«Εθνικιστικές σάλτσες» χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του ψηφίσματος για την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος της Θεσσαλονίκης Ρία Καλφακάκου.

Ειδικότερα, σε τοποθέτησή της στο δημοτικό συμβούλιο, που προκάλεσε αντιδράσεις, η ίδια υποστήριξε ότι «δεν χρειάζονται οι υπόλοιπες εθνικιστικές σάλτσες. Φυσικά και υπάρχει ελληνική μειονότητα, αλλά είναι Αλβανοί υπήκοοι. Συνεπώς ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε με έναν μεγαλύτερο βαθμό συμπαράστασης για τους ανθρώπους που έχουν ελληνική υπηκοότητα. Μέχρις εκεί. Όχι περισσότερος εθνικισμός».


«Εθνικιστικές σάλτσες τα επιχειρήματα στο ψήφισμα για την αποφυλάκιση Μπελέρη»

Μάλιστα, η κ. Καλφακάκου προχώρησε σε μία περίεργη δήλωση, που προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα, λέγοντας ότι «αν έβγαζε η Τουρκία ένα αντίστοιχο ερώτημα, θα λέγαμε όλοι τι δουλειά έχει η Τουρκία με τους Πομάκους».

Η δήλωσή της προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου του ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν σχετίζεται με την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Στο ίδιο μοτίβο, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη δεν πρόκειται για ελληνική μειονότητα, αλλά για Αλβανούς υπηκόους.

«Ως Αλβανός υπήκοος αδικήθηκε. Όχι ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα έβγαινε δήμαρχος των Ελλήνων, θα έβγαινε δήμαρχος όλων των Αλβανών υπηκόων εκεί», είπε χαρακτηριστικά.