Την ανάσα που αναζητούσε πήρε χθες από τα στελέχη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μέσα από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα επιβεβαιώθηκε ο ηγετικός του ρόλος στο κόμμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κήρυξε τη λήξη του «πένθους» στο κόμμα του, καλώντας τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στη νέα εκλογική μάχη.

«Δεν πετάμε στα σύννεφα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και σεβόμαστε το αποτέλεσμα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν πάμε για να χάσουμε. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε χθες μπροστά στους συντρόφους του με σθένος και μαχητικότητα, κάνοντας σκληρή αυτοκριτική και παραδεχόμενος ότι η ήττα προήλθε και από καθοριστικά λάθη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ευθύνη της ήττας βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και δεν άφησε περιθώρια για στοχοποίηση προσώπων, που θα τροφοδοτούσε την εσωστρέφεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ν.Δ. και η Δεξιά και τόνισε ότι δεν πρόκειται να σηκώσει το γάντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και δεν θα εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μικροκομματικούς εμφύλιους που ευνοούν τη Δεξιά.

«Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα απαντά σε επιθέσεις», πρόσθεσε.

Κατά την πορεία προς τις εκλογές, είπε ότι πρώτο μέλημα είναι η αλλαγή της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που έβλαψαν το κόμμα και φόβισαν τους πολίτες στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Αναφερόμενος στους τρεις λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με τόσο μεγάλη διαφορά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
Πρώτον: Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τη δική της ατζέντα. «Φτάσαμε να συζητάμε για το ευρώ και ξεχάσαμε την ακρίβεια, τα Τέμπη και τους πλειστηριασμούς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον: Απέτυχε να πείσει το αφήγημα της απλής αναλογικής και, όπως τόνισε, σε αυτό βοήθησαν και τα μικρότερα κόμματα, τα οποία από την αρχή εμφανίστηκαν αρνητικά σε μια τέτοια συζήτηση.

Ο τρίτος λόγος είναι οι αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανωτικές αρρυθμίες. Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «κανένας πλέον δεν έχει το δικαίωμα στην εσωστρέφεια που ακόμα και σήμερα κάποιοι δεν μπορούν να αποφύγουν».

Στο τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα υπήρξαν δύο προτάσεις που αφορούσαν τη διαδικασία της Κ.Ε. Η μία ήταν της Ράνιας Σβίγγου που ως γραμματέας του κόμματος ζήτησε να τελειώσει η συνεδρίαση και όποιες προτάσεις και παρατηρήσεις υπάρξουν να σταλούν στο κόμμα .

Η δεύτερη πρόταση ήταν του Νίκου Βούτση, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση. Οι δύο προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία και η πρόταση Βούτση καταψηφίστηκε.