Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια που θα προκύψουν από την κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς όλα δείχνουν ότι από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση δύσκολα θα μπορέσει να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι ίδιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο με την υπόθεση Γεωργούλη και τα σενάρια περί «Δήμητρας», θεωρούν ωστόσο ότι όλα είναι δυνατά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας όλο το τελευταίο διάστημα όχι μόνο «όργωσε» την Ελλάδα, αλλά έδωσε και έναν αέρα νίκης στους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως υποστηρίζουν μάλιστα οι στενοί του συνεργάτες, κατάφερε να αντικρούσει το κλίμα ηττοπάθειας που δημιουργήθηκε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις, αν και η υπόθεση Κατρούγκαλου δημιούργησε αναταράξεις στην τελική ευθεία.

Οι αναλύσεις των στοιχείων 

Στην Κουμουνδούρου οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μέχρι και την τελευταία ώρα ανέλυαν τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους και εξέταζαν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν από την πρώτη κάλπη. Το πρώτο σενάριο είναι προφανώς το καλύτερο και έχει να κάνει με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μερικές χιλιάδες ψήφους.

Οπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν το κόμμα τους καταφέρει στο τέλος της διαδρομής να κάνει την έκπληξη, τότε όλα είναι πιθανά. Ακόμα και η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, εφόσον τα νούμερα βγαίνουν. Δηλαδή, αν το ΠΑΣΟΚ έχει και αυτό ένα ικανοποιητικό διψήφιο νούμερο. Αναγνωρίζουν προφανώς ότι η δικαίωση αυτού του σεναρίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεύτερο, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. (πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες), λένε ωστόσο ότι παραδοσιακά ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει και συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία, δηλαδή λίγο πριν από την κάλπη.

Η διαχεδίρηση της ήττας

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα, με μικρή διαφορά όμως από τη Ν.Δ. Προφανώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι το καλύτερο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν όμως μια καλή λύση προκειμένου να διαχειριστούν την ήττα τους, για να πάνε σε δεύτερες κάλπες.

Ακόμα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι, εάν είναι μικρή η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, τότε πολύ δύσκολα η Ν.Δ. θα καταφέρει στις δεύτερες εκλογές να πάρει αυτοδυναμία, καθώς η πόλωση που θα υπάρξει στον δρόμο για τις κάλπες θα ευνοήσει αρκετά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξαμενή των αντιδεξιών ψηφοφόρων που βρίσκουν στέγη σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς είναι άλλωστε αρκετά μεγάλη.

Οπως επισημαίνουν, ένα ποσοστό από όσους στις 21 Μαΐου θα επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη λογική ότι δεν θέλουν να ξαναβγεί δεξιά κυβέρνηση.

Τα ανοίγματα

Το τρίτο σενάριο είναι προφανώς το χειρότερο και έχει να κάνει με μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά πάνω από τέσσερις μονάδες από τη Ν.Δ. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολα για την Κουμουνδούρου, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν εσωκομματικές τριβές σχετικά με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, τα διλήμματα που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και την επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε σε όλη την προεκλογική περίοδο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό το σενάριο θα φέρει στην επιφάνεια όλες τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν και υποβόσκουν εδώ και καιρό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και που κανείς δεν ήθελε να τις φέρει στην επιφάνεια μέσα στην προεκλογική περίοδο, καθώς θα χρεωνόταν την εσωστρέφεια μέσα στο κόμμα του.

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έβλεπαν ωστόσο από την πρώτη στιγμή με επιφυλακτικότητα το «άνοιγμα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροδεξιά και το πολιτικό φλερτ του με τους δεξιούς ψηφοφόρους, ενώ η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα χρεώνει στους εσωκομματικούς αντιπάλους την ενασχόλησή τους με τα τοπικά νομίσματα, που αξιοποιήθηκε δεόντως από τη Ν.Δ. Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που η Ν.Δ. φτάσει το 34% με έναν ΣΥΡΙΖΑ στο 29%-30%, τότε η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες είναι αυτονόητη. Η μάχη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το αποτέλεσμα μάλλον προδιαγεγραμμένο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/5/23