Το βράδυ της 21ης Μαΐου θα μείνει πολλά χρόνια χαραγμένο στις μνήμες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν να αμφισβητήσουν τα exit polls και στη συνέχεια να παγώσουν. Το αίσθημα της βαριάς ήττας ήρθε σταδιακά. Ουδείς περίμενε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο 20% και η ΝΔ στο 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 20 κοινοβουλευτικές έδρες.

Ιστορικά στελέχη του κόμματος δεν θα είναι βουλευτές, όπως ο Ν. Φίλης, ο Δ. Βίτσας, ο Π. Σκουρλέτης, ο Κ. Ζαχαριάδης κ.ά. Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από στελέχη που ανήκουν στην προεδρική τάση. Και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο δεδομένο, που στην επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει και ανάλογες συνθήκες. Είτε στο συνέδριο είτε εντός Βουλής.

«Ιδρυτικό συνέδριο»

Σύμφωνα με πληροφορίες η διενέργεια του συνεδρίου θα είναι το επόμενο στάδιο μετά τις επόμενες εκλογές. Το αποτέλεσμα των οποίων θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για τις αλλαγές που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η πιθανότητα παραίτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πιθανολογείται για το μέλλον. Δηλαδή στο συνέδριο, καθώς, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, «το επερχόμενο συνέδριο μπορεί να είναι και ιδρυτικό. Όχι επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ιδρυτικό».

Θέλοντας με αυτή τη διάκριση να τονίσουν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, με καθαρή πολιτική ταυτότητα και όχι με ιδεολογικές αμφισβητήσεις που θα δημιουργούσαν την εικόνα κόμματος με αλλοπρόσαλλη πολιτική στάση και συμπεριφορά. Όπως σημειώνουν, όμως, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ το κρίσιμο μέγεθος για τις όποιες εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης. Ούτως ή άλλως ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει τα πάντα. Είτε με φόρα είτε όχι...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή