Την πιο δύσκολη άσκηση ακροβασίας θα κάνει σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς μέσα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της θα δώσει και το πολιτικό της στίγμα.

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιαστεί (μόνο με τους συνεργάτες του γραφείου της) στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών προκειμένου μέσα από τη δήλωσή της να δώσει το όραμά της για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιλογή του χώρου μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς (αφού ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα) σε αυτόν κινούνται και δημιουργούν νέοι καλλιτέχνες.

Χθες, πάντως, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα στελέχη που τη στηρίζουν είναι και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος μελλοντικά και εφόσον η Έφη Αχτσιόγλου καταφέρει να κερδίσει τη θέση του προέδρου θα παίξει ρόλο στο επιτελείο της. Οι πληροφορίες τον θέλουν να επιχειρεί την επανάκαμψή του στην πολιτική σκηνή, συμβάλλοντας κι αυτός στην προσπάθεια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ώρα πάντως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία η υποψήφια πρόεδρος θα μιλήσει αναλυτικά για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας έτσι την ταυτότητα που θέλει να δώσει στο κόμμα της. Και αυτό, γιατί όλες οι τάσεις της Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν τον πολιτικό προσανατολισμό που θα έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα. 

Στα βήματα του Τσίπρα

Οι πληροφορίες λένε ότι η πρώην υπουργός θα ακολουθήσει τα βήματα του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή θα έχει κεντροαριστερές αναφορές με άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και καθαρά αριστερές απόψεις στα κοινωνικά θέματα. Από την άλλη, τη συγκεκριμένη στιγμή δεν θέλει να εμφανιστεί οπαδός της μίας ή της άλλης τάσης, καθώς τότε θα έχει χάσει το πλεονέκτημα της ενωτικής υποψηφιότητας, την οποία θέλει να προβάλει.

Η αλήθεια είναι ότι η υποψήφια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παλεύει περισσότερο με το παρελθόν της παρά με το παρόν και το μέλλον της. Το γεγονός ότι πολλοί ακόμα και μέσα στο κόμμα της τη φώναζαν «κόκκινη Έφη», λόγω των άκρως αριστερών απόψεών της -που ποτέ δεν έκρυψε-, τη συγκεκριμένη στιγμή τρομάζει τους προεδρικούς και τους ΠΑΣΟΚογενείς.

Όπως έγραψε χτες η «Απογευματινή», η πρώην υπουργός τα τελευταία εικοσιτετράωρα συναντήθηκε με στελέχη όλων των τάσεων, με προεδρικούς, με στελέχη από τους ΠΑΣΟΚογενείς και φυσικά με πρόσωπα από την Ομπρέλα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την ανησυχία και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι προτίθεται να κινηθεί ενωτικά, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί δυσκολίες και αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν που του στοίχισαν πολιτικά και εκλογικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τους Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση, Θεοχαρόπουλο και Νίκο Μπίστη.

Η ίδια προτάσσει την κυβερνητική της εμπειρία, τη στενή της σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την επιθυμία της ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας. Η σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πάντα άριστη και βασίζεται στην απόλυτη εμπιστοσύνη, καθώς πάντα απέφευγε με επιμέλεια να ανακατευτεί στα εσωτερικά του κόμματός της.

Η Έφη Αχτσιόγλου κατάφερε να ξεχωρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά νωρίς. Η κομψή της εμφάνιση παράλληλα με την πολιτική της επάρκεια την έκαναν απαραίτητο μέλος της νέας γενιάς στελεχών, που ήθελε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας. Το 2016, σε ηλικία μόλις 31 ετών, έγινε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Και ο Τσακαλώτος

Την Παρασκευή σκοπεύει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως επίσημος εκπρόσωπος της Ομπρέλας, σύμφωνα με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Πάντως χθες κυκλοφόρησε ότι ενδεχομένως να το επέσπευδε και να το δημοσιοποιήσει και αυτός σήμερα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ο Νίκος Παππάς ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο Παύλος Πολάκης φέρεται να αποφασίζει την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.