«Αυτό που διακυβεύεται την επόμενη μέρα είναι η ζωή μας, με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα από τα Ανώγεια.

«Θα κυβερνηθεί με ένα πρόγραμμα που δίνει βάρος στην ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να καταπολεμηθεί η ακρίβεια ή με ένα πρόγραμμα που θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία και θα συνεχίσει τη λεηλασία του εισοδήματος μέσα από την ενίσχυση των ισχυρών και τη φορολεηλασία των πολλών;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ»

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα κρίσιμα ζητήματα είναι αν «θα συνεχιστεί η αναδιανομή εισοδήματος μέσα απ' τη φορολεηλασία με τον υψηλό ΦΠΑ, αν θα γίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας με τοις 700.000 πλειστηριασμούς που αναμένονται το επόμενο διάστημα, αν θα ενισχυθεί η δημόσια υγεία και παιδεία υγεία ή τα κολέγια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία». Ακόμη σημείωσε πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, της ΝΔ λέει ότι δεν πρέπει».

Επιπλέον σχολίασε ότι η ΝΔ λέει ότι δεν έχει βάλει ούτε ένα φόρο, «όμως όταν διπλασιάζεται το κόστος στο καλάθι του νοικοκυριού αλλά ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός δεν είναι ανάγκη να φορολογηθείς, διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνεις. Το ίδιο και με τη βενζίνη. Αυτό έγινε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη χώρα. 6 δισ. παραπάνω πλήρωσαν οι πολίτες, που πήγαιναν στα καρτέλ της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και στα διυλιστήρια, για να κρατάνε ψηλά τις τιμές». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα πούμε την αλήθεια μας στον λαό και θα τον αφήσουμε να αποφασίσει. Θα αποδεχτούμε φυσικά την ετυμηγορία του όποια κι αν είναι αυτή, αλλά μια δέσμευση σας δίνω σήμερα κάτω από τον Ψηλορείτη: όποια κι αν είναι αυτή η ετυμηγορία θα σταθούμε στα πόδια μας, θα παλέψουμε, θα είμαστε εδώ και θα δώσουμε τον αγώνα για να στηρίξουμε τους αδύναμους, τους μεσαίους και να ξαναφέρουμε αργά ή γρήγορα την προοδευτική παράταξη στο τιμόνι του τόπου».

«Δεν πετάμε στα σύννεφα, όμως η κάλπη θα είναι άδεια και θα γεμίσει στις 25 Ιουνίου»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «εμείς δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα των πολιτικών μας αντιπάλων, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, ό,τι και να γίνει σε αυτή την κάλπη, είμαστε το κόμμα που θα σταθεί στα πόδια του για να ενισχύσει την προοπτική της επανάκαμψης της προοδευτικής παράταξης στην εξουσία. Εμείς θα ξαναγυρίσουμε στη διακυβέρνηση για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας». Πρόσθεσε για την επικείμενη κάλπη ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα, είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς πλήρως, όμως η κάλπη θα είναι άδεια και θα γεμίσει στις 25».

Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι το κριτήριο της ψήφου τώρα είναι διαφορετικό γιατί είναι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική «που σημαίνει πως ή ο ένας θα βγει ή ο άλλος, ή το πρόγραμμα της ΝΔ ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει» και σημείωσε ότι «είναι κρίσιμο για τη δημοκρατία να μην έχουμε στις 26 του μήνα μια ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη αλαζονική δεξιά που θα έρθει να ισοπεδώσει τα κοινωνικά δικαιώματα δίχως αντίπαλο».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι «κάθε ψήφος προοδευτικού πολίτη που θα πάει σε οποιαδήποτε άλλη κάλπη εκτός απ' αυτή του ΣΥΡΙΑ αντικειμενικά ευνοεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ». «Εμείς έχουμε στόχο να ανατρέψουμε τον συσχετισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε στόχο την επόμενη μέρα να είμαστε δυνατοί απέναντι στις πολιτικές αυτές που λεηλατούν τα συμφέροντα της κοινωνίας», είπε. Πρόσθεσε ότι σ' αυτή την πρόταση θα υπάρξουν και ψηφοφόροι της ΝΔ που θα συμφωνήσουν «γιατί ξέρουν ότι είναι σταθερότητα για τον τόπο ένα πολιτικό σύστημα με ισχυρούς πυλώνες και όχι ένα σύστημα που θα είναι ανεξέλεγκτος αυτός που θα κυβερνά».

