Ενδεικτικό του κακού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, είναι το αδιέξοδο που καταγράφηκε χθες το βράδυ, αναφορικά με το πρόσωπο που αναλάμβανε την «μεταβατική αρχηγία», μέχρη την ανάδειξη του διαδόχου του κ. Τσίπρα.

Η άρνηση της Γεροβασίλη

Η κ. Γεροβασίλη αρνήθηκε την πρόταση που της έγινε να καταλάβει την θέση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, να μην έχει οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμα του κόμματος στο Κοινοβούλιο.


Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι όλες οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στον αέρα, καθώς όσο περνάνε οι ώρες τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που προκύπτουν μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, την προηγούμενη εβδομάδα είχε μετατεθεί αρκέτες φορές.

Κεντρική Επιτροπή

Το σημαντικό είναι να οριστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η συνεδρίαση της ΚΕ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, όπως λέγεται, η ημέρα εκείνη -που πιθανότατα θα είναι η 16 Ιουλίου- μπορεί να συνδεθεί και με την εκλογή του νέου προέδρου.

Δηλαδή, μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ να στηθούν κάλπες προκειμένου να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και οι διαδικασίες του συνεδρίου να πάνε για αργότερα.

Το σενάριο των προεδρικών

Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, από την πλευρά των προεδρικών ακούγεται και ένα άλλο σενάριο. Όπως λένε, δεν είναι αναγκαίο να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου, με τη λογική ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα έχει εκλέξει τον πρόεδρό της, ενώ στο κόμμα υπάρχουν όργανα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν αργότερα τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κανονικό συνέδριο.

Οι προεδρικοί εμφανίζονται ακόμα να μην έχουν αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν στις εσωκομματικές διαδικασίες. Πηγές από το στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν, μάλιστα, ότι τις επόμενες μέρες ή ώρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα, αυτή την φορά από τη δική τους τάση.

Διαδοχολογία

Εν τω μεταξύ αμέσως μετά την δήλωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν στο παρασκήνιο επαφές για τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι του Ευκλειδη Τσακαλώτου, της Εφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση του Διονύση Τεμπονέρα, της Ρένας Δούρου, του Παύλου Πολάκη.

Το σενάριο διαρχίας (άλλος πρόεδρος ΚΟ κι άλλος πρόεδρος του κόμματος) συζητιέται μόνο στην περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα, καθώς όπως είναι γνωστό δεν είναι βουλευτής. Πάντως όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι οι επιλογές για τον πρόεδρο είναι αναγκαστικά «υπαγορευμένες» από τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα ήταν πολιτικά παράταιρο, ο αρχηγός του κόμματος να μην είναι βουλευτής. Η πρόσφατη εμπειρία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κ. Κατρινη δεν συνιστά προηγούμενο καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα ενώ αυτό το καθεστώς κράτησε μόνο για ενάμιση χρόνο ενώ  τώρα οι εκλογές θα γίνουν μετά από τέσσερα χρόνια.

Η επόμενη μέρα για όποιον αναλάβει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη  καθώς θα πρέπει από την μία να ενώσει το κόμμα και από την άλλη να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.