Οι νέοι και οι νέες αποδείχθηκαν το κλειδί που σφράγισε τη μεγάλη διπλή νίκη της ΝΔ, πρώτα στις εκλογές του Μαΐου και ακολούθως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η ΝΔ, ανατρέποντας το μοναδικό πλεονέκτημα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, την υπεροχή δηλαδή στις μικρές ηλικίες, επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία, καθώς στους νέους ηλικίας 17-34 ετών το 27,67% επέλεξε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτι που, βεβαίως, πρέπει να «χρεωθεί» προσωπικά στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, γιατί, όπως φάνηκε, έπιασαν τον σφυγμό της νεολαίας και μέσω των social media, του TikΤok αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων που απευθύνονταν σε αυτές τις ηλικίες πέτυχαν να στρέψουν τη νέα γενιά προς τη ΝΔ.

Τον ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το 20% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, το ΠΑΣΟΚ το 19,5%, ενώ το 9,2% των νέων τάχθηκε υπέρ των Σπαρτιατών. ΚΚΕ ψήφισε το 9,5%, ΜέΡΑ25 το 6,6%, Πλεύση Ελευθερίας το 5,2%, Ελληνική Λύση το 3,5% και Νίκη το 2,9%.

Από τα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει παράλληλα η μεγάλη υποχώρηση της Αριστεράς σε μια, μέχρι πρότινος, προνομιακή κατηγορία, δεδομένου ότι διαχρονικά υπερτερούσε στη νεολαία έναντι της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά διαστάσεις μελλοντικά, καθώς δείχνει την αδυναμία της κυρίαρχης αριστερής φρασεολογίας να συγκινήσει και εντέλει να έλξει νεότερα ακροατήρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΜέΡΑ 25 σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να πείσουν τους «Millennials» ούτε τη νεότερη γενιά Ζ, δύο γενιές που μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση και την πανδημία, κουβαλώντας όλο το αρνητικό φορτίο μιας πολύ δύσκολης 12ετίας. Αντιθέτως με τη ΝΔ, που όχι μόνον πέρασε το μήνυμά της, αλλά δείχνει να κρατάει σταθερά την πρωτοκαθεδρία και σε αυτή την ειδική κατηγορία, και δευτερευόντως με το ΚΚΕ, που ομολογουμένως τα πήγε πολύ καλά (ελέω Δημήτρη Κουτσούμπα), καθώς αύξησε την επιρροή του.

Προβληματίζουν, ωστόσο, το αυξημένο ποσοστό που έλαβε το μόρφωμα που στήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης από νεολαιίστικες ψήφους.


*Συντάκτης: Σπύρος Κάραλης