Η Ράνια Θρασκιά στη Βουλή. Η γνωστή παρουσιάστρια και σύµβουλος ψυχικής υγείας, που ήταν υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά, κατάφερε να µπει στη Bουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η ίδια στην πρώτη της συνέντευξη, στο «Secret», µιλάει για τα νέα της καθήκοντα, τα παιδιά της και την προσωπική της ζωή.

Η συνέντευξη

-Πώς αισθάνεσαι που κατάφερες να µπεις στη Βουλή µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

-∆εν το έχω συνειδητοποιήσει πλήρως ακόµα. Εγιναν όλα πολύ ξαφνικά, η τιµητική πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, η προεκλογική περίοδος. Αισθάνοµαι δικαιωµένη από την επιλογή µου και απέραντη ευγνωµοσύνη για όλους όσοι µε στήριξαν. Και σίγουρα νιώθω την ευθύνη να ανταποκριθώ στους λόγους για τους οποίους µε επέλεξαν οι άνθρωποι να τους εκπροσωπήσω.

-Περίµενες να τα πας τόσο καλά;

-Οταν παίρνεις την απόφαση να µπεις σε έναν τέτοιο στίβο, µπαίνεις µε όλες σου τις δυνάµεις. Αυτό που ήθελα ήταν να σταθώ µε ειλικρίνεια και καθαρότητα απέναντι στους ανθρώπους που βρέθηκα µαζί τους στον δρόµο, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές. ∆εν είχα περισσότερες προσδοκίες από το να δείξω τον σεβασµό µου και τη γνώση µου στα θέµατα που απασχολούν την καθηµερινότητα των συµπολιτών µας σε όλα τα επίπεδα. ∆εν µπορώ να πω ότι είχα στο µυαλό µου το αποτέλεσµα, παρά το να καταφέρω να περάσω στον κόσµο τις πραγµατικές αξίες που πρεσβεύω.

-Τα παιδιά σου τι σου είπαν;

-Προσπάθησα να µην επηρεάσει την καθηµερινότητα των παιδιών µου όλη αυτή µου η προσπάθεια. Το επιτυχές αποτέλεσµα και το ότι είµαι πλέον βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου σίγουρα τα έκανε να είναι πολύ χαρούµενα και, ταυτόχρονα, περίεργα να µάθουν όσο περισσότερα µπορούν για τη νέα µου αυτή ιδιότητα.

-Πώς σχολιάζεις τα χαµηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ;

-Ηταν ένα αναπάντεχο γεγονός αυτά τα χαµηλά ποσοστά. Ο πρόεδρός µας είπε όλα όσα πρέπει να ειπωθούν σε πολιτικό επίπεδο. Θεωρώ ότι πρέπει να
Θεωρώ ότι πρέπει να µιλήσουµε ξανά µε τους πολίτες
µιλήσουµε ξανά µε τους πολίτες, να επικοινωνήσουµε καλύτερα τις θέσεις µας και να καταλάβουµε τους λόγους που τους οδήγησαν στο να µην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. µε τη µαζικότητα που περιµέναµε. Πλέον, µας περιµένουν νέες εκλογές και θα υπάρχει ικανός χρόνος για να προσπαθήσουµε να αλλάξουµε τα πράγµατα προς το καλύτερο.

-Ποιο είναι το όραµά σου στην πολιτική;

-Το όραµά µου αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα µηνύµατα που επικοινωνήσαµε προς τους πολίτες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αποδοχή, ενσυναίσθηση και Παιδεία χωρίς διακρίσεις. Με λογική και ευαισθησία. Για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

-Θα συνεχίσεις να ασχολείσαι µε την ψυχοθεραπεία;

-Εχω δηµιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια µε πολλή αγάπη το Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης. Μέσω αυτού, η οµάδα των ειδικών ψυχικής υγείας, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, και εγώ ως σύµβουλος ψυχικής υγείας, έχουµε συνδράµει πολλούς ανθρώπους στην πορεία της προσωπικής τους εξέλιξης και καθηµερινά µας εµπιστεύονται όλο και περισσότεροι. Θα συνεχίσω να εργάζοµαι στο Κέντρο, στο πλαίσιο που µου επιτρέπουν τα νέα µου καθήκοντα στη Βουλή. Είναι µια συνειδητή επιλογή µου να µείνω κοντά στους ανθρώπους που µας εµπιστεύονται και να βοηθάω όσο µπορώ στη βελτίωση της καθηµερινότητάς τους.

-Σου λείπει η τηλεόραση;

-Επειτα από 25 χρόνια στην τηλεόραση, πλέον ο ρόλος που θέλω να συνεχίσω να έχω είναι αυτός που έχω και τώρα: Να έρχοµαι σε επαφή µε τους τηλεθεατές
Είµαι περήφανη για τη διαδροµή µου
µέσω της στήλης συµβουλευτικής ψυχολογίας που έχω στις εκποµπές όπου συµµετέχω. Είµαι περήφανη για τη διαδροµή µου στην τηλεόραση και για µένα θα παραµένει πάντα ένα σηµαντικό κεφάλαιο της ζωής µου.

-Ποια ήταν µέχρι σήµερα η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σου;

-Οι δύσκολες στιγµές της ζωής µας είναι αυτές που µας εξελίσσουν, µας ενδυναµώνουν και µας πάνε παρακάτω. ∆εν µπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριµένη στιγµή που να τη θεωρήσω την πιο δύσκολη στιγµή της ζωής µου. Σίγουρα ήταν αρκετές και µε βεβαιότητα µπορώ να πω ότι το συναίσθηµα που νιώθω κάθε φορά που επιστρέφει η σκέψη µου σε αυτές είναι η ευγνωµοσύνη για όσα έµαθα για εµένα και τους άλλους.

-Στην προσωπική σου ζωή πώς είσαι;

-Είναι γνωστό ότι κρατάω µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας την προσωπική µου ζωή. Είµαι µια χαρούµενη µητέρα, µε όλες τις αγωνίες που συνεπάγεται ο γονικός ρόλος, και ευλογηµένη να περιστοιχίζοµαι από αγάπη.

-Θα ανέβαινες ξανά τα σκαλιά της εκκλησίας;

-Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά η πρώτη µου σκέψη είναι αν αυτή η εκκλησία έχει και άλλη πρόσβαση εκτός από σκαλιά, για να είναι προσβάσιµη και από άτοµα µε κινητικά προβλήµατα. Οπως και όλα τα αντίστοιχα µέρη που έχουµε συνηθίσει να θεωρούµε αυτονόητο ότι µπορούµε να πάµε χωρίς να σκεφτόµαστε αν µπορούν να πάνε ισότιµα όλοι οι συµπολίτες µας. Ο δρόµος της ζωής µου αυτήν τη στιγµή µε οδηγεί στο να σκέφτοµαι και να προσπαθώ να βελτιώσω µε όποιον τρόπο µπορώ την καθηµερινότητα των συνανθρώπων µου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 27 Μαΐου 2023.