Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απολογητικός για την ήττα, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι υπήρξαν τρεις λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτό το κακό αποτέλεσμα.

Πρώτον: η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τη δική της ατζέντας. «Φτάσαμε να συζητάμε για το ευρώ και ξεχάσαμε την ακρίβεια, τα Τέμπη και τους πλειστηριασμούς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον: απέτυχε να πείσει το αφήγημα της απλής αναλογικής και, όπως τόνισε, σε αυτό βοήθησαν και τα μικρότερα κόμματα, τα οποία από την αρχή εμφανίστηκαν αρνητικά σε μια τέτοια συζήτηση.

Ο τρίτος λόγος είναι οι αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανωτικές αρρυθμίες. Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «κανένας πλέον δεν έχει το δικαίωμα στην εσωστρέφεια που ακόμα και σήμερα κάποιοι δεν μπορούν να αποφύγουν».

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα της επόμενης κάλπης, τόνισε ότι «απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται η Νέα Δημοκρατία και η Δεξιά» και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει το γάντι που της πετάνε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ: «Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει αυτή η μάχη. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας».

Στο τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, υπήρξαν δύο προτάσεις, μία από την Όλγα Γεροβασίλη και η άλλη από τον Νίκο Βούτση, σε ό,τι αφορά την κατάσταση προτάσεων από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει συζήτηση μέσα στην κεντρική επιτροπή, κάτι που προφανώς η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε. Η πρόταση Βούτση, που εκφράζει τους «53», απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, γεγονός που δυσαρέστησε κάποια από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Tsipras_KE
Tsipras_KE_9
Tsipras_KE_8
Tsipras_KE_7
Tsipras_KE_6
Tsipras_KE_5
Tsipras_KE_4
Tsipras_KE_3
Tsipras_KE_2
Tsipras_KE_1