Οι σαρωτικές αλλαγές που έκανε 20 ημέρες πριν από τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του άνοιξαν μοιραία και τη συζήτηση για την αλλαγή των ψηφοδελτίων, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τού πρότειναν να αλλάξει κάποια πρόσωπα από τα ψηφοδέλτια, βάζοντας νέους ανθρώπους.

Λίστα

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με λίστα, οι εμπνευστές της πρότασης αυτής θεώρησαν ότι, μέσα από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή. «Η παρουσίαση νέων προσώπων θα έδινε έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα», έλεγαν συγκεκριμένα όσοι υποστηρίζουν την πρόταση αυτή. Ακούστηκαν μάλιστα και συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να βγουν από τα ψηφοδέλτια, όπως η Θεανώ Φωτίου, η οποία βγήκε δεύτερη στον Νότιο Τομέα, και ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος εξελέγη στην Α’ Πειραιά.

Η πρόταση αυτή φαίνεται ωστόσο να μην προχωρά, καθώς ακόμα και στελέχη της προεδρικής ομάδας διαφωνούν, λέγοντας ότι υπάρχει η λαϊκή ετυμηγορία της πρώτης κάλπης, την οποία οφείλουν όλοι να σεβαστούν.

Περιοδείες

Την ίδια ώρα, υπάρχει συναγερμός στο κόμμα, καθώς οι νομαρχιακές επιτροπές καλούνται τώρα να κάνουν όλα όσα δεν έκαναν τρία χρόνια, προσεγγίζοντας τους πολίτες και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Έφη Αχτσιόγλου περιόδευσε σε Πιερία και Χαλκιδική, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης βρέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία για να δώσουν οδηγίες και κατευθύνσεις και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την περιοδεία του από την Νίκαια, όπου το 2019 είχε πολύ μεγάλα ποσοστά και τώρα συνετρίβη από τη ΝΔ.

Στον αγώνα για επαναφορά των αριστερών ψηφοφόρων «στη βάση τους» θα πέσουν όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου, κάνοντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ η οργανωτική επιτροπή θα καθορίζει την ατζέντα σε καθημερινή βάση. Τα νέα πρόσωπα που θα δώσουν αυτή τη μάχη επιλέχθηκαν με κριτήριο την πολιτική εμπειρία τους, την τεχνοκρατική επάρκεια και τη «φρεσκάδα» τους.

Εκλογική Επιτροπή

Πέρα από τον Διονύση Τεμπονέρα, που είναι ο επικεφαλής της εκλογικής ομάδας, μέσα σε αυτό το νέο κομματικό όργανο βρίσκονται η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Συμμετέχουν ακόμα η Διάνα Βουτυράκου, μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφια στις εκλογές στη Δυτική Αττική, καθώς και η δρ Τζένη Λειβαδάρου, στέλεχος επιχειρήσεων και γνώστρια στο κομμάτι των επενδύσεων προς την ενεργειακή μετάβαση. Επίσης, η Αθηνά Λινού, που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο μέσα στην πανδημία, ανήκει στην «dream team» της Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Όθωνα Ηλιόπουλο, Γρηγόρη Γεροτζιάφα και Θανάση Τσαγκρή.

Τον κατάλογο συμπληρώνουν οι: Νίκος Φαραντούρης, που έδωσε σκληρή μάχη στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς και ασχολείται με τα θέματα της ενέργειας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, ο Δημήτρης Λυρίτσης, δικηγόρος που μάχεται για τα δικαιώματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο Χάρης Μαμουλάκης, πρώην βουλευτής Ηρακλείου με πλούσια δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Μακρίνα Βιόλα Κώστη, με καταγωγή από την Κορυτσά και διδάκτωρ Πληροφορικής στο ΑΠΘ, ο Νικόδημος Μάινα Κινούα από την Κένυα, πολιτικός επιστήμονας για τα δικαιώματα και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή