Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μετά από όσα έχουν ακουστεί και λεχθεί τις τελευταίες ημέρες για παρεμβάσεις ιερέων στην εκλογική αναμέτρηση απέστειλε εγκύκλιο προς όλους ιερείς της Μητρόπολης, τονίζοντας πως δεν μπορεί να έχουν ενεργό συμμετοχή στις εκλογές, δεν θα πρέπει να μετέχουν στις πολιτικές συγκεντρώσεις και δεν θα πρέπει να μιλούν υπέρ οποιουδήποτε κομματικού οργανισμού. 

Η εγκύκλιος

«Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να συστήσω δια μία εισέτι φοράν, το αυτονόητον. Ότι δηλαδή οι ιερείς πρέπει να αποφεύγουν την συμμετοχής προεκλογικές δραστηριότητες και τοποθετήσεις υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ενωτικός. Είναι ρόλος και λόγος αγάπης. Ο Μητροπολίτης και ο κάθε ιερεύς αγαπά όλα του τα παιδιά και προσεύχεται γι αυτά παρά τις όποιες επιλογές ή πολιτικές τους τοποθετήσεις. Βεβαίως οι ιερεύς ως ο κάθε Ελληνας πολίτης έχει τις πολιτικές του προτιμήσεις τις οποίες καταθέτει στην κάλπη κατά την [ωρα που ψηφίζει, ασκώντας δημοκρατικά το εκλογικό του δικαίωμα.

Χρειάζεται λοιπόν, πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην τραυματίζουμε με τις άκριτες ενέργειές μας και τοποθετήσεις μας την ενότητα της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Εμείς είμεθα πάνω από όλα πνευματικοί πατέρες και πνευματικοί οδηγοί του ποίμνιού μας το οποίο ελευθέρως αποφασίζει υπέρ του ενός ή του άλλου πολιτικού σχηματισμού. Οι εχθροί της Εκκλησίας καιροφυλακτούν να πλήξουν την ενότητα του Ιερού Κλήρου με τον Λαό έχοντας ως εφαλτήριο τις εν προκειμένω δικές μας τυχόν άστοχες ενέργειες και συμπεριφορές.

Γι αυτό λοιπόν σας επισημαίνω την ανάγκη της προσοχής και την συνέσεως πάντοτε, ιδιαιτέρως όμως κατά το προσεχές διάστημα ώστε να αποφευχθούν άστοχες ενέργειες, κινήσεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις κληρικών οι οποίες δημιουργούν προβλήματα και εκθέτουν την Εκκλησία!

Είμαι βέβαιος ότι οι συστάσεις μου αυτές ευρίσκουν το κατάλληλος, στις καρδιές σας, ώστε άπαντες να συνεχίσομεν την διακονία μας για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του Λαού με σύνεση, διάκριση και υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις