Παραθρησκευτικές οργανώσεις, αδελφότητες, μοναστήρια, εξωραϊστικοί σύλλογοι, μοναχοί, επίσκοποι, αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί και γενικώς «ψεκασμένοι» συναθροίζονται σε κομματικά μορφώματα όπως η ΝΙΚΗ του Δημ. Νατσιού, επιδιώκοντας την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.

Οι 172.192 ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος εξασφάλισαν ποσοστό 2,92% (όσο έλαβε και η Χρυσή Αυγή το 2019) και ετοιμάζονται το βράδυ της 25ης Ιουνίου -εφόσον υπερβούν το 3%- να σηκώσουν τα λάβαρα του «εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».

Τηλεκηρύγματα

Φυσικά, έναν μήνα νωρίτερα ο Νατσιός έκανε τα κηρύγματά του από τη βορειοελλαδίτικη τηλεοπτική συχνότητα του 4E («Αγία Λυδία») με μη ανιχνεύσιμο ποσοστό απήχησης, το οποίο όμως εκτοξεύτηκε όταν ψηφίστηκαν πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις αποκλεισμού των κομμάτων-εγκληματικών οργανώσεων και των επικεφαλής τους από τις εκλογές. Οι φυλακόβιοι που μέχρι τότε «λιβάνιζαν» τον πρώην αρεοπαγίτη εισαγγελέα Αναστ. Κανελλόπουλο τον εγκατέλειψαν, στρέφοντας αλλού το ενδιαφέρον τους, αθόρυβα και μεθοδικά.

«Ο Γέρων Φιλόθεος, όπως και ημείς όλοι στη Μονή (σ.σ.: Καρακάλλου), χωρίς να “εξαναγκάζουμε” πνευματικά, προσανατολίζουμε στη ΝΙΚΗ... Γνωρίζουμε προσωπικά πολλούς από τους υποψηφίους της και εγγυόμαστε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους», έγραφαν στα τηλεφωνικά μηνύματά τους προς χιλιάδες παραλήπτες οι άγνωστοι αποστολείς του αγιορείτικου μοναστηριού παραμονές της 21ης Μαΐου, όπως αποκάλυψαν το προηγούμενο Σάββατο τα «Παραπολιτικά».

Είναι προφανές ότι τα άκρα βρήκαν νέα διέξοδο και συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις τους «με τον σταυρό στο χέρι» ή καλύτερα καλυπτόμενοι πίσω από αυτόν.

Το νέο SMS

Σήμερα η «Απογευματινή» παρουσιάζει ένα ακόμη τηλεφωνικό μήνυμα (SMS), που εστάλη στις 24 Μαΐου 2023 από την ομάδα «Προυσιώτισσα Παναγία στο viber» με φόντο την ευρυτανική Μονή Προυσού, όπου ως γνωστόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Στο μακροσκελές κείμενο οι συντάκτες καλούν τον κόσμο σε αφύπνιση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «...Όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα (σ.σ.: των εκλογών), αληθινό ή ψεύτικο, στηρίχθηκε στον μισό πληθυσμό της χώρας, γιατί το άλλο απείχε. Αν δοθεί η ευκαιρία να ξαναπάμε στην κάλπη και μας δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσουμε άνθρωπο που είναι πραγματικά της εκκλησίας, πραγματικά και όχι εικονικά, αυτόν πρέπει να στηρίξουμε. Είναι καιρός μετανοίας και συλλογικού καλού και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και να γίνουμε όλοι μια γροθιά που θα σπάσει τα δεσμά της κομματοκρατίας και του πολιτικού επαγγελματισμού...».

Επίσης αφορίζουν στοχευμένα όσους «ήταν μπλε και πάνε στο κόκκινο ή πράσινοι και πάνε στο μπλε ή πράσινοι και πάνε στο κόκκινο για να έχουν την ευκαιρία να ξανακερδίσουν μια έδρα» και καταλήγουν: «Πριν πάτε την επόμενη φορά στην κάλπη, ζητείστε από τον Θεό να σας φωτίσει τι πρέπει να πράξετε και αυτό που θα σας πει η καρδιά να κάνετε, όχι αυτό που θα σας πει η λογική».

Δίκτυα διείσδυσης

Η κατευθυντήρια γραμμή προς τον Νατσιό ως «πραγματικό άνθρωπο της εκκλησίας» δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, εξίσου αδιαμφισβήτητη όμως είναι και η καλλιεργούμενη παράνοια, εκπορευόμενη αμιγώς από ιδιοτελή κίνητρα.

Τα κυριότερα δίκτυα διείσδυσης φαίνεται πως εφορμούν από τη Βόρεια Ελλάδα με «σταθμούς αναπαραγωγής» στη Φωκίδα (Τρίκορφο), στην Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Χορευτικοί ποντιακοί όμιλοι, περιφερειακά «φιλόπτωχα ταμεία», εκκλησιαστικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, συλλογικοί φορείς «των απανταχού κρυπτοχριστιανών» και παλαιοημερολογίτες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη έχουν χαρτογραφηθεί ήδη από τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς στο παρελθόν ορισμένοι εξ αυτών ενεπλάκησαν και σε άλλες υποθέσεις, αμιγώς αξιόποινες. Αναπτύχθηκαν δε ιδιαίτερα την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στηρίζοντας τόσο τους εκ διαμέτρου αντίθετους κυβερνητικούς εταίρους όσο και το κόμμα Μιχαλολιάκου.

Οι απελάσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης για την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο ανάλογων μαζικών απελάσεων από τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, τον Απρίλιο του 2022, είχε ενοχλήσει σφόδρα το Κρεμλίνο για έναν πρόσθετο λόγο, διότι μεταξύ των απελαθέντων ήταν ο Βασίλι Γκαβρίλοφ, επί δεκαετίες επιτετραμμένος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και ο γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο.

Συνδεόμενοι δε με αυτούς ήταν οι επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής, Ιγκόρ Μιτιάκοφ, και του τμήματος πολιτιστικής συνεργασίας, Φεντόρ Καλαγιάντοφ, οι διευθύνσεις των οποίων «επίσης επλήγησαν από τις πρόσφατες αποφάσεις». Γενικώς η ομάδα Γκαβρίλοφ αποτελούσε σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια, με βαθιές ρίζες σε παραθρησκευτικές οργανώσεις.

Ο Μαϊστρένκο

Όσο δε για τον Μαϊστρένκο, ήταν ο δεύτερος κατά σειρά γενικός πρόξενος που απελάθηκε, καθώς ο προκάτοχός του Αλεξέι Ποπόφ είχε δει την πόρτα της εξόδου τον Ιούλιο του 2018, εκδιωχθείς από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, παρότι το ίδιο πνευματικο-πολιτιστικο-διπλωματικό σινάφι τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης τον Νοέμβριο του 2015 ώστε να μπορεί να πηγαινοέρχεται ανενόχλητα στη Θράκη για τις ρωσικές μπίζνες.

Αμφότεροι οι Ποπόφ και Μαϊστρένκο είχαν μεταξύ άλλων μία κοινή βάση, το ελληνικό παράρτημα της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, με έδρα τη Βέροια. Επικεφαλής του φορέα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν.

Ο Στεπάσιν

O 72χρονος πλέον Στεπάσιν, πάλαι ποτέ επικεφαλής της FSB (πρώην KGB) και υπουργός Εσωτερικών της μετασοβιετικής Ρωσίας, συνδέεται με τον Πούτιν -στον οποίο παρέδωσε την πρωθυπουργία το 1999- από τα νεανικά τους χρόνια και μαζί με τον Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της χώρας του, είναι οι εκπρόσωποι της βαριάς ρωσικής γραφειοκρατίας στα Βαλκάνια.

Τελευταία δημόσια εμφάνισή του στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται το 2018 σε θρησκευτική εκδήλωση, ενώ υπάρχει και μία συνέντευξή του εκείνη την περίοδο στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», όπου παρεμβαίνοντας ευθέως στη διοικητική δομή της επικράτειας αναφέρει πως η μοναστική πολιτεία του Άθω «δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα, αλλά θα έπρεπε να είναι ανεξάρτη- το κράτος όπως το Βατικανό».

Στην ίδια συνέντευξή του χαρακτήριζε ανοησίες τις καταγγελίες της Αθήνας ότι η Μόσχα προσπαθούσε να εμποδίσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως «η ελληνική πλευρά γνώριζε για τη δράση της εταιρείας» (Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση) και ότι «το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ακριβώς τι κάναμε, τους είχα συναντήσει και είχα μιλήσει μαζί τους...».

Κατασκοπεία

Τον Απρίλιο του 2021 είχε αποκαλυφθεί εκτενές κύκλωμα κατασκοπείας στη Σόφια με τη συμμετοχή των Ιβάν Ίλιεφ, Λιούμπομιρ Μεντάροφ και έξι ακόμη πρακτόρων, οι οποίοι διακινούσαν στη Μόσχα απόρρητα έγγραφα για νατοϊκές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα - Βουλγαρία - Τουρκία.

Ο 76χρονος σήμερα Ίλιεφ, γνωστός και ως «resident» («αντιπρόσωπος»), υπηρέτησε δύο φορές στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70 και του ’80 ως στέλεχος της βουλγαρικής διπλωματίας, ενώ λίγο αργότερα, από το 2000 έως το 2004, είχε έρθει και ο συμπατριώτης του Μεντάροφ. Μεταξύ άλλων, διατηρούσαν άμεσες επαφές με τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν τον Ιούλιο του 2018 με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κυρίως με τον Βίκτορ Γιάκοβλεφ.

Η... Γκαβρίλοβα

Ο Στεπάσιν με τον Ρεσέτνικοφ, τον επιχειρηματία Κ. Γκαμπαερίδη, πρόεδρο -κατά δήλωση- μιας Πανελλήνιας Ένωσης Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών και τη σύζυγο του τελευταίου, Γιούλια Βλαντιμίροβνα Γκαβρίλοβα, κόρη Σοβιετικού αξιωματικού που μεγάλωσε στην Ανατολική Ευρώπη, διασυνδέονται ιδιαίτερα μεταξύ τους. Η Γκαβρίλοβα είναι πρόεδρος του συλλόγου Ρωσικό Σπίτι, που ίδρυσε το ζεύγος το 2009 και περιγράφεται ως «κοινωνική οργάνωση Ρώσων συμπατριωτών στην Ελλάδα».

Παρουσιάζεται ως πολιτιστικό κέντρο που στοχεύει «να φέρει κοντά την ελληνική και τη ρωσική κοινωνία ώστε να ενισχυθούν οι πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις». Η παρέα συμμετέχει κατά καιρούς σε εκδηλώσεις μοναστηριών και σωματείων με ομιλητές θεολόγους και ανθρώπους των γραμμάτων, όπως ο Δ. Νατσιός.

Δημoσιεύθηκε στην Απογευματινή