Ανατροπές και εκπλήξεις είχε η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου με τη Νέα Δημοκρατία να βάφει κυριολεκτικά γαλάζιο τον χάρτη της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει την πρωτιά σε 58 από 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με ποσοστό 40,79% νίκησε στη μάχη της κάλπης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τερματίζει 20 μονάδες πίσω, έχοντας συγκεντρώσει το 20,07% του εκλογικού σώματος. Λίγες ώρες μετά τις εκλογές ενδιαφέρον έχει να δούμε τους υποψήφιους που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή, αλλά και εκείνους οι οποίοι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα βρίσκονται στην επόμενη σύνθεση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η σειρά προτίμησης την οποία προβεβλημένα στελέχη των κομμάτων κατέλαβαν στα ψηφοδέλτια, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι καθιερωμένες πρωτιές ανατράπηκαν

Άρτα - Κρήτη

Στην Άρτα η Νέα Δημοκρατία πέτυχε εντός έδρας νίκη βάφοντας «γαλάζια» την ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα, με ποσοστό 36,62%, έναντι 31,77%, με τον Γιώργο Στύλιο να κερδίζει δικαιωματικά τη «γαλάζια» έδρα, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται η Όλγα Γεροβασίλη.

Στρατηγική νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, μια εκλογική περιφέρεια με ιδιαίτερη βαρύτητα και γόητρο, καθώς η κεντροδεξιά παράταξη πέτυχε το υψηλότερο στα χρονικά εκλογικό ποσοστό της, καθιστώντας ολόκληρη της Κρήτη «μπλε», κάτι που δεν ιστορικό προηγούμενο. Συγκεκριμένα, στα Χανιά η ΝΔ κατέγραψε 41,15%, στο Ηράκλειο 35,48%, στο Ρέθυμνο 37,05% και στο Λασίθι 39,99%. 

Στα Χανιά πρώτη είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και στη δεύτερη θέση εκλέγεται η Σέβη Βολουδάκη, στο Ηράκλειο ο εκλέγονται ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο νεοεισερχόμενος Κώστας Κεφαλογιάννης και ο Μάξιμος Σενετάκης. Στο Ρέθυμνο την επανεκλογή του εξασφάλισε ο  Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ στο Λασίθι εκλέγεται ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τη χθεσινή κάλπη είναι ότι μένουν εκτός στο Ρέθυμνο ο Βασίλης Σκουντής από το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα Χανιά μένει εκτός ο Γιάννης Σταθάκης, ενώ στη Ζάκυνθο δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Σταύρος Κοντονής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εκτός Βουλής μένει ακόμη Μαρίνα Χρυσοβελώνη από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πελοπόννησος - Φθιώτιδα

Στην Αχαΐα, ένα παραδοσιακό κάστρο της κεντροαριστεράς η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 33,98% είναι πλέον το πρώτο κόμμα, ενώ στην εν λόγω περιφέρεια εντοπίζεται και μια ακόμη έκπληξη ως προς την πρώτη θέση στους σταυρούς προτίμησης, καθώς πρώτη στην επόμενη Βουλή εκλέγεται η Χριστίνα Αλεξοπούλου με 23.528 σταυρούς και ακολουθούν ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Ιάσων Φωτήλας, μέχρι στιγμής δεν εκλέγεται στην επόμενη Βουλή ο Άγγελος Τσιγκρής.

Αντίστοιχη εικόνα στην Ηλεία, όπου η ΝΔ κόβει πρώτη το νήμα με 37,69%. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τους υποψηφίους καθώς στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, στη δεύτερη η Διονυσία Αυγερινοπούλου και στην τρίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τελικά θα είναι βουλευτής στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση. 


Στη Λακωνία πρώτος σε σταυρούς είναι ο Νεοκλής Κρητικός και δεύτερος ο Θανάσης Δαβάκης, ενώ στην Φθιώτιδα ο Χρήστος Σταϊκούρας εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή με τον Γιάννη Οικονόμου να μένει προσωρινά εκτός. 