Φωτογραφίες από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα σε Ζωνιανά και Ανώγεια:

5911226
5911244
5911265
5911269
5911274
5911281
5911283
5911285


«Η συμπεριφορά της ΝΔ εγκυμονεί κινδύνους»

Κατηγόρησε τη ΝΔ για «αλαζονική συμπεριφορά» που «εγκυμονεί κινδύνους, όπως τη συμπεριφορά απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια που βλέπουμε τούτες τις μέρες που παίζουν με ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη που 45 χρόνια τώρα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ψηφίζει με τα δικά της κριτήρια». Είπε ότι «δεν υπήρξε πότε να βγει κάποιο κόμμα και να πει αυτοί οι βουλευτές ψηφίστηκαν επειδή έκαναν συμφωνία με τον Ερντογάν», ενώ σχολίασε πως «όταν η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κατέβει στις εκλογές το ‘12 είχε πάρει 2% πανελλαδικά, αλλά στη Ροδόπη είχε πάρει 18% και στον Ίασμο είχε πάρει 70%, τι είχε γίνει τότε, είχε κάνει συμφωνία με τον Ερντογάν;». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «σήμερα όμως αδίστακτοι επειδή δεν βάφτηκε μπλε κι αυτό το κομμάτι του εκλογικού χάρτη βγαίνουν και λένε χωρίς ντροπή ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα με αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια είναι προδότες. Πού θα φτάσουν;». Ανέφερε ειδικότερα ότι «βγήκε η κ. Μπακογιάννη εκεί και βρήκε τη μειονότητα και τους είπε αν δεν μας ψηφίσετε εμάς θα περάσετε δύσκολα. Αυτό δεν είναι μήνυμα μόνο στη μουσουλμανική μειονότητα, είναι μήνυμα σε κάθε κοινωνική κατηγορία σε κάθε πολίτη. Το είπε μπροστά στις κάμερες για να πάει σε κάθε σπίτι, ότι αν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που έχουν διαφορετική γνώμη απ' τη δική τους εξουσία θα περάσουν δύσκολα». «Εμείς λέμε στον τόπο μας ότι η δημοκρατία θα παραμείνει ισχυρή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τον αγώνα για να μην αισθάνεται κανείς φόβο», υπογράμμισε.

Μίλησε για «μεγάλη υποκρισία της ΝΔ», τονίζοντας πως «εμείς είχαμε το Μπαρμπαρός τότε να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν το κάναμε ποστάλι εμείς όπως έγινε το Όρουτς Ρέις που πήγαινε πάνω κάτω σ' όλο το Αιγαίο και έλεγαν ότι το παίρνουν τα κύματα κι ο αέρας και κάνει θόρυβο, και δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είχαμε στείλει τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και εμπόδισε το Μπαρμπαρός να διεξάγει έρευνες».

«Δεν θα ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας»

«Δεν θα βγουν σε εμάς να μιλήσουν για πατριωτισμό. Όπως κι εμείς δεν μιλάμε για Έλληνες μειωμένου πατριωτισμού έτσι δεν θα ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας, γιατί επιτελέσαμε το ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον», υπογράμμισε. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε αυτό «όταν κάποιοι είχαν αποφασίσει να επενδύσουν στην πατριδοκαπηλία που μας έλεγαν ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, γιατί αποφασίσαμε να πάρουμε αυτή τη χώρα στα βόρεια σύνορα μας από την επιρροή της Τουρκίας». Σχολίασε ότι «4 χρόνια μετά την τίμησαν και την τήρησαν τη Συμφωνία και έβγαινε ο Ζάεφ και έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μητσοτάκη. ''Η υποκρισία στα εθνικά ζητήματα είναι επιζήμια''», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «όπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς», υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκλόνισε πολλούς 11 χρόνια πριν, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια φωτοβολίδα, ήρθε για να μείνει. Γιατί ήρθε να εκπροσωπήσει κοινωνικές ανάγκες και τους μη προνομιούχους». Είπε πως γι' αυτόν τον λόγο «έγινε και θα παραμείνει ο πυλώνας, η ισχυρή δύναμη της προοδευτικής παράταξης» και πως «εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ κόμμα-συμπλήρωμα του πολιτικού μας αντιπάλου, θα είμαστε κόμμα εξουσίας απέναντι στη ΝΔ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει την αυτοκριτική του για τον «στρατηγικό εγκλωβισμό» στην προηγούμενη αναμέτρηση. «Δεν μετανιώνουμε που τηρήσαμε το αξιακό μας πλαίσιο, οραματιστήκαμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Όμως το τανγκό θέλει δύο ή το πεντοζάλι θέλει και παραπάνω, εμείς ήμασταν μόνοι μας». Ανέφερε ειδικότερα πως «την ώρα που δίναμε το χέρι στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, αυτοί κοίταζαν να κόψουν το δικό μας χέρι και έκαναν μονομέτωπο σε εμάς και όχι στον κ. Μητσοτάκη».

«Αν εγώ ήμουν Μητσοτάκης και δεν είχα τον Ανδρουλάκη θα έπρεπε να τον εφεύρω»

«Μπροστά μας έχουμε αναμέτρηση με ενισχυμένη αναλογική και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του γι' αυτό, εμείς τις δικές μας και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις που έθαψαν την απλή αναλογική, τις δικές τους», είπε. Πρόσθεσε ειδικότερα: «το ΚΚΕ 60-70 χρόνια πάλευε για την απλή αναλογική κι όταν τη φέραμε είπε όλοι ίδιοι είστε. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μονομέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε προεκλογικά ότι δεν θέλουμε ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη αλλά αν λείπουν κάποιοι βουλευτές δεν θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη.Αυτή η στρατηγική ωφελούσε τον Μητσοτάκη που στις δημοσκοπήσεις ήταν πρώτος. 'Αφηνε δηλαδή ανοικτό τη συνεργασία με τη Δεξιά. Όταν ήρθε το εκλογικό αποτέλεσμα άλλαξαν τροπάρι, και 149 να ‘χει ο Μητσοτάκης εμείς δεν θα πάμε. Τι έγινε; 'Αλλαξε η ανάγκη του Μητσοτάκη, που τώρα η ανάγκη του είναι να εκβιάσει τους ψηφοφόρους του να πάνε στην κάλπη να τον ψηφίσουν και λέει αν δεν έχω 151 θα πάμε σε τρίτες εκλογές». «Αν εγώ ήμουν Μητσοτάκης και δεν είχα τον Ανδρουλάκη θα έπρεπε να τον εφεύρω για να με βοηθάει και στις προηγούμενες εκλογές και σε αυτές», σχολίασε.

«Αφήσαμε γεμάτα ταμεία στη χώρα»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων την πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ρύθμιση του χρέους, «αφήσαμε γεμάτα ταμεία στη χώρα, ήρθε ξανά ανάπτυξη, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ, στηρίξαμε τους απόμαχους της δουλειάς με τη 13η σύνταξη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες ενέργειας δεν αύξησαν ούτε ένα ευρώ το λογαριασμό». Πρόσθεσε ότι σε συνθήκες κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε τα νοσοκομεία στα πόδια τους και έκανε προσλήψεις, «πάνω από 300 προσλήφθηκαν στο ΕΚΑΒ, 4 χρόνια τώρα η ΝΔ δεν έκανε καμία στο ΕΚΑΒ. Γιατί, δεν είχε χρήματα; Όχι, δεν είχε σχέδιο να ενισχύσει το ΕΣΥ και βλέπουμε πού οδηγεί αυτή η πολιτική». Πρόσθεσε ότι τρεις συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους «γιατί το ΕΚΑΒ δεν ήταν εγκαίρως εκεί να τους παραλάβει» και έθεσε το ερώτημα: «Τι κόστος έχει η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια;».

Οι κάτοικοι των Ανωγείων υποδέχθηκαν τον κ. Τσίπρα στην πλατεία Μεϊντάνι μεταξύ άλλων με τσικουδιές, κρητικά μαντίλια ως δώρα, ενώ ο γνωστός μαντιναδολόγος Αριστείδης Χαιρέτης του αφιέρωσε την εξής μαντινάδα: «ο αετός δεν ταπεινώνεται ούτε τσ ελπίδες χάνει, μόνο είναι πάντα στην κορυφή, ό,τι καιρό κι αν κάνει». Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφτεί το χωριό Ζωνιανά όπου συζήτησε με τους κατοίκους στα καφενεία, μεταξύ άλλων για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.