Πλώρη για να τελειώσει την άλλη μισή δουλειά, όπως χαρακτηριστικά λέει στις κλειστές συσκέψεις των τελευταίων 24ώρων, βάζει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιχειρεί έναν εθνικό συναγερμό προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα αποσυσπείρωσης, χαλάρωσης ή αδιαφορίας μετά το εντυπωσιακό ποσοστό της Κυριακής.

Τις προηγούμενες ώρες η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ανάλυση του εντυπωσιακού εκλογικού αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής αλλά και ένα μεγάλο τμήμα του προεκλογικού σχεδιασμού έως τις 25 Ιουνίου.

Στο «γαλάζιο» στρατηγείο, το οποίο για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες μετακομίζει από την Ηρώδου Αττικού στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, έχουν απόλυτη επίγνωση της ευθύνης του «γαλάζιου» θριάμβου αλλά και των κινδύνων που εγκυμονεί ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η πρωθυπουργική «ντιρεκτίβα» για πάση θυσία αποφυγή εκδηλώσεων έπαρσης και αλαζονείας είναι πλέον ευδιάκριτη στις δημόσιες τοποθετήσεις των κεντρικών στελεχών.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και στην τηλεόραση του Alpha πως η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει με «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Την επωδό αυτή επαναλαμβάνει και στο επιτελείο της Ν.Δ. προκειμένου να καταδείξει πως, μολονότι το κοντέρ δεν μηδενίζει, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, έμπειροι κομματικοί παράγοντες κάνουν λόγο για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, καθώς η Ν.Δ. καλείται να επαναλάβει σε έναν μήνα τον εκλογικό θρίαμβο.


Οι περιοδείες

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να βρεθεί εκ νέου κοντά στους πολίτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας, καλύπτοντας όσα περισσότερα χιλιόμετρα μπορεί έως τις 25 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόκειται, κατά πληροφορίες της «Απογευματινής», να ξεκινήσει τις επισκέψεις του από το Λεκανοπέδιο και δη από τον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών την επόμενη Δευτέρα. Τρίτη και Τετάρτη θα επισκεφθεί και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και Παρασκευή-Σάββατο θα μεταβεί σε Λάρισα και Καρδίτσα.

«Γαλάζιοι» παράγοντες τονίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει με αυτόν τον τρόπο να... υπογραμμίσει με την παρουσία του περιοχές και ειδικά ακροατήρια που συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στον «γαλάζιο» εκλογικό θρίαμβο. Στο Λεκανοπέδιο η Ν.Δ. πρώτευσε και στους 66 δήμους, ενώ τα ποσοστά της στις λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας και της Αττικής, ήτοι στα άλλοτε προπύργια της Κεντροαριστεράς, ήταν εντυπωσιακά. Η Κρήτη βάφτηκε «γαλάζια» για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, αλλά και οι αγρότες χάρισαν στο κυβερνών κόμμα σημαντικές πρωτιές.


Οι πρωτοκλασάτοι

Ταυτόχρονα με την πρωθυπουργική περιοδεία, στην Πειραιώς έχουν ήδη έτοιμο ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 52 περιοδειών πρωτοκλασάτων και μη στελεχών του κόμματος, καθώς στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν με κάθε τρόπο να ξορκίσουν σημάδια εφησυχασμού.

Εξάλλου, το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», καθαρό: Η κινητοποίηση βουλευτών, πολιτευτών και στελεχών του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, θα βαρύνει στις μετέπειτα αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επάνδρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο ίδιο πλαίσιο το εκλογικό επιτελείο ενημερώνεται και ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις εκλογικές κινήσεις των υποψηφίων σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός. Άλλωστε, η προειδοποίηση Μητσοτάκη ήταν άμεση. «Κι εγώ θα ξαναρχίσω να γυρνάω την Ελλάδα και αυτό είναι απαίτηση που έχω απ' όλα τα στελέχη μας. Θα αξιολογήσω πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν για το κόμμα όπως έτρεξαν για τον εαυτό τους», είπε χαρακτηριστικά.


«Κανένας πρωθυπουργός δεν υβρίστηκε πιο πολύ»

Στο «γαλάζιο» επιτελείο θέλουν να αποφύγουν την παγίδα της αντισυσπείρωσης. «Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη Ν.Δ. υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης μ' εμένα. Επειδή ακούω για την πιθανή αλαζονεία, να πω ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι», είπε στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

«Με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες, πιστεύω, επιλέγουν θετικά ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα υπογράμμισε: «Σίγουρα κερδίσαμε εμείς. Σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα, κέρδισε ο πολιτικός διάλογος. Ηττήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Δεν υπήρχε κανείς πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση που να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Φάνηκε ότι η πραγματική κοινωνία είναι άλλου από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Μιλώντας για το διακύβευμα της νέας κάλπης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει στο πεδίο κυβέρνηση ηττημένων, υπογράμμισε: «Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για εμάς, καθώς πρέπει να επαναβεβαιωθεί η αυτοδυναμία της Ν.Δ., καθώς ο πήχης μπορεί να ανέβει ανάλογα με τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2010, ένας κύκλος θυμού και οργής. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους», σημείωσε.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή