες το βράδυ της Κυριακής, εν είδει αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς και το πλαίσιο των επόμενων πρωτοβουλιών του.

Με δεδομένο τον άνεμο αισιοδοξίας που πνέει σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, με φόντο τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αλλά και την πεποίθηση ότι τελικώς ο πρωθυπουργός κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είναι σαφές ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει ο ίδιος σχετικά με την -πιο ορατή από ποτέ- προοπτική μιας δεύτερης διαδοχικής αναμέτρησης. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της πρόβλεψης ότι το κυβερνών κόμμα θα κυμανθεί πάνω από το όριο του 35%, είναι, αν μη τι άλλο, βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα επιμείνει δυναμικά στη θέση του περί ανάγκης αυτοδυναμίας της Ν.Δ., προκειμένου η χώρα να πορευθεί σε περιβάλλον ασφαλούς διακυβέρνησης εν μέσω της παρούσας, κρίσιμης συγκυρίας στη διεθνή πολιτική σκηνή. Υπό αυτό το πρίσμα θα διαχειριστεί και την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πάντα φυσικά με οδηγό την απόλυτα συνταγματική και θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οπως έγραφαν τα «Π» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η συνεχής αύξηση της συσπείρωσης της Ν.Δ. και η συνεπακόλουθη άνοδος στις δημοσκοπήσεις είναι το βασικό κίνητρο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξη των διαφορών του με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες συνιστά μόνιμη επωδό των συνεντεύξεων. Βλέπετε, με τον στόχο της αυτοδυναμίας να διαφαίνεται εκ νέου ξεκάθαρα στον ορίζοντα, είναι απολύτως λογικό ο πρωθυπουργός να ποντάρει αφενός στη δυσκολία προγραμματικών συγκλίσεων με έναν πολιτικό αρχηγό που ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τον Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου στους όρους που θέτει για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, οι οποίοι αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης.

Ο λόγος για τη μη πρωθυπουργοποίηση του επικεφαλής του πρώτου κόμματος, τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος με απολύτως σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και βεβαίως τη διασφάλιση ενός σημαντικού διψήφιου ποσοστού στις αυριανές κάλπες, που ουδέποτε ο Νίκος Ανδρουλάκης προσδιόρισε επαρκώς. Μάλιστα, ακόμα κι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπαναχωρούσε στις αξιώσεις αυτές υπό το βάρος ενός καταγεγραμμένου στις αυριανές εκλογές αρνητικού αποτελέσματος και του δυσμενούς εσωκομματικού κλίματος που θα δημιουργείτο ως συνέπεια αυτού (με το... τυράκι της διακυβέρνησης να είναι το μοναδικό χαρτί στο οποίο θα μπορούσε να ποντάρει για να διατηρήσει τη συνοχή στο εσωτερικό του Κινήματος), στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν μελετήσει εδώ και ημέρες τον τρόπο αντίδρασής τους, με κεντρικό πυλώνα την έλλειψη σταθερότητας και αξιοπιστίας που θα σηματοδοτήσει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο συνασπισμού.

Έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Μοναδικό ενδεχόμενο ανατροπής του συγκεκριμένου σχεδιασμού, έστω κι αν από τις τελευταίες μετρήσεις που είδαν το φως πριν από το στήσιμο της κάλπης δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, είναι μια πιθανή συρρίκνωση του ποσοστού της Ν.Δ., σε συνδυασμό με αύξηση των αντίστοιχων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που από τη μια θα μείωνε τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και από την άλλη θα έδινε μια διαφορετική δυναμική στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις επόμενες κινήσεις του. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η διαχείριση της διερευνητικής εντολής και οι όποιες ενέργειες στο θεσμικό πεδίο θα πραγματοποιηθούν σε ένα μοιραία διαφοροποιημένο κάδρο, με τις όποιες πιθανότητες συγκλίσεων να έρχονται στο προσκήνιο, ανεξαρτήτως των οριστικών εξελίξεων. Παράλληλα, ακόμα ένας σημαντικός παράγων που θα κληθούν να εξετάσουν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του σε περίπτωση που προκύψει ανάλογη συνθήκη είναι η έστω και ελάχιστη πιθανότητα να βγαίνουν τα... κουκιά για τη σύσταση μιας κυβέρνησης ηττημένων (με τις πολλές εκδοχές που έχουν παρουσιαστεί είτε από τον Αλέξη Τσίπρα, έστω κι αν ταυτόχρονα ξόρκιζε αυτό το ενδεχόμενο, είτε από άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ). Ως εκ τούτου, ενόψει της αποφυγής μιας πολιτικής «τερατογένεσης», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και με κεντρικό επιχείρημα τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια διαδικασία, η κυβερνητική πλευρά και ο πρωθυπουργός θα αναλύσουν τα δεδομένα και τις επιλογές και αντιστοίχως θα λειτουργήσουν στο επίπεδο της ρητορικής και των πρωτοβουλιών, παρατηρώντας βεβαίως τη δράση των εμπλεκόμενων μερών, και δη του Νίκου Ανδρουλάκη. Νερό στον μύλο της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το θολό τοπίο γύρω από την περιβόητη προοδευτική διακυβέρνηση έριξε η υπόθεση Κατρούγκαλου, που, όπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς να κυβερνήσει, αλλά να ελέγξει το ίδιο του το κόμμα.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 20.05.2023.