Τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές σχολιάζει ο Economist.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, το αποτέλεσμα φέρνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πλεονεκτική θέση για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, σύμφωνα με το αναθεωρημένο αναλογικό εκλογικό σύστημα που θα δώσει σε όποιο κόμμα λάβει τις περισσότερες ψήφους ένα συρόμενο μπόνους μεταξύ 20 και 50 επιπλέον εδρών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 99,56% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
ΝΔ: 40,79%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07%
ΠΑΣΟΚ: 11,46%
ΚΚΕ: 7,23%
Ελληνική Λύση: 4,45%
Νίκη: 2,92%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,89%
ΜέΡΑ25: 2,62%

Με αυτά τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΠΑΣΟΚ 41, το ΚΚΕ 26 και η Ελληνική Λύση 16.


Δεν έπεισε τους νέους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ- Εμπιστοσύνη των γηραιότερων στη ΝΔ

Η απροσδόκητα φτωχή εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει ότι δεν κατάφερε να συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος των 400.000 νέων ψηφοφόρων ηλικίας 16 έως 21 ετών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

Στις τελευταίες εκλογές, η ηλικιακή ομάδα κάτω των 24 ετών υποστήριξε κυρίως αριστερά κόμματα επισημαίνει ο Economist, κάτι που φέτος δεν συνέβη.

Όμως, όπως σημειώνει ο Economist, οι εκλογές κατέστησαν σαφές ότι η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στους γηραιότερους ψηφοφόρους εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Οι υποψήφιοι της ΝΔ έκαναν προεκλογική εκστρατεία με βάση το σταθερό ιστορικό της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.

Ανέφεραν τους χαοτικούς πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα μιας άτακτης εξόδου από το ευρώ, την οποία ακολούθησαν τρία χρόνια σκληρής λιτότητας. Χωρίς πλέον να βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΕ μετά τη διάσωση, η οικονομία της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, πάνω από τον προβλεπόμενο μέσο όρο της ευρωζώνης.