Πιστός στη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης» παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης ενόψει των δεύτερων εκλογών. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον σημειώνουν ότι μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής στοχεύουν πλέον να καταστούν η «ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση» απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τις παλινωδίες του ήταν εκείνος που «έδωσε στο πιάτο» το 40,78% στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα αναγνωρίζουν ότι με το υψηλό ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμος μετά από τον «δεύτερο γύρο» των εκλογών και σημειώνουν ότι έχουν κάνει «επιλογή αντιπολίτευσης» για το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει τις αντιπολιτευτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η μεγάλη μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν μόνον η αρχή της «μάχης της Κεντροαριστεράς» την οποία σκοπεύει να δώσει με όλες του τις δυνάμεις ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων χρόνων έδιναν για το ΠΑΣΟΚ την εικόνα ενός διχασμένου κόμματος καθώς οι  έρευνες έδειχαν ότι πάνω από ένας στους δύο από όσους δήλωναν ψηφοφόροι του είχαν θετική εικόνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τρεις στους δέκα είχαν θετική γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το τελευταίο προεκλογικό διάστημα, αρκετοί από εκείνους που άφηναν ανοικτή την πόρτα στη ΝΔ, έδωσαν την ψήφο τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της κάλπης, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν είχε απώλειες αλλά συγκέντρωσε και πάνω από 200.000 ψήφους περισσότερους σε σχέση με το 2019. Όπως εκτιμούν τα στελέχη πρόκειται είτε για ψηφοφόρους που επέλεγαν προηγουμένως την αποχή, είτε για «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.