Σέρρες, Λάρισα, Δωδεκάνησα

Στις Σέρρες, ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, υπέστη συντριβή με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 47,01%, εκλέγοντας πρώτον τον Κώστα Αχ.Καραμανλή. Εντυπωσιακή είναι η πορεία του Τάσου Χατζηβασιλείου, ο οποίος συγκεντρώνει πάνω από 22.632 ψήφους, την ώρα που η Φωτεινή Αραμπατζή μένει εκτός.


Ανατροπή έχουμε στην πρωτιά της Λάρισας, με τον Χρήστο Κέλλα να τερματίζει πρώτος, στη δεύτερη θέση ο Χρήστος Καπετάνος και τρίτος εκλέγεται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στα Δωδεκάνησα πρώτος στους υποψηφίους της ΝΔ αναδείχθηκε ο Γιάννης Παππάς, αφήνοντας τον Μάνο Κόνσολα στη δεύτερη θέση.

Λεκανοπέδιο

Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον έχει το γαλάζιο από άκρη σε άκρη λεκανοπέδιο, όπου παραδοσιακά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους οι πρωτοκλασσάτοι των κομμάτων. 

Στον Βόρειο Τομέα ο Κωστής Χατζηδάκης διατηρεί την πρωτιά και ακολουθούν Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως, από τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Κώστας Ζαχαριάδης ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στα Νότια πάλι έκπληξη αποτελεί η δεύτερη θέση που καταλαμβάνει η Ραλλία Χρηστίδου μετά τον Νίκο Παππά, ενώ εκτός Βουλής μένουν από τη ΝΔ ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Γιάννης Μαντζουράνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος των πρώτων ο Νίκος Δένδιας και ακολουθούν Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Βασίλης Σπανάκης. 

Η ΝΔ στον Νότιο Τομέα εκλέγει 11 βουλευτές με την Ιωάννα Γκελεστάθη και τον Τάσο Γαϊτάνη να πετυχαίνουν την εκλογή τους. 

Στα Δυτικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανατρέπει την πρωτιά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ πρώτη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Ρένα Δούρου. 

Στον Β2 Δυτικό Τομέα εκτός μένουν οι Δημήτρης Βίτσας και Παναγιώτης Κουρουπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Α΄ Αθηνών πρώτος βουλευτής της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ακολουθεί ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι πλέον τρίτη. Εκλέγονται επίσης Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άγγελος Συρίγος και Φωτεινή Πιπιλή. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Βούτσης. Στην Α’ Αθηνών εκτός μένουν ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κωνσταντίνα Κούνεβα από το ΚΚΕ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Α΄ Πειραιά η Νόνη Δούνια έμεινε εκτός από πλευράς ΝΔ, όπως και ο Νίκος Μανωλάκος, ενώ εκλέγονται ο Κώστας Κατσαφάδος, η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Νίκος Βλαχάκος

Στη Β’ Πειραιώς ο Γιάννης Τραγάκης δεν εξελέγη από τη ΝΔ, όπως και ο Τρύφων Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανατροπή έχουμε στην πρωτιά της Β΄ Πειραιά με τον Γιώργο Βρεττάκο να εκλέγεται πρώτος σε σειρά προτίμησης και ακολουθούν οι Μιχάλης Λιβανός και Δημήτρης Μαρκόπουλος, που εκλέγονται επίσης.  

Στην Ανατολική Αττική η ΝΔ εκλέγει επτά βουλευτές με πρώτη τη Σοφία Ζαχαράκη και δεύτερο τον Μάκη Βορίδη, ενώ στη Βουλή θα είναι επίσης οι: Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου,Βάσω Κόλλια, Κασσανδρή Κατερίνα. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά κατακτά ο Γιώργος Καραμέρος, την ώρα που ο Ευάγγελος Αντώναρος βρίσκεται στην έκτη θέση

Ανατροπή και στις πρώτες θέσεις της Δυτικής Αττικής με τον Γιώργο Κώτσηρα να έρχεται πρώτος και τον Θανάση Μπούρα να ακολουθεί, εκτός ο Βαγγέλης Λιάκος.